10 sep 2016 06:00

10 sep 2016 06:00

Domarna känner rädsla för att döma på vissa arenor

FOTBOLL: Allvarliga incidenter inom Västergötlands fotbollförbund

Att klimatet för domare är hårt är ingen nyhet men på senare tid har rättskiparna inom distriktsfotbollen utsatts för än grövre påhopp.
Inom Västergötland ser man det som ett stort problem och det finns en rädsla hos domare för att döma matcher på vissa arenor.
– Vi känner att vi snart inte kommer att våga åka med domare till vissa föreningar, säger Fredrik Isacson som jobbar med domarfrågor inom Västergötlands fotbollförbund.

I veckan uppdagades det att fotbollsdomare har attackerats och misshandlats i Göteborg. I Västergötland har också klimatet för en redan utsatt grupp inom fotbollen blivit hårdare och på senare tid har det varit ett par allvarliga incidenter.

– Vi har det inte lika tufft som i andra områden som i Göteborg men vi har haft några ärenden under året. Vi ser att det kryper närmare oss och det kommer även ut på landsbygden. Man ser vad andra gör och tar efter, säger Fredrik Isacson som jobbar med domarfrågor inom Västergötlands fotbollförbund.

Hur är acceptansen för domarutövningen?

– Jag tycker att det är relativt bra rent generellt. Sedan skulle man aldrig vilja ha de här bestraffningsärendena när det går till grov utvisning. När man jagar en domare från en fotbollsplan och spottar en domare i ansiktet eller knuffar, puttar och så vidare. De ärenden har vi ändå haft inom västgötafotbollen och då har det gått alldeles för långt.

Skulle du karaktärisera de här händelserna som värre än de som har inträffat tidigare?

– Det ska jag inte säga men jag tycker vi har mer bestraffningsärenden och det beror på att vi har varit väldigt noggranna i år på att skydda fotbollen. Då blir det fler bestraffningsärenden men jag kan inte säga om det är värre. Visst förekommer det grövre händelser. Jag kan säga att det generellt är värre hos vissa föreningar.

– Ska man vara riktig krass kan inte spelare och ledare regelboken, menar Isacson och drar paralleller till sig själv när han gick ifrån spelare till domare.

Jobbar för bättre villkor

Förbundet jobbbar hårt för att domarna ska få bättre villkor.

– Vi försöker skydda våra domare och jobbar med faddrar och mentorer men det finns inget som hjälper. Vi hade ett typexempel för ett tag sedan när en ung domare provade en division 6-match i distriktet och har en observatör med sig men det spelar ingen roll. Spelarna i det ena laget beter sig illa med en grov utvisning och spottar honom rakt i ansiktet. Efteråt vågar domaren inte ta sig därifrån utan sitter kvar i omklädningsrummet i ett par timmar, säger Isacson och fortsätter:

– Att man går till angrepp på domare vet inte jag om jag har varit med om tidigare. Det har vi haft några fall av nu. Skulle det ske på allmän plats skulle du bli polisanmäld. Men det känns ibland som att fotbollsplanen är någon frizon där man får göra vad man vill. Det är olyckligt. Jag har ingen lösning på det men klubbarna och föreningar måste ta ett större ansvar i alla fall.

Den lokala spelaren fick nästan ett års avstängning.

– Det är sådana extrema fall där man känner en sådan avsky och frågar sig om det verkligen är fotboll som vi håller på med. Är det inte kul? Varför håller vi på? Ibland finns det inga regler eller några gränser utan man kan bete sig hur som helst. Man känner sig precis uppgiven. Vad ska man göra?

Domare känner rädsla

Det har gått så långt att domare känner en rädsla för att utföra sina arbetsuppgifter.

– Vissa föreningar har inte ordning och struktur på sin verksamhet. Det är vissa föreningar där vi känner att vi snart inte kommer att våga åka med domare. Det finns en rädsla för att åka dit. Jag hör också föreningar som säger att de hellre lämnar walk over än åker till en sådan match för att det kan hända vad som helst.

Isacson är orolig över utvecklingen och menar att domaryrket är i fara.

