06 aug 2016 15:30

06 aug 2016 15:30

Hagen och FAIK sprang bra

ORIENTERING: U10mila i Tibro

Ungdomens 10milastafett genomfördes i år i Tibroskogarna med fin arena på bågskyttebanan fyra km öster om samhället. IF Hagens killar och Falköpings tjejer gjorde bra och stabila lopp. Hagen blev sjua i H18 och FAIK sexa i D18.

Finska lagen brukar dominera U10mila i 18-årsklasserna. Så även i år. Dubbelseger i D18 och tre lag bland de fyra bästa i H18. Bara norska Nydalen som lyckades slå sig in och bli tvåa. Detta var 36:e upplagan av U10mila. En tävling som startade i Skövde 1981 och har utvecklats genom åren. En stor förändring kom 2009, då arrangemanget började flytta runt i Västergötland i fyra områden. Årets arrangörsgrupp består av IF Hagen, Tidaholms SOK Sisu och Tibro OK.

IF Hagen blev femma i H18-klassen förra året och bästa svenska lag. Så det fanns förhoppning om bra placering i år. Ingen tätkänning i början, men Daniel Bogren gjorde ett riktigt bra lopp på sträcka fyra och växlade som tvåa, endast fem sekunder från täten. Efter drygt fem timmars löpning och 10 sträckor blev det en fin sjundeplats för Skövdegrabbarna. Olle Hedman sprang sista sträckan.

– Ett bra lopp av mig och stabila lopp av alla i laget, summerar Olle. Jag sprang delvis tillsammans med Simon Imark som är juniorlandslagsman. Fick därmed lite hjälp med fart och teknik, men på slutet var han för stark. Det blir nya tag 2017. Vi kan ha samma lag då.

Falköpings AIK OK blev två i D18-klassen förra året. Även här fanns förhoppning om en placering bland de bästa. Inledningen var strålande. Johanna Hagström nådde första växeln först av alla och Ellen Blennow i täten efter två sträckor. Till slut blev det en fin sjätteplats för FAIK. Alva Sonesson sprang sista sträckan.

– Missnöjd med mitt lopp, det blev för många misstag, säger Alva. Jag avbröt O-ringen på grund av knäont, men det kände jag inte av idag. Så löpningen gick bra, men tekniken fungerade dåligt. Har nog missat 5 minuter. Men placering sex är bra, så vi är nöjda.

Ett bra arrangemang på en fin arena. Och närhet till bra terräng för ungdomar. Prisutdelningen till de sju bästa lagen i respektive klass blev en fin avslutning. Prisutdelare var nämligen VM-löparna Helena Jansson och Gustav Bergman.

Finska lagen brukar dominera U10mila i 18-årsklasserna. Så även i år. Dubbelseger i D18 och tre lag bland de fyra bästa i H18. Bara norska Nydalen som lyckades slå sig in och bli tvåa. Detta var 36:e upplagan av U10mila. En tävling som startade i Skövde 1981 och har utvecklats genom åren. En stor förändring kom 2009, då arrangemanget började flytta runt i Västergötland i fyra områden. Årets arrangörsgrupp består av IF Hagen, Tidaholms SOK Sisu och Tibro OK.

IF Hagen blev femma i H18-klassen förra året och bästa svenska lag. Så det fanns förhoppning om bra placering i år. Ingen tätkänning i början, men Daniel Bogren gjorde ett riktigt bra lopp på sträcka fyra och växlade som tvåa, endast fem sekunder från täten. Efter drygt fem timmars löpning och 10 sträckor blev det en fin sjundeplats för Skövdegrabbarna. Olle Hedman sprang sista sträckan.

– Ett bra lopp av mig och stabila lopp av alla i laget, summerar Olle. Jag sprang delvis tillsammans med Simon Imark som är juniorlandslagsman. Fick därmed lite hjälp med fart och teknik, men på slutet var han för stark. Det blir nya tag 2017. Vi kan ha samma lag då.

Falköpings AIK OK blev två i D18-klassen förra året. Även här fanns förhoppning om en placering bland de bästa. Inledningen var strålande. Johanna Hagström nådde första växeln först av alla och Ellen Blennow i täten efter två sträckor. Till slut blev det en fin sjätteplats för FAIK. Alva Sonesson sprang sista sträckan.

– Missnöjd med mitt lopp, det blev för många misstag, säger Alva. Jag avbröt O-ringen på grund av knäont, men det kände jag inte av idag. Så löpningen gick bra, men tekniken fungerade dåligt. Har nog missat 5 minuter. Men placering sex är bra, så vi är nöjda.

Ett bra arrangemang på en fin arena. Och närhet till bra terräng för ungdomar. Prisutdelningen till de sju bästa lagen i respektive klass blev en fin avslutning. Prisutdelare var nämligen VM-löparna Helena Jansson och Gustav Bergman.

  • Torbjörn Löfving