09 jan 2017 21:25

09 jan 2017 21:25

Ungt Skövde KIK startade upp

FOTBOLL: "Är alla med har vi ett bra lag"

Ny säsong och ny tränare. På måndagskvällen drog Skövde KIK:s nye tränare Gudmundur Magnusson i gång träningen på Södermalms IP. Tränarprofilen är tillbaka i Skövdefotbollen för att basa över ett ungt Skövde KIK.

Skövde KIK drog på måndagskvällen i gång med utomhusträningen inför nästa säsong. En bra bit över tjugo spelare var på plats. Ny huvudtränare är Gudmundur ”Gummi” Magnusson, som efter två år i Tidaholms GoIF är tillbaka i Skövdefotbollen. Den rutinerade tränaren, som tidigare varit i bland annat Skövde AIK och Ljungskile SK, ser fram emot säsongen. Trots att det är en rutinerad tränare har han tidigare bara tränat herrlag. Nu är det alltså tjejerna i Skövde KIK som gäller.

– Ja, det ska bli spännande. Det blir en utmaning för mig och det är mycket som är nytt. Vi börjar träningen i dag men vi har en del futsal kvar, så i början blir det både futsal och fotboll.

Ung trupp

I fjol hade Skövde KIK ett väldigt ungt lag, vilket det just nu ser ut att bli även i år. ”Gummi” är dock på det klara med att det behövs ett par rutinerade spelare för att truppen ska kännas klar.

– Det jag har sett hittills av den här serien tidigare år är att rutin räcker väldigt långt. Om vi tittar på exempelvis Lidköping så hade de en medelålder på 25-30 år. Just nu saknar vi lite centralspelare. Vi skulle behöva få in lite spetsegenskaper centralt på mittfältet och i anfallet. Vi har fått in Elin Billing och det är förstås jättebra, säger Magnusson.

KIK väljer i början på försäsongen att lyfta upp hela kullen med tjejer födda 2001 till A-laget. Tanken är att börja med en bred trupp för att sedan spetsa till det när seriespelet närmar sig.

– Vi har tänkt att köra på till vecka sex. Sen blir vecka sju frivillig. Efter det kommer vi att spetsa till det.

”Kan bli riktigt bra”

I fjol hade Skövde KIK en tung inledning på säsongen då man förlorade sju av de inledande tio matcherna. SKIK valde då att på hösten plocka in förstärkning utifrån. De förstärkningarna var starkt bidragande till att SKIK kunde klara kontraktet. ”Gummi” ser gärna att eventuella förstärkningar kommer tidigare den här säsongen.

– Man måste ha klart för sig att de här tjejerna som är födda 2001 inte är gamla tjejer. Ett par av dem tror jag kan bli riktigt bra, det ser intressant ut. Vad som är viktigt är att de yngre får en bra utvecklingsmiljö. Förra året fick laget mycket stryk och det är så klart inte en bra miljö, därför ser jag gärna att vi plockar in rutin från början. Eyrun Gudmundsdottir ska få barn, men vi hoppas på henne senare på säsongen, säger han.

Skövde KIK slutade i fjol på en sjätteplats i division 1 norra Götaland, mycket tack vare en period i augusti och september där laget vann sex raka matcher och alltså spelade in 18 av sina totalt 29 poäng. ”Gummi” ser potential i sin trupp men ser samtidigt ett problem med lokalfotbollen.

– Är alla med har vi ett bra lag. Däremot tycker jag att det är lite synd att så många tjejer väljer att sluta spela fotboll så tidigt. Jag vet inte riktigt vad det beror på men det är mycket annat än fotboll med i bilden. För vår del hoppas jag att vi kan få in lite fler tjejer i truppen så att vi får ihop ett bra lag, avslutar han.

Skövde KIK spelar sin första träningsmatch den 18:e februari borta mot Mariebo, fram tills dess är det träning som gäller.

Skövde KIK drog på måndagskvällen i gång med utomhusträningen inför nästa säsong. En bra bit över tjugo spelare var på plats. Ny huvudtränare är Gudmundur ”Gummi” Magnusson, som efter två år i Tidaholms GoIF är tillbaka i Skövdefotbollen. Den rutinerade tränaren, som tidigare varit i bland annat Skövde AIK och Ljungskile SK, ser fram emot säsongen. Trots att det är en rutinerad tränare har han tidigare bara tränat herrlag. Nu är det alltså tjejerna i Skövde KIK som gäller.

– Ja, det ska bli spännande. Det blir en utmaning för mig och det är mycket som är nytt. Vi börjar träningen i dag men vi har en del futsal kvar, så i början blir det både futsal och fotboll.

Ung trupp

I fjol hade Skövde KIK ett väldigt ungt lag, vilket det just nu ser ut att bli även i år. ”Gummi” är dock på det klara med att det behövs ett par rutinerade spelare för att truppen ska kännas klar.

– Det jag har sett hittills av den här serien tidigare år är att rutin räcker väldigt långt. Om vi tittar på exempelvis Lidköping så hade de en medelålder på 25-30 år. Just nu saknar vi lite centralspelare. Vi skulle behöva få in lite spetsegenskaper centralt på mittfältet och i anfallet. Vi har fått in Elin Billing och det är förstås jättebra, säger Magnusson.

KIK väljer i början på försäsongen att lyfta upp hela kullen med tjejer födda 2001 till A-laget. Tanken är att börja med en bred trupp för att sedan spetsa till det när seriespelet närmar sig.

– Vi har tänkt att köra på till vecka sex. Sen blir vecka sju frivillig. Efter det kommer vi att spetsa till det.

”Kan bli riktigt bra”

I fjol hade Skövde KIK en tung inledning på säsongen då man förlorade sju av de inledande tio matcherna. SKIK valde då att på hösten plocka in förstärkning utifrån. De förstärkningarna var starkt bidragande till att SKIK kunde klara kontraktet. ”Gummi” ser gärna att eventuella förstärkningar kommer tidigare den här säsongen.

– Man måste ha klart för sig att de här tjejerna som är födda 2001 inte är gamla tjejer. Ett par av dem tror jag kan bli riktigt bra, det ser intressant ut. Vad som är viktigt är att de yngre får en bra utvecklingsmiljö. Förra året fick laget mycket stryk och det är så klart inte en bra miljö, därför ser jag gärna att vi plockar in rutin från början. Eyrun Gudmundsdottir ska få barn, men vi hoppas på henne senare på säsongen, säger han.

Skövde KIK slutade i fjol på en sjätteplats i division 1 norra Götaland, mycket tack vare en period i augusti och september där laget vann sex raka matcher och alltså spelade in 18 av sina totalt 29 poäng. ”Gummi” ser potential i sin trupp men ser samtidigt ett problem med lokalfotbollen.

– Är alla med har vi ett bra lag. Däremot tycker jag att det är lite synd att så många tjejer väljer att sluta spela fotboll så tidigt. Jag vet inte riktigt vad det beror på men det är mycket annat än fotboll med i bilden. För vår del hoppas jag att vi kan få in lite fler tjejer i truppen så att vi får ihop ett bra lag, avslutar han.

Skövde KIK spelar sin första träningsmatch den 18:e februari borta mot Mariebo, fram tills dess är det träning som gäller.

  • Anton Gustavsson