– Det finns föreningar som domare inte vill åka till och som inte lag vill möta i distriktet. Rätt som det är kommer vi att hamna i ett läge där domarna inte räcker till. Man blir än mer orolig för idrotten. Varje match ska ju vara som en fest men åker domarna och motståndarna dit och är rädda, då ledsnar man, säger Isacson som inte tänker ge upp.

– Skam den som ger sig. Vi måste jobba och kämpa för en förbättring för fotboll är ju det bästa vi vet.

I veckan uppdagades det att fotbollsdomare har attackerats och misshandlats i Göteborg. I Västergötland har också klimatet för en redan utsatt grupp inom fotbollen blivit hårdare och på senare tid har det varit ett par allvarliga incidenter.

– Vi har det inte lika tufft som i andra områden som i Göteborg men vi har haft några ärenden under året. Vi ser att det kryper närmare oss och det kommer även ut på landsbygden. Man ser vad andra gör och tar efter, säger Fredrik Isacson som jobbar med domarfrågor inom Västergötlands fotbollförbund.

Hur är acceptansen för domarutövningen?

– Jag tycker att det är relativt bra rent generellt. Sedan skulle man aldrig vilja ha de här bestraffningsärendena när det går till grov utvisning. När man jagar en domare från en fotbollsplan och spottar en domare i ansiktet eller knuffar, puttar och så vidare. De ärenden har vi ändå haft inom västgötafotbollen och då har det gått alldeles för långt.

Skulle du karaktärisera de här händelserna som värre än de som har inträffat tidigare?

– Det ska jag inte säga men jag tycker vi har mer bestraffningsärenden och det beror på att vi har varit väldigt noggranna i år på att skydda fotbollen. Då blir det fler bestraffningsärenden men jag kan inte säga om det är värre. Visst förekommer det grövre händelser. Jag kan säga att det generellt är värre hos vissa föreningar.

– Ska man vara riktig krass kan inte spelare och ledare regelboken, menar Isacson och drar paralleller till sig själv när han gick ifrån spelare till domare.

Jobbar för bättre villkor

Förbundet jobbbar hårt för att domarna ska få bättre villkor.

– Vi försöker skydda våra domare och jobbar med faddrar och mentorer men det finns inget som hjälper. Vi hade ett typexempel för ett tag sedan när en ung domare provade en division 6-match i distriktet och har en observatör med sig men det spelar ingen roll. Spelarna i det ena laget beter sig illa med en grov utvisning och spottar honom rakt i ansiktet. Efteråt vågar domaren inte ta sig därifrån utan sitter kvar i omklädningsrummet i ett par timmar, säger Isacson och fortsätter:

– Att man går till angrepp på domare vet inte jag om jag har varit med om tidigare. Det har vi haft några fall av nu. Skulle det ske på allmän plats skulle du bli polisanmäld. Men det känns ibland som att fotbollsplanen är någon frizon där man får göra vad man vill. Det är olyckligt. Jag har ingen lösning på det men klubbarna och föreningar måste ta ett större ansvar i alla fall.

Den lokala spelaren fick nästan ett års avstängning.

– Det är sådana extrema fall där man känner en sådan avsky och frågar sig om det verkligen är fotboll som vi håller på med. Är det inte kul? Varför håller vi på? Ibland finns det inga regler eller några gränser utan man kan bete sig hur som helst. Man känner sig precis uppgiven. Vad ska man göra?

Domare känner rädsla

Det har gått så långt att domare känner en rädsla för att utföra sina arbetsuppgifter.

– Vissa föreningar har inte ordning och struktur på sin verksamhet. Det är vissa föreningar där vi känner att vi snart inte kommer att våga åka med domare. Det finns en rädsla för att åka dit. Jag hör också föreningar som säger att de hellre lämnar walk over än åker till en sådan match för att det kan hända vad som helst.

Isacson är orolig över utvecklingen och menar att domaryrket är i fara.

– Det finns föreningar som domare inte vill åka till och som inte lag vill möta i distriktet. Rätt som det är kommer vi att hamna i ett läge där domarna inte räcker till. Man blir än mer orolig för idrotten. Varje match ska ju vara som en fest men åker domarna och motståndarna dit och är rädda, då ledsnar man, säger Isacson som inte tänker ge upp.

– Skam den som ger sig. Vi måste jobba och kämpa för en förbättring för fotboll är ju det bästa vi vet.