29 aug 2016 16:12

29 aug 2016 16:12

Malin Strand gjorde sitt livs lopp

FRIIDROTT: SM i Sollentuna

Hon gjorde sitt livs lopp.
I alla fall så här långt, för det ser ut som att Malin Strand är i kanonform.
– Det var verkligen ett helt perfekt lopp för mig, sa Malin till SLA-sporten efter sitt lopp.

I helgen avslutades den 121:a upplagan av Friidrotts-SM och det i Sollentuna just norr om Stockholm. Där man under tre dagar kunde njuta av kanske den sista delen av sommaren, men sol och värme. I den kvinnliga finalen över 25 varv eller 10000 meter så var det en trio som tidigt gick ifrån, medan Malin Strand höll rygg på en Örebrotjej som höll ett jämnt och långsamt ökande.

– Jag visste ju innan att jag är i bra form nu och planen var att försöka gå en bit under 36 vilket förhoppningsvis skulle räcka till en topp sex placering. Så jag försökte bara hänga med där framme i klunga två och det kändes väldigt lätt, även om det också kändes att det gick fort.

Började att ta in

Malin såg att hon började ta in på de framför – skulle det rent av kunna bli medalj.

– När jag såg att Norrbom började tappa och jag insåg att, det låter ju i och för sig helt galet, jag hade chans på medalj så fick jag helt nya krafter. Kände mig ruskigt stark där med 4-5 varv kvar så tänkte att jag gör ett försök, har jag chans på medalj måste jag ta den, det får bära eller brista. Ett tag trodde jag verkligen jag skulle komma ikapp. Tyvärr så avslutade ju Norrbom starkt hon med så det blev ju aldrig riktigt nära men den känslan kommer jag ta med mig och göra ett nytt försök nästa år.

Ett riktigt bra lopp av Malin, som förbättrade sitt personbästa med drygt en minut och fyrtio sekunder och klockades för 35.11,92. Nio sekunder från bronset.

Och när SLA-sporten pratade med henne på lördagsförmiddagen, dagen efter milloppet, så var hon kvar på de moln hon svävade på dagen innan.

– Jag är glad nu när jag vaknade i morse och insåg att det inte var en dröm Sedan skall jag springa 5000 imorgon också, men nu blir det mest som en bonus, men jag ska allt försöka ladda om under dagen, sa Malin.

Halvmilen gick också bra för Malin, där hon slutade åtta på ännu ett nytt personbästa, nu med tiden 17.13,31 i ett lopp som vanns av OS-löparen Sarah Lahti från Hässelby på 15.32,46 – nytt mästerskapsrekord.

I damfinalen på 400 meter återfanns tvillingarna Svantesson med rötterna i Istrums SK och som vann dubbelt på junior-SM i början av månaden. Nu blev det Ebba som var snabbast och slutade fyra på det med fina skalper. Tiden för Ebba var 55,23 och Alice som sexa på 55,95. Alice sprang även 200 meter, där hon med finalen på 400 meter i benen, ändå pressade sitt personbästa och noterade 24,87. Men som inte riktigt räckte till en plats i finalen.

Annerfalk i semifinal

Karlsborgaren Erik Annerfalk, tävlande för Mariestads AIF, sprang till sig en semifinalplats på 200 meter och noterade strålande 21,49 i försöken. Något som innebar personbästa med en fjärdedels sekund. I semifinalen var han sedan precis utanför finalen, då han hade 22,20 som nionde man i semin. Totalt var det åtta löpare som gick till final och där det krävdes 9/100 snabbare.

I finalen så hade Eriks försökstid räckt till en femteplats.

Totalt var det femton hoppare som kom till start i en blåsigt och kylig final i tresteg. Där det gällde har tur med vindarna, som var i högsta grad oregelbundna. För Christofer Pool-Wiklund, Falköpings FIK, fick det inte alls att stämma och han stannade på 14.04.

Och nästa år blir det ett svenskt mästerskap på Heden i Helsingborg.

I helgen avslutades den 121:a upplagan av Friidrotts-SM och det i Sollentuna just norr om Stockholm. Där man under tre dagar kunde njuta av kanske den sista delen av sommaren, men sol och värme. I den kvinnliga finalen över 25 varv eller 10000 meter så var det en trio som tidigt gick ifrån, medan Malin Strand höll rygg på en Örebrotjej som höll ett jämnt och långsamt ökande.

– Jag visste ju innan att jag är i bra form nu och planen var att försöka gå en bit under 36 vilket förhoppningsvis skulle räcka till en topp sex placering. Så jag försökte bara hänga med där framme i klunga två och det kändes väldigt lätt, även om det också kändes att det gick fort.

Började att ta in

Malin såg att hon började ta in på de framför – skulle det rent av kunna bli medalj.

– När jag såg att Norrbom började tappa och jag insåg att, det låter ju i och för sig helt galet, jag hade chans på medalj så fick jag helt nya krafter. Kände mig ruskigt stark där med 4-5 varv kvar så tänkte att jag gör ett försök, har jag chans på medalj måste jag ta den, det får bära eller brista. Ett tag trodde jag verkligen jag skulle komma ikapp. Tyvärr så avslutade ju Norrbom starkt hon med så det blev ju aldrig riktigt nära men den känslan kommer jag ta med mig och göra ett nytt försök nästa år.

Ett riktigt bra lopp av Malin, som förbättrade sitt personbästa med drygt en minut och fyrtio sekunder och klockades för 35.11,92. Nio sekunder från bronset.

Och när SLA-sporten pratade med henne på lördagsförmiddagen, dagen efter milloppet, så var hon kvar på de moln hon svävade på dagen innan.

– Jag är glad nu när jag vaknade i morse och insåg att det inte var en dröm Sedan skall jag springa 5000 imorgon också, men nu blir det mest som en bonus, men jag ska allt försöka ladda om under dagen, sa Malin.

Halvmilen gick också bra för Malin, där hon slutade åtta på ännu ett nytt personbästa, nu med tiden 17.13,31 i ett lopp som vanns av OS-löparen Sarah Lahti från Hässelby på 15.32,46 – nytt mästerskapsrekord.

I damfinalen på 400 meter återfanns tvillingarna Svantesson med rötterna i Istrums SK och som vann dubbelt på junior-SM i början av månaden. Nu blev det Ebba som var snabbast och slutade fyra på det med fina skalper. Tiden för Ebba var 55,23 och Alice som sexa på 55,95. Alice sprang även 200 meter, där hon med finalen på 400 meter i benen, ändå pressade sitt personbästa och noterade 24,87. Men som inte riktigt räckte till en plats i finalen.

Annerfalk i semifinal

Karlsborgaren Erik Annerfalk, tävlande för Mariestads AIF, sprang till sig en semifinalplats på 200 meter och noterade strålande 21,49 i försöken. Något som innebar personbästa med en fjärdedels sekund. I semifinalen var han sedan precis utanför finalen, då han hade 22,20 som nionde man i semin. Totalt var det åtta löpare som gick till final och där det krävdes 9/100 snabbare.

I finalen så hade Eriks försökstid räckt till en femteplats.

Totalt var det femton hoppare som kom till start i en blåsigt och kylig final i tresteg. Där det gällde har tur med vindarna, som var i högsta grad oregelbundna. För Christofer Pool-Wiklund, Falköpings FIK, fick det inte alls att stämma och han stannade på 14.04.

Och nästa år blir det ett svenskt mästerskap på Heden i Helsingborg.

  • Hasse Sjögren