10 sep 2016 22:42

11 sep 2016 02:56

Strålman trivdes i Scandinavium

ISHOCKEY: Svensk revansch mot Finland

Sverige fick revansch på Finland när lagen möttes för andra gången på tre dagar och Anton Strålman trivdes inför hemmapubliken i Scandinavium.
– Att få chansen att spela på hemmaplan är inte så ofta och att få göra det mot finnarna, det är få förunnat, säger den 30-årige backen.

Tre Kronor spelade den andra av två träningslandskamper mot Finland på lördag kväll och efter förlust i förlängning på bortaplan i torsdags blev det svensk seger med 6–3 den här gången. Anton Strålman och det svenska laget svarade för en gedigen insats inför ett fullsatt Scandinavium.

Redan efter den första perioden ledde Sverige med 2–0 efter två mål av Loui Eriksson – båda gångerna i powerplay.

– Jag tycker att vi spelade bra större delen av matchen. Vi fick en bra start, tryckte tillbaka dem bra och fick några utvisningar med oss. Det var lite tvärtom mot matchbilden i Helsingfors, säger Anton som till vardags spelar med Tampa Bay Lightning i NHL.

Spelade mycket

Den Tibrofostrade backen som hamnade i NHL via Skövde IK och Timrå IK, fick precis som i den första matchen stort förtroende och spelade mycket tillsammans med Victor Hedman som han dessutom lirar ihop med i Tampa Bay.

– Jag tycker att min insats var helt okej för att vara andra matchen. Det finns alltid småsaker som man tycker att man kan göra bättre, men samtidigt vet jag att det är andra matchen så allt ska inte vara perfekt. Men det var ett jäkla tempo där ute och en bra genomkörare. Det kommer att märkas dagen efter och då känner man att man lever, men det handlar om att komma i form, säger Anton.

Förbundskaptenen Rickard Grönborg var belåten med Strålmans och Hedmans samarbete.

– De var solida. Jag tycker att Hedman är stark när han går in i närkamperna med sin skridskoåkning och Strålman matchar Victor med sin smarthet och han är också en bra skridskoåkare. Det är bra kemi i det backparet, säger Grönborg.

Sverige gjorde 3–0 i den andra perioden och såg ut att ha koll på matchen, men i slutet av mittenperioden gjorde Finland två mål och kröp närmare. Det andra kom med bara två sekunder kvar till pausvilan.

– Onödigt att vi bjöd in dem i andra perioden när vi hade kontroll, men all heder till killarna för den tredje perioden. Den var riktigt bra, fortsätter Grönborg.

Anton Strålman:

– Vi slappnade av lite i andra och lät dem komma in i matchen, men vi visade bra karaktär i tredje och även om det var lite darrigt i början av perioden tycker jag att vi dominerade 15 minuter av den i alla fall.

Avgjorde i tredje

I den tredje perioden var det dock Sverige som var bäst och avgjorde matchen med två mål fram till 5–2. Med tanke på det stundande World Cup i Kanada var det skönt med en seger innan Tre Kronor åker över Atlanten där man ska spela en sista träningsmatch mot Team Europa innan det är dags för allvaret i World Cup

– Man vill ju vinna alla matcher. I en träningsmatch har det inte lika stor betydelse, men det är viktigt att komma in i mentaliteten att man vinner matcher och får den känslan i laget. Det var en skön gemomkörare, vi mötte ett bra lag och spelade bra hockey under stora delar, sammanfattar Anton.

– Nu möter vi lag Europa på onsdag och det blir bra att känna på det laget. Det är en annan typ av lag med andra spelstilar och det blir mer som att möta ett allstar-lag i NHL. Vi behöver helt klart en match till för att få allt att stämma.

Lördagens landskamp var ett skönt kvitto för Tampabacken och att slå Finland i Scandinavium satt perfekt.

– Det är alltid skönt att slå finnarna, visst är det så, menar 30-åringen med ett leende.

Lundqvist på hemmaplan

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist stod över senast och gjorde sin första match för säsongen i Scandinavium. Han gladdes givetvis också åt segern och för honom var det extra speciellt att spela i Göteborg där han innan flytten till NHL och New York Rangers firade framgångar och blev populär i Frölunda.

– De känns bra och det blev en fin avslutning på den här veckan. Vi ville så klart vinna på hemmaplan och personligen var det jättespeciellt att spela här inne. Det var andra gången på elva år i den här arenan och det är en plats som har betytt jättemycket för mig som hockeyspelare och människa. Det var kul att få vara ute på isen och det var fin stämning också, säger Lundqvist.

