28 sep 2016 15:19

28 sep 2016 15:19

"Det blir ett program som heter duga"

SOFTBOLL: Softbolltjejer lär av Michele Smith och Anton Strålman

Softboll 2020 ska lyfta svensk softboll i framtiden. På tisdag inleds ett träningsläger i USA där såväl pitchern Michele Smith som NHL-proffset Anton Strålman kommer att dela med sig av sina erfarenheter.

Riksidrottsförbundet ger extra stöd för Softboll 2020 – en satsning på svensk softbolls framtid med fokus på EM 2019 och OS 2020. I somras stod det klart vilka sex spelare som kommer att vara en del av satsningen. Förutom förbundskapten Mattias Grimstoft representeras Skövde Saints av pitchern Vanessa Karadag.

– Det är ett stort projekt som är viktigt för hela förbundet, säger Mattias Grimstoft.

Smith och Strålman

Under sommaren och hösten har spelarna arbetat med träningsprogram på egen hand. Men nästa vecka är det dags att träna tillsammans under ett nio dagar långt läger i Florida, USA.

– Tjejerna har haft en tuff sommar med mycket träning inför det här. Det blir ett program som heter duga, säger Grimstoft.

Bland annat kommer pitchern Michele Smith, med OS-guld i bagaget, att leda träningar. Det kommer även att bli spel, såväl träning som matcher, med college i både Tampa och Fort Myers.

Men träningslägret kommer även att bjuda på inslag från andra sporter. Ishockey till exempel.

NHL-proffset Anton Strålman, back i Tampa Bay Lightning, kommer med största sannolikhet att träffa de svenska softbolltjejerna för att prata om träning och kost och vad som egentligen är viktigt att tänka på inför match.

– Han ska berätta om sin inspirerande resa från Tibro IK till NHL. Att han vill det visar vilken stor idrottskille han är, säger Grimstoft som tror att det är viktigt att inte fastna för strikt i softbollen.

– Det är både viktigt och roligt att vi inte låser oss vid bara softboll, utan att vi även kan gå över sporterna.

”Spännande”

I en artikel på softbollförbundets hemsida uttrycker Vanessa Karadag sin förväntan inför det stundande lägret i USA.

”Att bara få åka till USA är en dröm som blir verklig men att man även ska träffa en idol (Michele Smith) gör det bara mer spännande. Jag ser fram emot att få lära mig av en av världens bästa pitchers.”

Långsiktigt mål

Efter en och en halv vecka i USA går flyget tillbaka till Sverige. Då hoppas Grimstoft att tjejerna ska ha hyllt på med motivation för fortsatt utveckling.

– Vi i Sverige har länge varit nöjda över den nivån vi presterat på. Det här lägret blir lite som en kickoff där tjejerna får träffa andra och se att om man ökar träningen så kan man prestera ännu mer.

Grimstoft fortsätter:

– På EM 2019, där man kvalar till OS 2020, vill vi visa resultatet av detta. Det är vårt mål. Det kan tyckas vara kaxigt, men vi måste våga ha det som målsättning. Och tjejerna visar verkligen att de vågar sticka ut näsan.

Riksidrottsförbundet ger extra stöd för Softboll 2020 – en satsning på svensk softbolls framtid med fokus på EM 2019 och OS 2020. I somras stod det klart vilka sex spelare som kommer att vara en del av satsningen. Förutom förbundskapten Mattias Grimstoft representeras Skövde Saints av pitchern Vanessa Karadag.

– Det är ett stort projekt som är viktigt för hela förbundet, säger Mattias Grimstoft.

Smith och Strålman

Under sommaren och hösten har spelarna arbetat med träningsprogram på egen hand. Men nästa vecka är det dags att träna tillsammans under ett nio dagar långt läger i Florida, USA.

– Tjejerna har haft en tuff sommar med mycket träning inför det här. Det blir ett program som heter duga, säger Grimstoft.

Bland annat kommer pitchern Michele Smith, med OS-guld i bagaget, att leda träningar. Det kommer även att bli spel, såväl träning som matcher, med college i både Tampa och Fort Myers.

Men träningslägret kommer även att bjuda på inslag från andra sporter. Ishockey till exempel.

NHL-proffset Anton Strålman, back i Tampa Bay Lightning, kommer med största sannolikhet att träffa de svenska softbolltjejerna för att prata om träning och kost och vad som egentligen är viktigt att tänka på inför match.

– Han ska berätta om sin inspirerande resa från Tibro IK till NHL. Att han vill det visar vilken stor idrottskille han är, säger Grimstoft som tror att det är viktigt att inte fastna för strikt i softbollen.

– Det är både viktigt och roligt att vi inte låser oss vid bara softboll, utan att vi även kan gå över sporterna.

”Spännande”

I en artikel på softbollförbundets hemsida uttrycker Vanessa Karadag sin förväntan inför det stundande lägret i USA.

”Att bara få åka till USA är en dröm som blir verklig men att man även ska träffa en idol (Michele Smith) gör det bara mer spännande. Jag ser fram emot att få lära mig av en av världens bästa pitchers.”

Långsiktigt mål

Efter en och en halv vecka i USA går flyget tillbaka till Sverige. Då hoppas Grimstoft att tjejerna ska ha hyllt på med motivation för fortsatt utveckling.

– Vi i Sverige har länge varit nöjda över den nivån vi presterat på. Det här lägret blir lite som en kickoff där tjejerna får träffa andra och se att om man ökar träningen så kan man prestera ännu mer.

Grimstoft fortsätter:

– På EM 2019, där man kvalar till OS 2020, vill vi visa resultatet av detta. Det är vårt mål. Det kan tyckas vara kaxigt, men vi måste våga ha det som målsättning. Och tjejerna visar verkligen att de vågar sticka ut näsan.