17 jul 2016 21:50

17 jul 2016 21:50

Albin Elowson missade att säkra silvret

ENDURO: Tog nya VM-poäng men får vänta med att fira andra platsen

Det blev inga pallplatser men väl nya poäng på den sjunde och näst sista VM-deltävlingen i enduro.

Albin Elowson, 21 år, närmar sig med stormsteg VM-silvret i juniorklassen.
– Chansen är ju väldigt stor att jag tar hem den här andra platsen, säger Albin Elowson till SLA.

Alla tävlingar ska köras men Albin Elowson, tävlandes för FMCK Skövde, har mer eller mindre säkrat VM-silvret i juniorklassen redan nu.

I helgen avgjordes den sjunde VM-deltävlingen i enduro i italienska Fabriano, drygt sju mil ifrån Ancona och Elowson skaffade sig via en femte och fjärde plats 24 nya poäng. Med sina 194 poäng är han nu 39 poäng före nye VM-trean Josep Garcia från Spanien.

Bara en deltävling återstår nu i VM-serien när den åttonde deltävlingen avgörs Frankrike den 10–11 september. Segraren där kan maximalt få 40 poäng och överlägsne och redan klara världsmästaren Giacomo Redondi, Italien vill säkert ta hem en ny seger för att gå igenom VM-serien med maximala poäng.

– Man ska aldrig säga aldrig. Om jag bara tar mig i mål så är det i princip klart. Chansen är ju väldigt stor att jag tar hem den här andra platsen, säger Albin Elowson till SLA.

– Redondi får allting att stämma. Han trivs med sitt team och allting runt omkring fungerar bra för honom. Cykeln och det mentala är på plats. I en sådan här tuff sport så krävs det för att man ska bli världsmästare dels att man har tur men dels att du får i mål både dig själv och cykeln vid varenda tävling.

I praktiken klart

I praktiken är VM-silvret alltså redan klart efter Elowsons insats i helgen där han alltså blev femma ena dagen och fyra den andra.

– Det får jag ändå vara nöjd med. Visst hade jag velat säkra andra platsen och då hade jag behövt komma trea men nu är jag en poäng ifrån silvret. Jag tänker inte så jättemycket på det även om det skulle vara skönt om det redan var klart med andra platsen. Men det är lätt, även om jag inte hade tänkt göra det, att lägga sig på latsidan om det redan hade varit klart, fortsätter Elowson.

Svårt i Italien

Han berättar att det var svåra förutsättningar i Italien.

– Italiensk enduro är svårt för en skandinavisk förare. Det är väldigt bergigt och proven i Italien brukar vara på ett väldigt speciellt sätt. Man åker på smala stigar med nästintill stup vid sidan om. Första dagen var jag väldigt nervös och kunde inte riktigt hålla mig på två hjul utan körde omkull, gjorde misstag och saker som kostade mig tid på proven. Det var lite sammanbitet och jag kunde inte riktigt slappna av utan jag fokuserade kanske inte på rätt grejer, säger Elowson och fortsätter:

– Under den andra dagen rullade det på bättre. Jag lyckades minimera de stora misstagen men jag har helt enkelt kört för långsamt på extremprovet i dag (läs söndag). Jag gjorde några småmissar och tappade några sekunder.

En månads tävlingsuppehåll

Nästa uppgift blir först den 20 augusti då Östhammars MK arrangerar en SM-deltävling.

– Det har varit väldigt intensivt den senaste tiden. Det har varit mycket träning mellan alla tävlingar men nu har jag en tävlingsfri månad. Det ska bli skönt att få återhämta kroppen lite och få ägna mig mer åt grundträning och förbättra konditionen lite. Jag får landa lite mer helt enkelt.

Albin Elowson har sedan tidigare två VM-silver, 2013 och 2014, i ungdomsklassen.

I helgens sjunde VM-deltävling deltog också Tibro MK:s Oliver Nelson i juniorklassen.

Han kom på 14:e plats under lördagen och på elfte plast under söndagen. Nelson ligger fortsatt kvar på en åttonde plats i totalställningen.

Alla tävlingar ska köras men Albin Elowson, tävlandes för FMCK Skövde, har mer eller mindre säkrat VM-silvret i juniorklassen redan nu.

I helgen avgjordes den sjunde VM-deltävlingen i enduro i italienska Fabriano, drygt sju mil ifrån Ancona och Elowson skaffade sig via en femte och fjärde plats 24 nya poäng. Med sina 194 poäng är han nu 39 poäng före nye VM-trean Josep Garcia från Spanien.

Bara en deltävling återstår nu i VM-serien när den åttonde deltävlingen avgörs Frankrike den 10–11 september. Segraren där kan maximalt få 40 poäng och överlägsne och redan klara världsmästaren Giacomo Redondi, Italien vill säkert ta hem en ny seger för att gå igenom VM-serien med maximala poäng.

– Man ska aldrig säga aldrig. Om jag bara tar mig i mål så är det i princip klart. Chansen är ju väldigt stor att jag tar hem den här andra platsen, säger Albin Elowson till SLA.

– Redondi får allting att stämma. Han trivs med sitt team och allting runt omkring fungerar bra för honom. Cykeln och det mentala är på plats. I en sådan här tuff sport så krävs det för att man ska bli världsmästare dels att man har tur men dels att du får i mål både dig själv och cykeln vid varenda tävling.

I praktiken klart

I praktiken är VM-silvret alltså redan klart efter Elowsons insats i helgen där han alltså blev femma ena dagen och fyra den andra.

– Det får jag ändå vara nöjd med. Visst hade jag velat säkra andra platsen och då hade jag behövt komma trea men nu är jag en poäng ifrån silvret. Jag tänker inte så jättemycket på det även om det skulle vara skönt om det redan var klart med andra platsen. Men det är lätt, även om jag inte hade tänkt göra det, att lägga sig på latsidan om det redan hade varit klart, fortsätter Elowson.

Svårt i Italien

Han berättar att det var svåra förutsättningar i Italien.

– Italiensk enduro är svårt för en skandinavisk förare. Det är väldigt bergigt och proven i Italien brukar vara på ett väldigt speciellt sätt. Man åker på smala stigar med nästintill stup vid sidan om. Första dagen var jag väldigt nervös och kunde inte riktigt hålla mig på två hjul utan körde omkull, gjorde misstag och saker som kostade mig tid på proven. Det var lite sammanbitet och jag kunde inte riktigt slappna av utan jag fokuserade kanske inte på rätt grejer, säger Elowson och fortsätter:

– Under den andra dagen rullade det på bättre. Jag lyckades minimera de stora misstagen men jag har helt enkelt kört för långsamt på extremprovet i dag (läs söndag). Jag gjorde några småmissar och tappade några sekunder.

En månads tävlingsuppehåll

Nästa uppgift blir först den 20 augusti då Östhammars MK arrangerar en SM-deltävling.

– Det har varit väldigt intensivt den senaste tiden. Det har varit mycket träning mellan alla tävlingar men nu har jag en tävlingsfri månad. Det ska bli skönt att få återhämta kroppen lite och få ägna mig mer åt grundträning och förbättra konditionen lite. Jag får landa lite mer helt enkelt.

Albin Elowson har sedan tidigare två VM-silver, 2013 och 2014, i ungdomsklassen.

I helgens sjunde VM-deltävling deltog också Tibro MK:s Oliver Nelson i juniorklassen.

Han kom på 14:e plats under lördagen och på elfte plast under söndagen. Nelson ligger fortsatt kvar på en åttonde plats i totalställningen.