21 sep 2016 06:00

21 sep 2016 11:02

Malin får ta stort ansvar

HANDBOLL: Inför Svensk handbollselit

Hon är bara 27 år men tillhör ändå de äldsta spelarna i laget.
Malin Larsson får räkna med att ta ett extra stort ansvar i Skövde HF den här säsongen.
– Jag får bidra med mycket rutin i laget, konstaterar hon.

Malin Larsson är tillsammans med Sofia Berndtsson, 28 år, de äldsta spelarna i årets upplaga av Skövde HF. De båda är födda i slutet på 1980-talet medan övriga i truppen har födelsedatum på 1990-talet.

Kanske inte så mycket att fästa uppmärksamhet på men ändå ett ofrånkomligt faktum. Larsson, 27 år, går emot sin tolfte säsong i högsta serien och den sjunde med SHF.

– Det är klart att man har samlat på sig rutin under de år man har hållit på. Det är klart att man får ta en roll där man får bidra med mycket sådant som andra spelare inte har än även om det är duktiga spelare i truppen, säger Larsson som har sin roll klar för sig.

– Jag ska framför allt bidra med rutin och med fart i spelet. Det är en av mina styrkor men framförallt handlar det om att bidra med erfarenhet, styra spelet och ta ansvar för de bitarna. Det är viktigt att vi som har spelat länge tar ansvar för det.

Tar ett år i taget

Malin Larsson är enda spelarna i truppen som var med och spelade SM-final 2010. Hon drömmer självklart om att få göra det igen. Kanske redan den här säsongen?

– Det finns potential att gå till final. Jag tror stenhårt på oss. Det är mycket som ska stämma för att vi ska ta oss till final men vi har absolut ett lag som kan räknas som ett topplag. Vi ska kunna vara med däruppe. Nu har vi först och främst en lång säsong som vi ska ta oss igen där vi först och främst ska ta oss till slutspel. Under den tiden ska vi också bygga vårt nya spel med våra nya spelare och ta den tiden på oss. Det är långt kvar tills det ska avgöras så tid har vi, säger Larsson som har mer att ge.

– Handbollen är en stor del av livet men sedan får man se hur länge man tycker det är kul och man orkar satsa. Det tar mycket tid och energi men det är samtidigt fantastiskt roligt och man drivs mycket av att vinna matcher och hela den biten. Jag tar det numera ett år i taget men så länge det är kul är det bara att köra. Jag känner fortfarande en stor hunger att vinna matcher.

Nya spelare

Det har hänt en del i truppen som har fått en lägre medelålder och laget har fått in nya spelartyper.

– Det har försvunnit en hel del rutin när både ”Majsan” (Anna-Maria Johansson) och Maja (Eriksson) lämnade. Det blir ett annat spel när vi inte är riktigt lika skyttestarka. Vi får bygga vårt spel utifrån vad vi har för kompetenser i laget. Både ”Majsan” och Maja hade den spetskompetensen och visst har vi spelare som kan skjuta men man kanske får bygga spelet på ett lite annat sätt. Jag tror det kan bli väldigt bra.

– Vi har ett ungt lag med hungriga och duktiga spelare. Det blir lite mer fart och fläkt med attacker i vårt anfallsspel. Det är den typen av spelare som vi har fått in i laget. Det passar även oss andra spelare som är kvar sedan tidigare. Jag är väldigt glad över det. Det spelet passar även mig som spelare i och med att jag inte är någon skytt på det sättet.

Malin Larsson är tillsammans med Sofia Berndtsson, 28 år, de äldsta spelarna i årets upplaga av Skövde HF. De båda är födda i slutet på 1980-talet medan övriga i truppen har födelsedatum på 1990-talet.

Kanske inte så mycket att fästa uppmärksamhet på men ändå ett ofrånkomligt faktum. Larsson, 27 år, går emot sin tolfte säsong i högsta serien och den sjunde med SHF.

– Det är klart att man har samlat på sig rutin under de år man har hållit på. Det är klart att man får ta en roll där man får bidra med mycket sådant som andra spelare inte har än även om det är duktiga spelare i truppen, säger Larsson som har sin roll klar för sig.

– Jag ska framför allt bidra med rutin och med fart i spelet. Det är en av mina styrkor men framförallt handlar det om att bidra med erfarenhet, styra spelet och ta ansvar för de bitarna. Det är viktigt att vi som har spelat länge tar ansvar för det.

Tar ett år i taget

Malin Larsson är enda spelarna i truppen som var med och spelade SM-final 2010. Hon drömmer självklart om att få göra det igen. Kanske redan den här säsongen?

– Det finns potential att gå till final. Jag tror stenhårt på oss. Det är mycket som ska stämma för att vi ska ta oss till final men vi har absolut ett lag som kan räknas som ett topplag. Vi ska kunna vara med däruppe. Nu har vi först och främst en lång säsong som vi ska ta oss igen där vi först och främst ska ta oss till slutspel. Under den tiden ska vi också bygga vårt nya spel med våra nya spelare och ta den tiden på oss. Det är långt kvar tills det ska avgöras så tid har vi, säger Larsson som har mer att ge.

– Handbollen är en stor del av livet men sedan får man se hur länge man tycker det är kul och man orkar satsa. Det tar mycket tid och energi men det är samtidigt fantastiskt roligt och man drivs mycket av att vinna matcher och hela den biten. Jag tar det numera ett år i taget men så länge det är kul är det bara att köra. Jag känner fortfarande en stor hunger att vinna matcher.

Nya spelare

Det har hänt en del i truppen som har fått en lägre medelålder och laget har fått in nya spelartyper.

– Det har försvunnit en hel del rutin när både ”Majsan” (Anna-Maria Johansson) och Maja (Eriksson) lämnade. Det blir ett annat spel när vi inte är riktigt lika skyttestarka. Vi får bygga vårt spel utifrån vad vi har för kompetenser i laget. Både ”Majsan” och Maja hade den spetskompetensen och visst har vi spelare som kan skjuta men man kanske får bygga spelet på ett lite annat sätt. Jag tror det kan bli väldigt bra.

– Vi har ett ungt lag med hungriga och duktiga spelare. Det blir lite mer fart och fläkt med attacker i vårt anfallsspel. Det är den typen av spelare som vi har fått in i laget. Det passar även oss andra spelare som är kvar sedan tidigare. Jag är väldigt glad över det. Det spelet passar även mig som spelare i och med att jag inte är någon skytt på det sättet.