15 sep 2016 06:00

15 sep 2016 09:32

Hoppas på ett långt World Cup

ISHOCKEY: Strålman redo för tuffa matcher i Toronto

På söndag gör Sverige sin första match i ett World Cup som förhoppningsvis inte tar slut förrän i månadsskiftet.
Tre Kronor och Anton Strålman ska göra allt för att vinna turneringen.
– Aboslut, det är därför vi är där. Vi åker inte dit för att göra en halvdan turnering, säger Anton.

World Cup närmar sig och efter gårdagens genrep mot Team Europa är söndagens premiär mot Ryssland nästa uppgift för Tre Kronor. Ett av många bra lag som väntar för Sverige i turneringen på klassisk hockeymark i Toronto.

Team Nordamerika och Finland är övriga två lag i Tre Kronors grupp.

– Det känns som om alla lag kan vinna turneringen så det blir stenhårt. Det kommer att bli en jäkligt spännande och rolig turnering, men det gäller att vi är på tårna för vi möter ett otroligt offensivt och skarpt lag direkt. Det blir ett jäkla test, säger Anton.

World Cup blir det första landslagsuppdraget på länge för den spelskicklige backen. Senaste turneringen som Anton gjorde med Tre Kronor är VM 2009 då Sverige tog brons, men nu är han tillbaka i blågult och den Tibrobördige 30-åringen ser fram mot att få representera det svenska landslaget i World Cup.

– Jag älskar att spela i landslaget och att få spela för Tre Kronor har alltid varit min största dröm som hockeyspelare, fortsätter Anton.

Fina grabbar

Det svenska laget vimlar av NHL-proffs och Anton trivs i det meriterade gänget.

– Det är jäkligt kul att spela i landslaget så klart och att få spela med så här fina grabbar är riktigt roligt.

Strålman har sju säsonger och 549 matcher i NHL bakom sig och har bland annat två finaler i Stanley Cup på meritlistan, men att få chansen i ett World Cup smäller högt för Anton.

– Det är svårt att jämföra klubblag och landslag, men internationellt och med landslaget är det här det absolut största turneringen som jag har spelat, säger backen som hamnade i Nordamerika via Tibro IK, Skövde IK och Timrå IK.

Inför World Cup har Sverige förberett sig med dubbla landskamper mot Finland samt en match mot Team Europa och Strålman är nöjd med förberedelserna inför turneringen.

– Vi har helt klart lite grejer som vi måste jobba på, försvarsspelet kan bli bättre i egen zon och vår forechecking kan också bli bättre. Det är lite strukturella saker som kan förbättras, men jag tycker det ser bra ut. Vi har bra go i gänget och kör hårt på träningarna. Vi spelar med hög intensitet och ganska fysiskt, vilket är bra. Jag tycker om att vi kör på så.

Anton Strålman har under förberedelserna visat att han blir en viktig pjäs i det svenska lagbygget. Förbundskaptenen Rikard Grönborg har gett honom speltid i alla spelformer.

– Det har fungerat bra än så länge. Kul att få förtronde och få spela i alla situationer även om Erik (Karlsson) så klart är etta i powerplay, men när han tröttnar så får jag några sekunder, säger Anton om sin roll i laget.

Precis som i klubblaget Tampa Bay spelar Strålman tillsammans med Victor Hedman i Tre Kronor.

– Det känns som hemma tycker jag och det är ganska tryggt att ha den stabiliteten. Vi har spelat tillsammans i två år och känner varandra innan och utan. Vi jobbar på bra tillsammans, kompletterar varandra väl och är två väldigt bra skridskoåkare. Vi kan röra mycket på oss och kan spela smart, resonerar Tampabacken.

Bröt benet

Efter World Cup väntar en ny NHL-säsong med Tampa Bay Lightning som har varit framgångsrikt de senaste säsongerna.

2014/2015 gick laget till final i Stanley Cup, men i fjol tog det stopp mot Pittsburgh Penguins i semifinal. Anton bröt benet i slutet på mars och missade många matcher i slutspelet innan han var tillbaka i matchserien mot Pittsburgh.

– Det var surt att bli skadad förra säsongen och sedan träffade vi på ett Pittsburgh som var i sitt livs form, säger Anton som ser ljust på kommande säsong.

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har ett jäkligt talangfullt lag och jag tycker att vi blir bättre och bättre för varje år. Killarna får växa til sig och vi bygger erfarenhet tillsammans. Vi ska ju vara där uppe och nosa, jag tycker inte att det är något snack, men det är en lång väg att vandra och det vet man ju om.

NHL får dock vänta lite. Först är det World Cup och Tre Kronor som gäller för Anton Strålman.

Förhoppningen är att turneringen inte ska vara över förrän den 29 september då den andra finalen i bäst av tre spelas.

– Så klart ska det bli fantastiskt roligt att få spela World Cup, säger Anton avslutningsvis.

