19 sep 2016 15:55

19 sep 2016 15:55

IFK-åkare tog SM-guld på Gotland

SKIDOR: Axel Bergsten starkast av alla på 52 kilometer

IFK Skövde SK:s Axel Bergsten har varit på Gotland och tog med sig ett SM-guld på rullskidor hem.
– Alltid kul med en SM-titel och skönt att få något tillbaka på träningen, säger Axel.

Rullskid-SM arrangerades i Slite på Gotland och loppet sträckte sig över 52 kilometer i klassisk stil. IFK:s Axel Bergsten föredrar långlopp och visade i helgen att han har hög kapacitet på de längre distanserna.

– Jag kör gärna långa klassiska lopp. De passar mig bättre, fortsätter Axel.

Trots god konkurrens var det 29-årige Bergsten som korsade mållinjen först och det var ett skönt kvitto inför kommande vintersäsong.

– Jag kände mig rätt stark och det var lätt att gå med hela tiden. Det var en tätklunga som bröts upp lite då och då, men det kändes som om jag hade ganska bra kontroll ändå, säger Axel om loppet.

Loppet kördes i två varv på en bana som mätte 26 kilometer och det var ett ganska flackt lopp utan några större utmaningar höjdmässigt. Fältet var samlat länge och i den här typen av lopp gäller det att bida sin tid.

– Det är ingen idé att ha bråttom utan det blir ofta att klungan håller ihop. När det går så snabbt är det ofta mot slutet som det händer saker. Det liknar mycket ett cykellopp och ensam kan du inte sticka tidigt i ett sådant här lopp. Då får du i så fall vara rätt mycket bättre om de andra klarar av att samarbeta.

På slutet däremot var det ingen som orkade hänga på Bergsten när han satte fart med cirka kilometern kvar. Han fick en lucka till de jagande konkurrenterna och i mål hade han tiden 1,51,12 vilket var fem sekunder bättre än IK Sterns Johan Kanto som blev tvåa.

Rullskid-SM arrangerades i Slite på Gotland och loppet sträckte sig över 52 kilometer i klassisk stil. IFK:s Axel Bergsten föredrar långlopp och visade i helgen att han har hög kapacitet på de längre distanserna.

– Jag kör gärna långa klassiska lopp. De passar mig bättre, fortsätter Axel.

Trots god konkurrens var det 29-årige Bergsten som korsade mållinjen först och det var ett skönt kvitto inför kommande vintersäsong.

– Jag kände mig rätt stark och det var lätt att gå med hela tiden. Det var en tätklunga som bröts upp lite då och då, men det kändes som om jag hade ganska bra kontroll ändå, säger Axel om loppet.

Loppet kördes i två varv på en bana som mätte 26 kilometer och det var ett ganska flackt lopp utan några större utmaningar höjdmässigt. Fältet var samlat länge och i den här typen av lopp gäller det att bida sin tid.

– Det är ingen idé att ha bråttom utan det blir ofta att klungan håller ihop. När det går så snabbt är det ofta mot slutet som det händer saker. Det liknar mycket ett cykellopp och ensam kan du inte sticka tidigt i ett sådant här lopp. Då får du i så fall vara rätt mycket bättre om de andra klarar av att samarbeta.

På slutet däremot var det ingen som orkade hänga på Bergsten när han satte fart med cirka kilometern kvar. Han fick en lucka till de jagande konkurrenterna och i mål hade han tiden 1,51,12 vilket var fem sekunder bättre än IK Sterns Johan Kanto som blev tvåa.