05 okt 2016 06:00

05 okt 2016 06:00

Adam Rundkvist: "Bois får stå för favoritskapet"

ISHOCKEY: Derbydags för Skövde IK

Säsongens första hockeyderby mellan Skövde IK och Mariestad Bois står för dörren.
Det är en höjdpunkt och smäller högt för de inblandade parterna.
– Det är en prestigefylld match. Det ska bli kul och spännande, säger SIK-spelaren Adam Rundkvist.

Skövde IK mot Mariestad Bois.

Det är ett riktigt klassikermöte och på onsdagskvällen smäller det igen.

Då möts lagen i Billingehov för första gången i året seriespel.

Det är en höjdpunkt på säsongen och det känner även Adam Rundkvist som har Hammarö HC som moderklubb och blott gör sin tredje säsong i Skövde IK.

– Det är alltid kul. Första året när man inte var härifrån blev det inte den där riktiga känslan för egen del men nu är det tredje året för mig och det blir alltid heta matcher med ofta mycket folk på läktarna som har sympatier åt olika håll. Det finns ju lite rivalitet mellan klubbarna, säger han.

Har du fått mer derbykänsla efter de här åren?

– Det är klart och sedan blir man lite påverkad av de som är ifrån staden som pratar upp det och sedan har vi mött Mariestad många gånger i olika sammanhang, under försäsongen, i serien och i allettan. Ju mer man möts desto fler intriger blir det som lever vidare. Det är klart att det är en prestigefylld match.

Hur mycket lyser en sådan här match upp i serielunken?

– Det är klart att det blir roliga matcher. Det är en av toppmatcherna i serien också om man ser till kvalitetsmässigt. Det är klart att de matcherna är roligast och de som man vill spela mest av.

Hur laddar man upp inför ett derby?

– För egen del har jag samma rutiner oavsett match. Jag jobbar och sedan går man hem och vilar innan man drar till matchen. Det är egentligen inga konstigheter mot andra matcher. Det är sig likt.

Vad förväntar du dig för match?

– Det blir väl som vanligt. Högt tempo och förmodligen blir det också en hel del utvisningar så det gäller att vara vass i powerplay och boxplay. Vi har spelat bra defensivt i de tidigare matcherna så det blir väl en lite nyckel igen. Det gäller att hålla sig kall men samtidigt måste man stå upp för laget och sig själv om det skulle bli så men man tjänar ju på att vara på isen.

Mariestad favoriter

Skövde IK har inlett seriespelet med nio inspelade poäng på de första fyra matcherna. Laget har ännu inte förlorat under ordinarie tid.

– Helt ok. Vi har inte spelat någon topphockey på något sätt än utan vi är fortfarande i vår uppbyggnadsperiod där vi försöker få ihop laget. Vi har många nya killar och vi har inte målat upp oss själva eller utåt sett blivit tippat som något topplag, säger Adam Rundkvist som lägger favoritskapet på Mariestad.

– Mariestad är serieledare så de får stå för favoritskapet även om det är på vår hemmaplan. Tanken är att vi ska bryta deras segertrend och vara så högt upp som möjligt i tabellen.

Har ett ansvar

Adam Rundkvist är med sina 26 år en av de äldsta spelarna i laget. Det innebär att forwarden har en viktig roll. Inte minst i ett derby.

– Man har spelat många matcher på den här nivån så det är klart att man bär ett stort ansvar men man är inte ensam på något sätt. Vi har många ledare i laget så det är inget man känner press inför, säger han och ger några råd inför mötet med Bois.

– Det gäller att inte komma ut med huvudet under armen och tro att man ska vinna matchen i den första perioden utan vi får hålla oss till vårt grundspel och lita på det. Sedan gäller det att sätta dit puckarna när lägena väl dyker upp.

Skövde IK mot Mariestad Bois.

Det är ett riktigt klassikermöte och på onsdagskvällen smäller det igen.

Då möts lagen i Billingehov för första gången i året seriespel.

Det är en höjdpunkt på säsongen och det känner även Adam Rundkvist som har Hammarö HC som moderklubb och blott gör sin tredje säsong i Skövde IK.

– Det är alltid kul. Första året när man inte var härifrån blev det inte den där riktiga känslan för egen del men nu är det tredje året för mig och det blir alltid heta matcher med ofta mycket folk på läktarna som har sympatier åt olika håll. Det finns ju lite rivalitet mellan klubbarna, säger han.

Har du fått mer derbykänsla efter de här åren?

– Det är klart och sedan blir man lite påverkad av de som är ifrån staden som pratar upp det och sedan har vi mött Mariestad många gånger i olika sammanhang, under försäsongen, i serien och i allettan. Ju mer man möts desto fler intriger blir det som lever vidare. Det är klart att det är en prestigefylld match.

Hur mycket lyser en sådan här match upp i serielunken?

– Det är klart att det blir roliga matcher. Det är en av toppmatcherna i serien också om man ser till kvalitetsmässigt. Det är klart att de matcherna är roligast och de som man vill spela mest av.

Hur laddar man upp inför ett derby?

– För egen del har jag samma rutiner oavsett match. Jag jobbar och sedan går man hem och vilar innan man drar till matchen. Det är egentligen inga konstigheter mot andra matcher. Det är sig likt.

Vad förväntar du dig för match?

– Det blir väl som vanligt. Högt tempo och förmodligen blir det också en hel del utvisningar så det gäller att vara vass i powerplay och boxplay. Vi har spelat bra defensivt i de tidigare matcherna så det blir väl en lite nyckel igen. Det gäller att hålla sig kall men samtidigt måste man stå upp för laget och sig själv om det skulle bli så men man tjänar ju på att vara på isen.

Mariestad favoriter

Skövde IK har inlett seriespelet med nio inspelade poäng på de första fyra matcherna. Laget har ännu inte förlorat under ordinarie tid.

– Helt ok. Vi har inte spelat någon topphockey på något sätt än utan vi är fortfarande i vår uppbyggnadsperiod där vi försöker få ihop laget. Vi har många nya killar och vi har inte målat upp oss själva eller utåt sett blivit tippat som något topplag, säger Adam Rundkvist som lägger favoritskapet på Mariestad.

– Mariestad är serieledare så de får stå för favoritskapet även om det är på vår hemmaplan. Tanken är att vi ska bryta deras segertrend och vara så högt upp som möjligt i tabellen.

Har ett ansvar

Adam Rundkvist är med sina 26 år en av de äldsta spelarna i laget. Det innebär att forwarden har en viktig roll. Inte minst i ett derby.

– Man har spelat många matcher på den här nivån så det är klart att man bär ett stort ansvar men man är inte ensam på något sätt. Vi har många ledare i laget så det är inget man känner press inför, säger han och ger några råd inför mötet med Bois.

– Det gäller att inte komma ut med huvudet under armen och tro att man ska vinna matchen i den första perioden utan vi får hålla oss till vårt grundspel och lita på det. Sedan gäller det att sätta dit puckarna när lägena väl dyker upp.