World Cup närmar sig och efter gårdagens genrep mot Team Europa är söndagens premiär mot Ryssland nästa uppgift för Tre Kronor. Ett av många bra lag som väntar för Sverige i turneringen på klassisk hockeymark i Toronto.

Team Nordamerika och Finland är övriga två lag i Tre Kronors grupp.

– Det känns som om alla lag kan vinna turneringen så det blir stenhårt. Det kommer att bli en jäkligt spännande och rolig turnering, men det gäller att vi är på tårna för vi möter ett otroligt offensivt och skarpt lag direkt. Det blir ett jäkla test, säger Anton.

World Cup blir det första landslagsuppdraget på länge för den spelskicklige backen. Senaste turneringen som Anton gjorde med Tre Kronor är VM 2009 då Sverige tog brons, men nu är han tillbaka i blågult och den Tibrobördige 30-åringen ser fram mot att få representera det svenska landslaget i World Cup.

– Jag älskar att spela i landslaget och att få spela för Tre Kronor har alltid varit min största dröm som hockeyspelare, fortsätter Anton.

Fina grabbar

Det svenska laget vimlar av NHL-proffs och Anton trivs i det meriterade gänget.

– Det är jäkligt kul att spela i landslaget så klart och att få spela med så här fina grabbar är riktigt roligt.

Strålman har sju säsonger och 549 matcher i NHL bakom sig och har bland annat två finaler i Stanley Cup på meritlistan, men att få chansen i ett World Cup smäller högt för Anton.

– Det är svårt att jämföra klubblag och landslag, men internationellt och med landslaget är det här det absolut största turneringen som jag har spelat, säger backen som hamnade i Nordamerika via Tibro IK, Skövde IK och Timrå IK.

Inför World Cup har Sverige förberett sig med dubbla landskamper mot Finland samt en match mot Team Europa och Strålman är nöjd med förberedelserna inför turneringen.

– Vi har helt klart lite grejer som vi måste jobba på, försvarsspelet kan bli bättre i egen zon och vår forechecking kan också bli bättre. Det är lite strukturella saker som kan förbättras, men jag tycker det ser bra ut. Vi har bra go i gänget och kör hårt på träningarna. Vi spelar med hög intensitet och ganska fysiskt, vilket är bra. Jag tycker om att vi kör på så.

Anton Strålman har under förberedelserna visat att han blir en viktig pjäs i det svenska lagbygget. Förbundskaptenen Rikard Grönborg har gett honom speltid i alla spelformer.

– Det har fungerat bra än så länge. Kul att få förtronde och få spela i alla situationer även om Erik (Karlsson) så klart är etta i powerplay, men när han tröttnar så får jag några sekunder, säger Anton om sin roll i laget.

Precis som i klubblaget Tampa Bay spelar Strålman tillsammans med Victor Hedman i Tre Kronor.

– Det känns som hemma tycker jag och det är ganska tryggt att ha den stabiliteten. Vi har spelat tillsammans i två år och känner varandra innan och utan. Vi jobbar på bra tillsammans, kompletterar varandra väl och är två väldigt bra skridskoåkare. Vi kan röra mycket på oss och kan spela smart, resonerar Tampabacken.

Bröt benet

Efter World Cup väntar en ny NHL-säsong med Tampa Bay Lightning som har varit framgångsrikt de senaste säsongerna.

2014/2015 gick laget till final i Stanley Cup, men i fjol tog det stopp mot Pittsburgh Penguins i semifinal. Anton bröt benet i slutet på mars och missade många matcher i slutspelet innan han var tillbaka i matchserien mot Pittsburgh.

– Det var surt att bli skadad förra säsongen och sedan träffade vi på ett Pittsburgh som var i sitt livs form, säger Anton som ser ljust på kommande säsong.

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har ett jäkligt talangfullt lag och jag tycker att vi blir bättre och bättre för varje år. Killarna får växa til sig och vi bygger erfarenhet tillsammans. Vi ska ju vara där uppe och nosa, jag tycker inte att det är något snack, men det är en lång väg att vandra och det vet man ju om.

NHL får dock vänta lite. Först är det World Cup och Tre Kronor som gäller för Anton Strålman.

Förhoppningen är att turneringen inte ska vara över förrän den 29 september då den andra finalen i bäst av tre spelas.

– Så klart ska det bli fantastiskt roligt att få spela World Cup, säger Anton avslutningsvis.

Fakta / World Cup

Grupp A: Kanada, Tjeckien, USA, Team Europa.

Grupp B: Finland, Sverige, Ryssland, Team Nordamerika.

De två bästa lagen i varje grupp går till semifinal.

Sveriges matcher i gruppspelet: Sverige–Ryssland (18/9), Finland–Sverige (20/9), Team Nordamerika–Sverige (21/9)

Slutspelet består av semifinaler (lördag 24/9 och söndag 25/9) samt en final i bäst av tre matcher (tisdag 27/9, torsdag 29/9 och lördag 1/10).