20 jul 2016 06:00

20 jul 2016 06:00

Joshi Helgesson flyttar till Kanada

KONSTÅKNING: Konståkningsstjärnan från Tibro nysatsar i Toronto

Joshi Helgesson, 23 år och från Tibro, har bestämt sig för att lämna Sverige och satsa vidare i Toronto, Kanada.
Det är ett stort steg att ta för konståkningsstjärnan men det är ett beslut som har växt fram under en längre tid.
– Jag tror att jag kan utvecklas mycket här och jag trivs väldigt bra, säger Joshi Helgesson till SLA.

Joshi Helgesson har nu varit i sin nya hemstad Toronto, Kanada i över en vecka.

Hon berättar att allting är nytt men att hon redan trivs i sin nya klubb, anrika The Cricket Club som fostrat många konståkningsstjärnor. Helgesson har tränat i den kanadensiska storstaden de senaste somrarna men nu bor hon där permanent.

– Det är en fin och bra klubb med många duktiga åkare och tränare. Det är en väldigt positiv stämning i ishallen och det gillar jag väldigt mycket. Toronto är en bra stad med mycket att göra och eftersom jag varit här de senaste somrarna så har jag många kompisar här och trivs väldigt bra med folket på isen. Jag bor väldigt nära ishallen, bara fem minuters gångavstånd vilket är perfekt, säger Joshi Helgesson.

Funderat ett tag

Joshi Helgesson har funderat på att lämna Sverige en längre tid för att göra en ny satsning.

– Det är något som vi pratat om länge. Förra säsongen då Vicky (storasyster Viktoria) slutade åka blev jag väldigt själv på träningarna under dagen, då de andra klubbkompisarna gick i skolan. Det blev en ganska stor ändring eftersom vi tränat varje dag tillsammans, säger Helgesson och fortsätter:

– Jag har bestämt mig för att flytta för att få lite fler träningskompisar och få många bra, motiverande och inspirerande åkare runt mig. Det är ett stort steg för mig, och det är väldigt mycket som ändras samtidigt men jag tror att detta kan vara bra för mig. Jag tror att jag kan utvecklas mycket här.

Satsar mot O2 2018

Helgesson kände att hon behövde göra något annat för att utvecklas och flytten till Kanada är en del i satsningen mot OS i Sydkorea 2018. Den här förändringen sker nu i god tid före nästa OS.

– Mitt mål är såklart att tävla i OS i Sydkorea och jag jobbar så hårt jag kan för att ta mig dit. Den här flytten är en satsning för att jag ska bli ännu bättre och nå mina mål, det är många som hjälper mig och stöttar mig nu för att jag ska utvecklas så nu gäller det bara för mig att vänja mig vid den här förändringen och göra mitt bästa inför kommande säsong.

Nästa säsong är EM i Ostrava, Tjeckien i januari och VM i Helsingsfors, Finland, i mars de stora tävlingarna men även såklart SM som är uttagningsgrundande för mästerskapen.

– Säsongens mål är att komma i form här i Kanada och vänja mig vid allt här för att senare kunna prestera ännu bättre på tävlingar och förhoppningsvis kunna öka poängen ytterligare till nästa säsong.

Hon har inte spikat tävlingsschemat ännu men hon ska åka två GP-tävlingar i Kanada och Kina.

Nya tränare

I Toronto kommer Joshi Helgesson att ha två nya tränare. Det handlar om den meriterade duon Brian Orser och Tracy Wilson, båda 54 år, som har tagit flera VM- och OS-medaljer. Helgesson har haft duon som tränare under de senaste två somrarna.

– De är väldigt duktiga och har haft stora framgångar med flera åkare. Både den olympiska mästaren och världsmästaren tränar här och de två bästa kanadensiska mästarinnorna och många andra, berättar Helgesson.

– Jag kommer också träna för Ghislain Briand då Brian reser mycket med sina åkare på tävlingar runt hela världen. De är väldigt inspirerande och jag tror jag kommer kunna lära mig massor när jag är här. På träningarna nu är det många duktiga åkare på isen samtidigt och det hoppas tripplar och kvadrupplar hela tiden, så det är väldigt hög nivå på ispassen och det är riktigt kul att träna med alla här, utvecklar hon.

Slog personbästa

Förra säsongen var upp och ner men non gjorde individuella framsteg.

– Jag gjorde många tävlingar, fler än vad jag brukar. De flesta av dem gick riktigt bra och jag satte personligt rekord på många av dem. Mina program utvecklades mycket bra under säsongen och jag hade en riktigt hög träningsnivå genom hela säsongen. Tyvärr så hade jag ett riktigt dåligt VM, och även EM gick inte som jag ville.

Nu vill hon utveckla sin åkning ytterligare i Kanada.

– Jag har två nya program som jag gillar riktigt mycket, så nu gäller det att få till dem perfekt och så felfritt som möjligt på tävlingarna. Jag kommer att jobba på min skridskoåkning för att förbättra den men också på tekniken i hoppen för att få dem så säkra som möjligt.

Haft lite ledigt

Innan flytten till Toronto har Helgesson också haft lite ledigt.

