19 jul 2016 21:09

19 jul 2016 21:09

"Det är en positiv framåtanda på Axevalla"

TRAV: Karl Alexandersson är ny ordförande för Västergötlands travsällskap

Axevallas klassiska trippeltrav står för dörren och det är bråda dagar för Västergötlands travsällskaps nye ordförande Karl Alexandersson.
Han upplever att banan står sig väl och är under förändring.
– Jag känner att det är en positiv framåtanda på Axevalla, säger han.

Karl Alexandersson har suttit med i styrelsen för Västergötlands travsällskap i tre år men efter årsmötet i april är han numera ordförande sedan han efterträtt avgående Kjell Hedvall.

– Det är inte ett helt nytt jobb för mig om man säger så men det är jätteroligt. Det är viktigt att ha bra folk runt omkring sig och vi har en bra styrelse så jag kände väl att det uppdraget ska vi kunna matcha bra tillsammans. Det är ju inte en mans jobb utan det är många krafter tillsammans, säger han.

Hedrande uppdrag

Alexandersson, som bor i Axvall och tillvardags är tillförordnad samhällsbyggnadschef på Skövde kommun, uppskattar sitt nya uppdrag.

– Det är väldigt hedrande och stimulerande. Nu är Axevalla som jag upplever det inne i en positiv utvecklingstrend. Vi försöker verkligen utveckla anläggningen och arrangemangen så mycket vi bara kan samtidigt som vi är måna om att hålla traditioner och se till att folk trivs när de kommer hit, fortsätter Alexandersson som har haft ett genuint hästintresse sedan tidig ålder.

– Mitt hästintresse har jag väl fått sedan barnsben. Både min mor och far har hållit på med hästar hemma och framför allt min far som är kavallerist från grunden. När han blev pensionär gick han in och blev ridlärare och han har även varit bandomare på Axevalla under många år. Sedan har jag även en travintresserad hustru så på den vägen är det.

Höjdpunkt till helgen

Till helgen står årets stora begivenhet, trippeltravet med storloppet Stochampionatet på söndag, för dörren.

– Vi hoppas på en god publiktillströmning och ett bra väder för att klassen på tävlingarna ska bli goda och det ser ju positivt ut på väderfronten. Att nå upp till 30 000 åskådare under de tre dagarna vore fantastiskt men det är svårt att nå upp till det i dag då det är mycket annat som också drar folk men vi hoppas på det. Sedan är Stochampionatet rätt så öppet på förhand och det är roligt, säger Alexandersson.

Som ordförande går det åt mycket tid till representation under helgen.

– För mig handlar det framför allt om att se till att våra sponsorer och huvudgäster känner sig välkomna och trivs. Sedan är det även en del prisceremonier som man förväntas vara med på men annars är det våra tjänstemän som har väldigt god koll på tävlingarna. Egentligen är det rutin på detta men det är mycket som ska fungera, säger Alexandersson och fortsätter:

– Vi känner oss väl förberedda och vi hade ett styrelsemöte i tisdags. Det var inga konstigheter utan det känns som att organisationen har ett bra grepp på allt inför helgen.

Händer mycket

Det händer en hel del ute på Axevalla. Bland annat ska hela Västra Götalands hästutbildning, som tidigare har varit utspridd i regionen, förläggas till Axevalla.

– Vi börjar med vår första åldersklass nu till hösten och det är en klass med 32 elever. Vi har precis gjort i ordning huvudbyggnaden med lektionssalar och nere i källarbaren ska de ha sin matservering och umgängesutrymmen. Dessutom ska de bo i studentbostäder som Sommarland har hyrt ut till dem. Sedan har vi också gjort i ordning ett elevstall för deras hästar med 30 boxar som är helt nyrenoverade.

– Det rullar på och visionen är ju betydligt högre än bara det här men vi får ju börja någonstans. Vi har också tankar på att anlägga en islandshästbana inne på inneplan och även en hoppbana. Alldeles nyligen har vi också anlagt en tungsandsbana för travets skull.

Finns utmaningar

Men det saknas inte utmaningar och en är att i tider med vikande publiksiffror få folk till banan, framför allt den yngre publiken.

– Vi måste göra något för att den yngre publiken ska tycka att det är trevligt att gå till vår bana. Det har vi inget riktigt något bra koncept på än.

