21 aug 2016 19:33

21 aug 2016 19:33

Helena skrev historia

ORIENTERING: Svensk VM-medalj i Strömstad

Helena Jansson, IF Hagens jättetalang som trots rader av skador genom åren bitit sig kvar i världstoppen i orientering, fick igår på söndagen avsluta till brons i mixsprintstafetten i orientering i Strömstad.

– En förbannelse är bruten, utropade landslagscoachen Håkan Carlsson och Helena själv kände också att hennes inledning på VM följt planen:

– Jag hade från början bestämt mig för att inte låta konkurrenterna styra min orientering. Att följa min plan och in tappa bort fokus på orienteringen.

Tufft läge

Utgångläget på sista blev tufft. Lina Strand inledde med ledning medan Gustav Bergman växlade 13 sekunder efter Danmark. Jonas Leandersson gav initiativet tillbaka till Sverige på andra då han skickade ut Helena 12 sekunder före Maja Alm och halvminuten före Judith Wydher, Schweiz.

– De två bästa avslutarna stafettavslutarna i världen bakom mig men jag höll fast vid min plan och taktik. Maja hade en lite kortare gaffling i början och jag märkte också att hon hade en högre fart än mig och behöll lugnet. Senare kom även Judith ifatt men jag fortsatte att plocka kontrollerna.

Aldrig hotad

Den historiska bronsmedaljen var aldrig direkt hotad även om engelskan Cathlyn Taylor tog in på Helena i början.

– Egentligen viste jag inte säkert var konkurrenterna var. Marginalerna i sprint är små och därför är det viktigt att inte slappna av. Nu efteråt känns det härligt att vi i det tredje VM-et med mixsprint inte missade medalj, sa Helena.

– I Italien fick jag skon avtrampad på förstasträckan och förra året var jag inte med i laget. Nu har vi flera jämnstarka och kommer att bli ännu bättre framöver. Dessutom betydde detta i en kickstart för mig i VM och jag känner att det ger energi till tisdagens medeldistans i skogen, spådde Helena.

Men hon ger ett typiskt orienterarsvar på vilken orientering som är roligast?

– Detta som hände idag i hjärtat av Strömstad var underbart och ensam i skogen är också härligt. Jag älskar all orientering.

Skövdetjejen är också uttagen till långdistans på torsdag och springer troligen även skogsstafetten på lördag.

– En förbannelse är bruten, utropade landslagscoachen Håkan Carlsson och Helena själv kände också att hennes inledning på VM följt planen:

– Jag hade från början bestämt mig för att inte låta konkurrenterna styra min orientering. Att följa min plan och in tappa bort fokus på orienteringen.

Tufft läge

Utgångläget på sista blev tufft. Lina Strand inledde med ledning medan Gustav Bergman växlade 13 sekunder efter Danmark. Jonas Leandersson gav initiativet tillbaka till Sverige på andra då han skickade ut Helena 12 sekunder före Maja Alm och halvminuten före Judith Wydher, Schweiz.

– De två bästa avslutarna stafettavslutarna i världen bakom mig men jag höll fast vid min plan och taktik. Maja hade en lite kortare gaffling i början och jag märkte också att hon hade en högre fart än mig och behöll lugnet. Senare kom även Judith ifatt men jag fortsatte att plocka kontrollerna.

Aldrig hotad

Den historiska bronsmedaljen var aldrig direkt hotad även om engelskan Cathlyn Taylor tog in på Helena i början.

– Egentligen viste jag inte säkert var konkurrenterna var. Marginalerna i sprint är små och därför är det viktigt att inte slappna av. Nu efteråt känns det härligt att vi i det tredje VM-et med mixsprint inte missade medalj, sa Helena.

– I Italien fick jag skon avtrampad på förstasträckan och förra året var jag inte med i laget. Nu har vi flera jämnstarka och kommer att bli ännu bättre framöver. Dessutom betydde detta i en kickstart för mig i VM och jag känner att det ger energi till tisdagens medeldistans i skogen, spådde Helena.

Men hon ger ett typiskt orienterarsvar på vilken orientering som är roligast?

– Detta som hände idag i hjärtat av Strömstad var underbart och ensam i skogen är också härligt. Jag älskar all orientering.

Skövdetjejen är också uttagen till långdistans på torsdag och springer troligen även skogsstafetten på lördag.

  • Johnny Fransson