– Min sommar har varit bra. Jag har hunnit ha lite ledigt, men också haft ett tre veckors läger i Lidköping. Det har varit ganska mycket att fixa innan flytten, men träningen har gått bra och det har varit ett riktigt bra läger. Det har varit speciellt roligt att få spendera lite tid med mina ”gamla” klubbkompisar och mina tränare innan jag åkte.

Joshi Helgesson har nu varit i sin nya hemstad Toronto, Kanada i över en vecka.

Hon berättar att allting är nytt men att hon redan trivs i sin nya klubb, anrika The Cricket Club som fostrat många konståkningsstjärnor. Helgesson har tränat i den kanadensiska storstaden de senaste somrarna men nu bor hon där permanent.

– Det är en fin och bra klubb med många duktiga åkare och tränare. Det är en väldigt positiv stämning i ishallen och det gillar jag väldigt mycket. Toronto är en bra stad med mycket att göra och eftersom jag varit här de senaste somrarna så har jag många kompisar här och trivs väldigt bra med folket på isen. Jag bor väldigt nära ishallen, bara fem minuters gångavstånd vilket är perfekt, säger Joshi Helgesson.

Funderat ett tag

Joshi Helgesson har funderat på att lämna Sverige en längre tid för att göra en ny satsning.

– Det är något som vi pratat om länge. Förra säsongen då Vicky (storasyster Viktoria) slutade åka blev jag väldigt själv på träningarna under dagen, då de andra klubbkompisarna gick i skolan. Det blev en ganska stor ändring eftersom vi tränat varje dag tillsammans, säger Helgesson och fortsätter:

– Jag har bestämt mig för att flytta för att få lite fler träningskompisar och få många bra, motiverande och inspirerande åkare runt mig. Det är ett stort steg för mig, och det är väldigt mycket som ändras samtidigt men jag tror att detta kan vara bra för mig. Jag tror att jag kan utvecklas mycket här.

Satsar mot O2 2018

Helgesson kände att hon behövde göra något annat för att utvecklas och flytten till Kanada är en del i satsningen mot OS i Sydkorea 2018. Den här förändringen sker nu i god tid före nästa OS.

– Mitt mål är såklart att tävla i OS i Sydkorea och jag jobbar så hårt jag kan för att ta mig dit. Den här flytten är en satsning för att jag ska bli ännu bättre och nå mina mål, det är många som hjälper mig och stöttar mig nu för att jag ska utvecklas så nu gäller det bara för mig att vänja mig vid den här förändringen och göra mitt bästa inför kommande säsong.

Nästa säsong är EM i Ostrava, Tjeckien i januari och VM i Helsingsfors, Finland, i mars de stora tävlingarna men även såklart SM som är uttagningsgrundande för mästerskapen.

– Säsongens mål är att komma i form här i Kanada och vänja mig vid allt här för att senare kunna prestera ännu bättre på tävlingar och förhoppningsvis kunna öka poängen ytterligare till nästa säsong.

Hon har inte spikat tävlingsschemat ännu men hon ska åka två GP-tävlingar i Kanada och Kina.

Nya tränare

I Toronto kommer Joshi Helgesson att ha två nya tränare. Det handlar om den meriterade duon Brian Orser och Tracy Wilson, båda 54 år, som har tagit flera VM- och OS-medaljer. Helgesson har haft duon som tränare under de senaste två somrarna.

– De är väldigt duktiga och har haft stora framgångar med flera åkare. Både den olympiska mästaren och världsmästaren tränar här och de två bästa kanadensiska mästarinnorna och många andra, berättar Helgesson.

– Jag kommer också träna för Ghislain Briand då Brian reser mycket med sina åkare på tävlingar runt hela världen. De är väldigt inspirerande och jag tror jag kommer kunna lära mig massor när jag är här. På träningarna nu är det många duktiga åkare på isen samtidigt och det hoppas tripplar och kvadrupplar hela tiden, så det är väldigt hög nivå på ispassen och det är riktigt kul att träna med alla här, utvecklar hon.

Slog personbästa

Förra säsongen var upp och ner men non gjorde individuella framsteg.

– Jag gjorde många tävlingar, fler än vad jag brukar. De flesta av dem gick riktigt bra och jag satte personligt rekord på många av dem. Mina program utvecklades mycket bra under säsongen och jag hade en riktigt hög träningsnivå genom hela säsongen. Tyvärr så hade jag ett riktigt dåligt VM, och även EM gick inte som jag ville.

Nu vill hon utveckla sin åkning ytterligare i Kanada.

– Jag har två nya program som jag gillar riktigt mycket, så nu gäller det att få till dem perfekt och så felfritt som möjligt på tävlingarna. Jag kommer att jobba på min skridskoåkning för att förbättra den men också på tekniken i hoppen för att få dem så säkra som möjligt.

Haft lite ledigt

Innan flytten till Toronto har Helgesson också haft lite ledigt.

– Min sommar har varit bra. Jag har hunnit ha lite ledigt, men också haft ett tre veckors läger i Lidköping. Det har varit ganska mycket att fixa innan flytten, men träningen har gått bra och det har varit ett riktigt bra läger. Det har varit speciellt roligt att få spendera lite tid med mina ”gamla” klubbkompisar och mina tränare innan jag åkte.