– Jag känner att det är en positiv framåtanda på Axevalla. Det sker ett lyft av anläggningen och att vi verkligen vill höja ribban något. Vi vill ligga där i kölvattnet av de tre stora banorna (Solvalla, Åby, Jägersro) och ha en bra anläggning, det är viktigt för oss, säger Alexandersson.

Axevalla har ett 40-tal tävlingsdagar per år.

Karl Alexandersson har suttit med i styrelsen för Västergötlands travsällskap i tre år men efter årsmötet i april är han numera ordförande sedan han efterträtt avgående Kjell Hedvall.

– Det är inte ett helt nytt jobb för mig om man säger så men det är jätteroligt. Det är viktigt att ha bra folk runt omkring sig och vi har en bra styrelse så jag kände väl att det uppdraget ska vi kunna matcha bra tillsammans. Det är ju inte en mans jobb utan det är många krafter tillsammans, säger han.

Hedrande uppdrag

Alexandersson, som bor i Axvall och tillvardags är tillförordnad samhällsbyggnadschef på Skövde kommun, uppskattar sitt nya uppdrag.

– Det är väldigt hedrande och stimulerande. Nu är Axevalla som jag upplever det inne i en positiv utvecklingstrend. Vi försöker verkligen utveckla anläggningen och arrangemangen så mycket vi bara kan samtidigt som vi är måna om att hålla traditioner och se till att folk trivs när de kommer hit, fortsätter Alexandersson som har haft ett genuint hästintresse sedan tidig ålder.

– Mitt hästintresse har jag väl fått sedan barnsben. Både min mor och far har hållit på med hästar hemma och framför allt min far som är kavallerist från grunden. När han blev pensionär gick han in och blev ridlärare och han har även varit bandomare på Axevalla under många år. Sedan har jag även en travintresserad hustru så på den vägen är det.

Höjdpunkt till helgen

Till helgen står årets stora begivenhet, trippeltravet med storloppet Stochampionatet på söndag, för dörren.

– Vi hoppas på en god publiktillströmning och ett bra väder för att klassen på tävlingarna ska bli goda och det ser ju positivt ut på väderfronten. Att nå upp till 30 000 åskådare under de tre dagarna vore fantastiskt men det är svårt att nå upp till det i dag då det är mycket annat som också drar folk men vi hoppas på det. Sedan är Stochampionatet rätt så öppet på förhand och det är roligt, säger Alexandersson.

Som ordförande går det åt mycket tid till representation under helgen.

– För mig handlar det framför allt om att se till att våra sponsorer och huvudgäster känner sig välkomna och trivs. Sedan är det även en del prisceremonier som man förväntas vara med på men annars är det våra tjänstemän som har väldigt god koll på tävlingarna. Egentligen är det rutin på detta men det är mycket som ska fungera, säger Alexandersson och fortsätter:

– Vi känner oss väl förberedda och vi hade ett styrelsemöte i tisdags. Det var inga konstigheter utan det känns som att organisationen har ett bra grepp på allt inför helgen.

Händer mycket

Det händer en hel del ute på Axevalla. Bland annat ska hela Västra Götalands hästutbildning, som tidigare har varit utspridd i regionen, förläggas till Axevalla.

– Vi börjar med vår första åldersklass nu till hösten och det är en klass med 32 elever. Vi har precis gjort i ordning huvudbyggnaden med lektionssalar och nere i källarbaren ska de ha sin matservering och umgängesutrymmen. Dessutom ska de bo i studentbostäder som Sommarland har hyrt ut till dem. Sedan har vi också gjort i ordning ett elevstall för deras hästar med 30 boxar som är helt nyrenoverade.

– Det rullar på och visionen är ju betydligt högre än bara det här men vi får ju börja någonstans. Vi har också tankar på att anlägga en islandshästbana inne på inneplan och även en hoppbana. Alldeles nyligen har vi också anlagt en tungsandsbana för travets skull.

Finns utmaningar

Men det saknas inte utmaningar och en är att i tider med vikande publiksiffror få folk till banan, framför allt den yngre publiken.

– Vi måste göra något för att den yngre publiken ska tycka att det är trevligt att gå till vår bana. Det har vi inget riktigt något bra koncept på än.

– Jag känner att det är en positiv framåtanda på Axevalla. Det sker ett lyft av anläggningen och att vi verkligen vill höja ribban något. Vi vill ligga där i kölvattnet av de tre stora banorna (Solvalla, Åby, Jägersro) och ha en bra anläggning, det är viktigt för oss, säger Alexandersson.

Axevalla har ett 40-tal tävlingsdagar per år.