23 aug 2016 20:29

23 aug 2016 20:30

Skada hindrade Helena

ORIENTERING: Guld till Alexandersson – men tungt för Jansson

En mer spännande VM-tävling än gårdagens medeldistans i VM i orientering i Tanum i Bohuslän har nog aldrig arrangerats. Och allt kröntes med att Tove Alexandersson som sista startande i direkt-TV sprang i mål som guldmedaljör. Hennes första VM-guld.

Inte långt innan hade Helena Jansson med smärta i anletsdragen sprungit i mål på en 16:e plats. Redan vid andra kontrollen vrickade Helena foten men låg ändå fyra vid första radiokontrollen efter dryga kilometern.

– Vi förstod att något var fel då Helena tappade successivt mellan de kommande radio-och TV-kontrollerna. Och vid varvningen skrek hon att hon vrickat foten, sa efteråt sambon Gustav Bergman.

Gustav som själv hade medaljkänning i herrtävlingen. Han ledde länge, men orken tröt och Gustav slutade på sjunde plats.

Trots smärtan kämpade Helena sig igenom sistaslingan där hon ända tappade bara dryga minuten. Direkt efter målgången slet hon av sig skon och började försöka tryckförbinda foten men fick snabbt hjälp av landslagets läkare Mia Jodal.

Hur det nu blir med långdistansen på torsdag var på tisdagskvällen oklart.

– Just nu vet vi inget om hur skadan ter sig imorgon så det är bara att avvakta, sa landslagschefen Håkan Carlsson i samband med presskonferensen med de tre medaljörerna och särskilt Tove Alexandersson som tog sitt första VM-guld.

Norska Haidi Bagstevold tog silver 35 sekunder efter Tove och ryskan Natalia Gemperle brons tre sekunder efter norskan. Fyra var kanadensiska VM-sensationen Emily Kemp som tog ledningen direkt till första radion och sprang jämnt med Tove Alexandersson till varvningen.

– Dock blev jag lite stressad efter varvningen där jag hörde att jag hade en stor ledning. Pushade lite för hårt och missade bort medaljchansen, sa Emily som redan på torsdag kan ta Kanadas första VM-medalj.

Inte långt innan hade Helena Jansson med smärta i anletsdragen sprungit i mål på en 16:e plats. Redan vid andra kontrollen vrickade Helena foten men låg ändå fyra vid första radiokontrollen efter dryga kilometern.

– Vi förstod att något var fel då Helena tappade successivt mellan de kommande radio-och TV-kontrollerna. Och vid varvningen skrek hon att hon vrickat foten, sa efteråt sambon Gustav Bergman.

Gustav som själv hade medaljkänning i herrtävlingen. Han ledde länge, men orken tröt och Gustav slutade på sjunde plats.

Trots smärtan kämpade Helena sig igenom sistaslingan där hon ända tappade bara dryga minuten. Direkt efter målgången slet hon av sig skon och började försöka tryckförbinda foten men fick snabbt hjälp av landslagets läkare Mia Jodal.

Hur det nu blir med långdistansen på torsdag var på tisdagskvällen oklart.

– Just nu vet vi inget om hur skadan ter sig imorgon så det är bara att avvakta, sa landslagschefen Håkan Carlsson i samband med presskonferensen med de tre medaljörerna och särskilt Tove Alexandersson som tog sitt första VM-guld.

Norska Haidi Bagstevold tog silver 35 sekunder efter Tove och ryskan Natalia Gemperle brons tre sekunder efter norskan. Fyra var kanadensiska VM-sensationen Emily Kemp som tog ledningen direkt till första radion och sprang jämnt med Tove Alexandersson till varvningen.

– Dock blev jag lite stressad efter varvningen där jag hörde att jag hade en stor ledning. Pushade lite för hårt och missade bort medaljchansen, sa Emily som redan på torsdag kan ta Kanadas första VM-medalj.

  • Johnny Fransson

Fakta

Svenska medaljer och programmet

Sverige har hittills tagit tre medaljer i orienterings-VM:

2 guld: Jerker Lysell, sprint, och Tove Alexandersson, medeldistans.

1 brons: Sprintstafett (Lina Strand, Gustav Bergman, Jonas Leandersson och Helena Jansson)

Två tävlingsdagar återstår:

Torsdag 25 augusti, 12.00: Långdistans, Strömstad.

Lördag 27 augusti, 14.00: Stafett, Strömstad.