25 aug 2016 15:35

25 aug 2016 15:35

Svenska hoppeliten tävlar på Grevagården

RIDSPORT: Unga hästar får chansen i Champion of the Youngsters

Champion of the Youngsters startade 2010 och har växt sedan dess.
Nu samlas hela den svenska hoppeliten för att tävla sina unga hästar.
– Vi är fantastisk glada att så många tycker om vår tävling och vill vara här, säger Haide Westring.

Haide Westring från Stockholm och Helena Holm från Skövde är två av initiativtagarna till Champion of the Youngsters och efter att ha arrangerat första tävlingen i Hammarö har den hållit till på Grevagården utanför Skövde sedan 2011.

– Vi började med det här för att vi kände att det behövdes en ordentlig unghästtävling med lite längre banor och mer karaktärshinder. Lite mer som det ser ut ute i Europa, berättar Haide mellan två av klasserna under torsdagens tävlingar ute på Grevagården.

Champion of the Youngsters har växt sedan starten och nu är det ett stort evenemang som pågår från onsdag till söndag. Ungefär 350 ryttare är på plats och det görs mellan 300 och 400 starter varje dag. I stort sett hela den svenska eliten finns här.

– Alla våra proffsiga unghästutbildare är här för att träna sin unga hästar på större uppgifter, säger Haide.

Hon fortsätter:

– Vi kunde inte drömma om att det skulle bli så stort. Alla vi som startade det här håller på med unghästar och ville bara ge unghästarna en chans. Det var så tävlingen började.

Många meriterade ryttare är på plats i Skövde under helgen och namn som Helena Persson, Helena Lundbäck, Maria Gretzer och Stephanie Holmén startar hästar. Däremot saknas de svenska toppryttarna som tävlade på OS i Rio nyligen även om nyblivne OS-silvermedaljören Peder Fredriksson eventuellt kommer till Grevagården i helgen.

Tävlingen fungerar numera som kval till många större tävlingar, vilket har gjort hoppningarna i Champion of the Youngsters mer tillspetsade.

– Helt plötsligt blev det massor att rida om. Vi började lite mjukt med att vi ville se en utveckling på våra unga hästar, men det är jätteroligt att tävlingen har gått framåt på det här sätttet på så kort tid, säger Haide.

Det primära är dock fortfarande att utbilda de unga hästarna och låta dem tävla i en utvecklande miljö.

Finaler i helgen

Under onsdagen och torsdagen har det mestadels varit kvalhoppningar på olika nivåer, men till helgen väntar finaler. Fyraåringarna har sin final på lördag medan övriga finaler är på söndag.

Haide Westring från Stockholm och Helena Holm från Skövde är två av initiativtagarna till Champion of the Youngsters och efter att ha arrangerat första tävlingen i Hammarö har den hållit till på Grevagården utanför Skövde sedan 2011.

– Vi började med det här för att vi kände att det behövdes en ordentlig unghästtävling med lite längre banor och mer karaktärshinder. Lite mer som det ser ut ute i Europa, berättar Haide mellan två av klasserna under torsdagens tävlingar ute på Grevagården.

Champion of the Youngsters har växt sedan starten och nu är det ett stort evenemang som pågår från onsdag till söndag. Ungefär 350 ryttare är på plats och det görs mellan 300 och 400 starter varje dag. I stort sett hela den svenska eliten finns här.

– Alla våra proffsiga unghästutbildare är här för att träna sin unga hästar på större uppgifter, säger Haide.

Hon fortsätter:

– Vi kunde inte drömma om att det skulle bli så stort. Alla vi som startade det här håller på med unghästar och ville bara ge unghästarna en chans. Det var så tävlingen började.

Många meriterade ryttare är på plats i Skövde under helgen och namn som Helena Persson, Helena Lundbäck, Maria Gretzer och Stephanie Holmén startar hästar. Däremot saknas de svenska toppryttarna som tävlade på OS i Rio nyligen även om nyblivne OS-silvermedaljören Peder Fredriksson eventuellt kommer till Grevagården i helgen.

Tävlingen fungerar numera som kval till många större tävlingar, vilket har gjort hoppningarna i Champion of the Youngsters mer tillspetsade.

– Helt plötsligt blev det massor att rida om. Vi började lite mjukt med att vi ville se en utveckling på våra unga hästar, men det är jätteroligt att tävlingen har gått framåt på det här sätttet på så kort tid, säger Haide.

Det primära är dock fortfarande att utbilda de unga hästarna och låta dem tävla i en utvecklande miljö.

Finaler i helgen

Under onsdagen och torsdagen har det mestadels varit kvalhoppningar på olika nivåer, men till helgen väntar finaler. Fyraåringarna har sin final på lördag medan övriga finaler är på söndag.