15 feb 2017 19:48

15 feb 2017 19:50

Skövde AIK laddar för cupspel

FOTBOLL: Både U17 och U19 ska spela slutspel i ligacupen

Det drar ihop sig för slutspel i ligacupen och Skövde AIK deltar med ett lag i både U17 och U19.
– Det är helt suveränt. Vi får bra matcher och får chansen att mäta oss med de bästa lagen i Sverige, säger Skövde AIK:s akademichef Roberth Jacobsson.

Gruppspelet i ligacupen avslutades i december förra året. Till helgen är det dags att dra i gång slutspelet och U17-laget lyckades kvalificera sig för A-slutspel medan U19-laget får spela B-slutspel. Både U17 och U19 spelar i varsin grupp tillsammans med fem andra lag. Det blir spännande matcher mot kvalificerat motstånd (se faktaruta).

– Vi får tävlingsmatcher under vintern och vi får mäta oss med Sveriges bästa lag. Då kan vi se vad skillnaden är och vad vi behöver jobba vidare med, säger Skövde AIK:s akademichef Roberth Jacobsson.

U17 och U19 bildar en gemensam träningstrupp som består av 32 spelare.

– Vi ser tävlingsmatcherna som prestationsbaserade och inte baserade på resultat. Vi gråter inte blod om vi inte går till semifinal med vårt U17-lag men det bästa är att killarna känner att det finns något att spela för, säger Jacobsson och fortsätter:

– Vi har en fantastisk trupp. Jag är väldigt imponerad av spelarnas taktiska förmåga, alltså förmågan till spelförståelse och att kunna ta till sig små saker och verkligen göra dem under match. Det är väldigt smarta killar.

SAIK arbetar långsiktigt.

– A-laget har som vision att spela i superettan senast 2019. Då blir vårt mål att vi ska få fram spelare till den nivån så att man slipper hämta spelare utifrån. Målet är att två spelare ska bli uppflyttade till A-laget varje år, säger Jacobsson.

Rekryterar spelare

SAIK rekryterar spelare till sin akademi från landsortsklubbarna men tycker inte att man därigenom dränerar dem på spelare.

– Ungefär hälften av spelarna kommer ifrån SAIK. Resten är ifrån klubbar runt omkring i Skaraborg. Vi vill ha de spelarna som brinner allra mest för det i vår verksamhet och kunna utveckla dem. Nålsögat att verkligen bli en elitfotbollsspelare är så litet att lyckas man inte med det i Skövde AIK så hoppas vi ändå att man ska fortsätta spela fotboll, säger Roberth Jacobsson.

– Med den utbildning man har fått i SAIK:s akademi så hoppas vi att det gynnar klubbarna i slutändan ändå så att man till och med kan höja nivån. Vi har ett attraktionsvärde i akademiverksamheten. Det är inte så att det kommer fem spelare från en och samma klubb så vi känner inte att vi utarmar klubbarna. Det är inte någon massflykt utan det kommer spelare från olika lag, fortsätter han.

Efter slutspelet i ligacupen väntar seriespel i division 1 Götaland, nivån under allsvenskan, för de båda SAIK-lagen.

Gruppspelet i ligacupen avslutades i december förra året. Till helgen är det dags att dra i gång slutspelet och U17-laget lyckades kvalificera sig för A-slutspel medan U19-laget får spela B-slutspel. Både U17 och U19 spelar i varsin grupp tillsammans med fem andra lag. Det blir spännande matcher mot kvalificerat motstånd (se faktaruta).

– Vi får tävlingsmatcher under vintern och vi får mäta oss med Sveriges bästa lag. Då kan vi se vad skillnaden är och vad vi behöver jobba vidare med, säger Skövde AIK:s akademichef Roberth Jacobsson.

U17 och U19 bildar en gemensam träningstrupp som består av 32 spelare.

– Vi ser tävlingsmatcherna som prestationsbaserade och inte baserade på resultat. Vi gråter inte blod om vi inte går till semifinal med vårt U17-lag men det bästa är att killarna känner att det finns något att spela för, säger Jacobsson och fortsätter:

– Vi har en fantastisk trupp. Jag är väldigt imponerad av spelarnas taktiska förmåga, alltså förmågan till spelförståelse och att kunna ta till sig små saker och verkligen göra dem under match. Det är väldigt smarta killar.

SAIK arbetar långsiktigt.

– A-laget har som vision att spela i superettan senast 2019. Då blir vårt mål att vi ska få fram spelare till den nivån så att man slipper hämta spelare utifrån. Målet är att två spelare ska bli uppflyttade till A-laget varje år, säger Jacobsson.

Rekryterar spelare

SAIK rekryterar spelare till sin akademi från landsortsklubbarna men tycker inte att man därigenom dränerar dem på spelare.

– Ungefär hälften av spelarna kommer ifrån SAIK. Resten är ifrån klubbar runt omkring i Skaraborg. Vi vill ha de spelarna som brinner allra mest för det i vår verksamhet och kunna utveckla dem. Nålsögat att verkligen bli en elitfotbollsspelare är så litet att lyckas man inte med det i Skövde AIK så hoppas vi ändå att man ska fortsätta spela fotboll, säger Roberth Jacobsson.

– Med den utbildning man har fått i SAIK:s akademi så hoppas vi att det gynnar klubbarna i slutändan ändå så att man till och med kan höja nivån. Vi har ett attraktionsvärde i akademiverksamheten. Det är inte så att det kommer fem spelare från en och samma klubb så vi känner inte att vi utarmar klubbarna. Det är inte någon massflykt utan det kommer spelare från olika lag, fortsätter han.

Efter slutspelet i ligacupen väntar seriespel i division 1 Götaland, nivån under allsvenskan, för de båda SAIK-lagen.

Skövde AIK i Ligacupen

Slutspelet i Ligacupen 2017.

A-slutspel:

Ligacupen U17 A3: Skövde AIK–Örebro SK FK (19 februari), Örgryte IS FF–Skövde AIK (26 februari), Skövde AIK–IFK Göteborg (4 mars), Skövde AIK–IF Elfsborg (11 mars), IK Oddevold–Skövde AIK (18 mars).

B-slutspel:

Ligacupen U19 B7: IK Oddevold–Skövde AIK (18 februari), Skövde AIK–Husqvarna FF (25 februari), Skövde AIK–Norrby IF (5 mars), Utsiktens BK/Näsets SK–Skövde AIK (12 mars), Skövde AIK–Ljungskile SK (19 mars).

I U17 står en semifinalsplats på spel för gruppsegraren.