– Tycker att vi gjorde en ganska bra match och bjöd på bra hockey. Jag hade inte så mycket att göra och det var väl ett bra tecken, avslutar Rangersmålvakten.

Tre Kronor spelade den andra av två träningslandskamper mot Finland på lördag kväll och efter förlust i förlängning på bortaplan i torsdags blev det svensk seger med 6–3 den här gången. Anton Strålman och det svenska laget svarade för en gedigen insats inför ett fullsatt Scandinavium.

Redan efter den första perioden ledde Sverige med 2–0 efter två mål av Loui Eriksson – båda gångerna i powerplay.

– Jag tycker att vi spelade bra större delen av matchen. Vi fick en bra start, tryckte tillbaka dem bra och fick några utvisningar med oss. Det var lite tvärtom mot matchbilden i Helsingfors, säger Anton som till vardags spelar med Tampa Bay Lightning i NHL.

Spelade mycket

Den Tibrofostrade backen som hamnade i NHL via Skövde IK och Timrå IK, fick precis som i den första matchen stort förtroende och spelade mycket tillsammans med Victor Hedman som han dessutom lirar ihop med i Tampa Bay.

– Jag tycker att min insats var helt okej för att vara andra matchen. Det finns alltid småsaker som man tycker att man kan göra bättre, men samtidigt vet jag att det är andra matchen så allt ska inte vara perfekt. Men det var ett jäkla tempo där ute och en bra genomkörare. Det kommer att märkas dagen efter och då känner man att man lever, men det handlar om att komma i form, säger Anton.

Förbundskaptenen Rickard Grönborg var belåten med Strålmans och Hedmans samarbete.

– De var solida. Jag tycker att Hedman är stark när han går in i närkamperna med sin skridskoåkning och Strålman matchar Victor med sin smarthet och han är också en bra skridskoåkare. Det är bra kemi i det backparet, säger Grönborg.

Sverige gjorde 3–0 i den andra perioden och såg ut att ha koll på matchen, men i slutet av mittenperioden gjorde Finland två mål och kröp närmare. Det andra kom med bara två sekunder kvar till pausvilan.

– Onödigt att vi bjöd in dem i andra perioden när vi hade kontroll, men all heder till killarna för den tredje perioden. Den var riktigt bra, fortsätter Grönborg.

Anton Strålman:

– Vi slappnade av lite i andra och lät dem komma in i matchen, men vi visade bra karaktär i tredje och även om det var lite darrigt i början av perioden tycker jag att vi dominerade 15 minuter av den i alla fall.

Avgjorde i tredje

I den tredje perioden var det dock Sverige som var bäst och avgjorde matchen med två mål fram till 5–2. Med tanke på det stundande World Cup i Kanada var det skönt med en seger innan Tre Kronor åker över Atlanten där man ska spela en sista träningsmatch mot Team Europa innan det är dags för allvaret i World Cup

– Man vill ju vinna alla matcher. I en träningsmatch har det inte lika stor betydelse, men det är viktigt att komma in i mentaliteten att man vinner matcher och får den känslan i laget. Det var en skön gemomkörare, vi mötte ett bra lag och spelade bra hockey under stora delar, sammanfattar Anton.

– Nu möter vi lag Europa på onsdag och det blir bra att känna på det laget. Det är en annan typ av lag med andra spelstilar och det blir mer som att möta ett allstar-lag i NHL. Vi behöver helt klart en match till för att få allt att stämma.

Lördagens landskamp var ett skönt kvitto för Tampabacken och att slå Finland i Scandinavium satt perfekt.

– Det är alltid skönt att slå finnarna, visst är det så, menar 30-åringen med ett leende.

Lundqvist på hemmaplan

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist stod över senast och gjorde sin första match för säsongen i Scandinavium. Han gladdes givetvis också åt segern och för honom var det extra speciellt att spela i Göteborg där han innan flytten till NHL och New York Rangers firade framgångar och blev populär i Frölunda.

– De känns bra och det blev en fin avslutning på den här veckan. Vi ville så klart vinna på hemmaplan och personligen var det jättespeciellt att spela här inne. Det var andra gången på elva år i den här arenan och det är en plats som har betytt jättemycket för mig som hockeyspelare och människa. Det var kul att få vara ute på isen och det var fin stämning också, säger Lundqvist.

– Tycker att vi gjorde en ganska bra match och bjöd på bra hockey. Jag hade inte så mycket att göra och det var väl ett bra tecken, avslutar Rangersmålvakten.