22 jul 2016 06:00

22 jul 2016 06:00

En ännu obesegrad duo

TRAV: Some Summit är storfavorit

I fjol tog Veijo Heiskanen en mycket känslosam seger med Some Summit i Stochampionatet.
Hon har ännu inte förlorat i Åbytränarens regi och i år gästar hon Axevalla på nytt – som storfavorit i V75-1 på lördag.
– Kapacitetsmässigt är det nog den bästa häst jag tränat hittills, säger han.

Den omåttligt populäre proffstränaren Veijo Heiskanen har haft några turbulenta år. Efter ett omskrivet uppbrott med Stall Denco blev det tufft på det privata planet – kort före StoChampionatet i fjol gick hans pappa bort. Därför betydde den där soliga söndagen lite extra – när Some Summit utklassade sina konkurrenter.

– En av de skönaste stunder jag upplevt på en travbana, en sån grej jag kanske aldrig får uppleva igen, berättar han.

”Inte så märkvärdig”

I debuten för Veijo Heiskanen sprang det fyraåriga stoet nytt svenskt rekord och seglade upp som en het segerkandidat i Stochampionatet.

– När hon kom till stallet var hon inget speciellt, det kändes okej men inte så märkvärdigt. I första banjobbet märkte jag att det fanns en hel del i henne och efter första starten för mig tog jag reda på att hon var anmäld till Stochampionatet.

Sex starter i hans regi har slutat med sex segrar, men vägen har inte varit spikrak hela tiden.

– Hon har haft lite fräschörproblem med sina knän och fick åka hem till sina ägare på Gotland och ha en lång vinter i lugn och ro för att återhämta sig ordentligt.

”Bästa jag tränat”

Något som gjorde att årsdebuten dröjde till juli då hon – på nytt – utklassade sina konkurrenter.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att få tillbaka henne i samma skick men hon överraskade på mig. Det var en otrolig prestation och det kan bli hur bra som helst om det håller i sig.

Du har till och med pratat om Prix d’Amérique med henne...

– Kapacitetsmässigt är hon nog den bästa hästen jag tränat, även om jag hoppas att jag inte tränat den bästa än. Än så länge har hon för lite pengar på sig och måste skaffa sig mer hårdhet, men jag tycker att hon har kapaciteten för att vara med där någon gång.

”Gjort mig lycklig”

På lördag går hon ut som jättefavorit i V75-1 och startar med 20 meters tillägg.

– Ingen enkel match, men det är inte lätt att hitta enkla uppgifter. Jag tror givetvis på min häst. Det vore roligt att köra ett lugnt lopp för en gångs skull, men går det långsamt får jag köra fram.

Att hon är obesegrad hos Veijo tar han med ro.

– Hon har gjort mig så lycklig redan, hon gör allt hon kan. Givetvis närmar man sig alltid en förlust för varje seger, jag blir inte besviken om hon skulle förlora något lopp snart.

Förutom Some Summit har Heiskanen 16 andra hästar till start.

– Alla mina bästa hästar startar, Othello Face och Please Mr Please tror jag en del på, avslutar han.

Den omåttligt populäre proffstränaren Veijo Heiskanen har haft några turbulenta år. Efter ett omskrivet uppbrott med Stall Denco blev det tufft på det privata planet – kort före StoChampionatet i fjol gick hans pappa bort. Därför betydde den där soliga söndagen lite extra – när Some Summit utklassade sina konkurrenter.

– En av de skönaste stunder jag upplevt på en travbana, en sån grej jag kanske aldrig får uppleva igen, berättar han.

”Inte så märkvärdig”

I debuten för Veijo Heiskanen sprang det fyraåriga stoet nytt svenskt rekord och seglade upp som en het segerkandidat i Stochampionatet.

– När hon kom till stallet var hon inget speciellt, det kändes okej men inte så märkvärdigt. I första banjobbet märkte jag att det fanns en hel del i henne och efter första starten för mig tog jag reda på att hon var anmäld till Stochampionatet.

Sex starter i hans regi har slutat med sex segrar, men vägen har inte varit spikrak hela tiden.

– Hon har haft lite fräschörproblem med sina knän och fick åka hem till sina ägare på Gotland och ha en lång vinter i lugn och ro för att återhämta sig ordentligt.

”Bästa jag tränat”

Något som gjorde att årsdebuten dröjde till juli då hon – på nytt – utklassade sina konkurrenter.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att få tillbaka henne i samma skick men hon överraskade på mig. Det var en otrolig prestation och det kan bli hur bra som helst om det håller i sig.

Du har till och med pratat om Prix d’Amérique med henne...

– Kapacitetsmässigt är hon nog den bästa hästen jag tränat, även om jag hoppas att jag inte tränat den bästa än. Än så länge har hon för lite pengar på sig och måste skaffa sig mer hårdhet, men jag tycker att hon har kapaciteten för att vara med där någon gång.

”Gjort mig lycklig”

På lördag går hon ut som jättefavorit i V75-1 och startar med 20 meters tillägg.

– Ingen enkel match, men det är inte lätt att hitta enkla uppgifter. Jag tror givetvis på min häst. Det vore roligt att köra ett lugnt lopp för en gångs skull, men går det långsamt får jag köra fram.

Att hon är obesegrad hos Veijo tar han med ro.

– Hon har gjort mig så lycklig redan, hon gör allt hon kan. Givetvis närmar man sig alltid en förlust för varje seger, jag blir inte besviken om hon skulle förlora något lopp snart.

Förutom Some Summit har Heiskanen 16 andra hästar till start.

– Alla mina bästa hästar startar, Othello Face och Please Mr Please tror jag en del på, avslutar han.

  • Rickard Hansson