22 jul 2016 06:00

22 jul 2016 06:00

Aronsson positiv inför lördagen

TRAV: Anna Mix tränas av Sofia Aronsson

Heroisk tvåa i Prix de Bretagne i vintras.
På lördag försvarar det franska superstoet Anna Mix hemmalagets färger i Axevallalöpningen – i regi Sofia Aronsson.

Anna Mix är det franska stoet som skördat framgångar på Vincennes speciella bana tack vare sin styrka och hårdhet som flyttades från ägaren Franck Leblanc till Axevallatränaren Sofia Aronsson i somras.

– Jag har köpt en annan häst av Franck och småpratat lite på trav tidigare och när Anna Mix skulle upp och starta i Olympiatravet för att sedan åka vidare till Finlandia-Ajo frågade Franck mig om hon kunde få stå på gården mellan starterna och det gick förstås bra.

Norskan Caroline Berntzen som sköter Anna Mix fanns med – och tillsammans trivdes de väldigt bra hos Aronsson.

– Franck tyckte att hon såg finare ut i kroppen när hon kom tillbaka till Frankrike och då hon inte har så mycket lopp i Frankrike nu fick jag förfrågan om att träna henne i sommar och det säger man ju inte nej till precis.

Eventuellt ny sulky

Huvudmålet är EM för ston i augusti och i slutet av samma månad åker hon tillbaka till hemlandet. Hittills har det blivit en femte- och en sjätteplacering hos Aronsson vilket kanske inte imponerar på pappret.

– Jag tycker att hon varit fin och kusken har varit jättenöjd med henne. Egentligen passar hon inte på tusenmetersbana då hon är långsam från start och inte så snabb i tempoväxlingar, så det måste bli överpace i loppet för att hon ska komma till och så har det inte blivit i de här två starterna.

Trots det är Sofia positiv inför lördagens start.

– Att det är lång distans passar betydligt bättre och senast sa Pierre Vercruysse att hon inte behövde stöd av sidostängerna så jag funderar på att sätta på jänkarvagnen den här gången, men innan vi tar beslut får Franck Leblanc och Erik Adielsson som kör den här gången ge sin syn på saken. Taktiken är i alla fall full marschorder framåt, hon ska inte gå i ryggar den här gången.

”Bästa minne hittills”

Förutom Anna Mix startar Sofia Legoholm Zon och Star Advisor Joli på V75 – den sistnämnda vann just ett V75-lopp den här dagen i fjol.

– Den segern kommer jag alltid att minnas, det är nog mitt bästa minne hittills som tränare i Sverige. Det var en viktig seger för min tränarrörelse som tog fart ordentligt efter det.

Repris nu?

– Både han och Legoholm Zon är i jättebra form och är inte sämre än sina konkurrenter. Jag blir inte förvånad om någon av dem vinner.

Anna Mix är det franska stoet som skördat framgångar på Vincennes speciella bana tack vare sin styrka och hårdhet som flyttades från ägaren Franck Leblanc till Axevallatränaren Sofia Aronsson i somras.

– Jag har köpt en annan häst av Franck och småpratat lite på trav tidigare och när Anna Mix skulle upp och starta i Olympiatravet för att sedan åka vidare till Finlandia-Ajo frågade Franck mig om hon kunde få stå på gården mellan starterna och det gick förstås bra.

Norskan Caroline Berntzen som sköter Anna Mix fanns med – och tillsammans trivdes de väldigt bra hos Aronsson.

– Franck tyckte att hon såg finare ut i kroppen när hon kom tillbaka till Frankrike och då hon inte har så mycket lopp i Frankrike nu fick jag förfrågan om att träna henne i sommar och det säger man ju inte nej till precis.

Eventuellt ny sulky

Huvudmålet är EM för ston i augusti och i slutet av samma månad åker hon tillbaka till hemlandet. Hittills har det blivit en femte- och en sjätteplacering hos Aronsson vilket kanske inte imponerar på pappret.

– Jag tycker att hon varit fin och kusken har varit jättenöjd med henne. Egentligen passar hon inte på tusenmetersbana då hon är långsam från start och inte så snabb i tempoväxlingar, så det måste bli överpace i loppet för att hon ska komma till och så har det inte blivit i de här två starterna.

Trots det är Sofia positiv inför lördagens start.

– Att det är lång distans passar betydligt bättre och senast sa Pierre Vercruysse att hon inte behövde stöd av sidostängerna så jag funderar på att sätta på jänkarvagnen den här gången, men innan vi tar beslut får Franck Leblanc och Erik Adielsson som kör den här gången ge sin syn på saken. Taktiken är i alla fall full marschorder framåt, hon ska inte gå i ryggar den här gången.

”Bästa minne hittills”

Förutom Anna Mix startar Sofia Legoholm Zon och Star Advisor Joli på V75 – den sistnämnda vann just ett V75-lopp den här dagen i fjol.

– Den segern kommer jag alltid att minnas, det är nog mitt bästa minne hittills som tränare i Sverige. Det var en viktig seger för min tränarrörelse som tog fart ordentligt efter det.

Repris nu?

– Både han och Legoholm Zon är i jättebra form och är inte sämre än sina konkurrenter. Jag blir inte förvånad om någon av dem vinner.

  • Rickard Hansson