Tillbaka i Skövde med fortsatt driv

FOTBOLL: Christer Tonning har återvänt med mycket erfarenhet i bagaget

Återvänt. Fotbollsprofilen Christer Tonning har flyttat tillbaka till Skövde.
Nyss fyllda 70 år är drivkraften fortfarande stor och han är långt ifrån färdig.
– Jag har sagt att jag ska pensionera mig när jag blir 90 år, säger han.

Det krävs inte speciellt lång tid för att inse det faktum att fotbollen ligger Christer Tonning varmt om hjärtat.

Mycket av det han har upplevt under sina 70 år har varit kopplat till fotbollen. Inte minst fotbollsakademin Calcio som numera är baserad i Osby. Den startade han tillsammans med Jonas Thern i början på 2000-talet och akademin har varit ett viktigt kapitel där han lagt många timmar och mycket kraft.

– Det var en bebis man vårdade och jag har inte sparat något krut på det, konstaterar han.

I höstas valde han dock att lämna jobbet på skolan i Osby. I stället vände han näsan mot Skövde och nyligen flyttade han och hustrun Pia in i nybyggda Bovieran. Att det blev Skövde var inte så konstigt.

– Vi bodde ju här 1975 till 1990 och vi var väldigt aktiva under de åren så det är klart att vi alltid har haft ett hjärta för Skövde. Det var inte helt otippat att vi flyttade tillbaka, säger han.

Annars finns det inga kopplingar till Skövde för Christer Tonnings del. I stället avslöjar den halländska dialekten var rötterna finns. Han kommer från Halmstad och det var där han började spela fotboll.

Klassiska Halmstads BK är Christers moderklubb.

– Jag är uppväxt i HBK och spelade med 16-årslaget när jag var tolv år. Det var bara fotboll i huvudet tillsammans med att jag var tvungen att klara skolan, berättar Christer.

Åkte på världsturné

Den egna karriären blev dock inte speciellt lång, men han debuterade i HBK:s A-lag som 20-åring innan han blev proffs i USA. Han spelade med Dallas Tornado och det var en spännande tid. Bland annat reste laget jorden runt och spelade matcher i många olika länder. Den turnén har blivit bok och är också på väg att bli film.

– Relativt tidigt begav jag mig över till USA och jag var inte mer än 21 år när jag blev proffessionell. Vi gjorde den där världsturnén och det är klart att den var unik med att vi spelade i så många länder. Att åka runt och spela fotboll är ju inte vanligt.

Turnén gav många upplevelser och minnen. Till exempel mötte de Vietnam under tiden som Vietnamkriget pågick.

– Att spela fotboll i Vietnam under brinnande krig var också en erfarenhet. Men allt det där då man var i alla de där länderna och spelade fotboll berikade ens möjligheter att se hur stor fotbollen är ute i världen, menar Christer.

Holländska stjärnor

När han 1990 lämnade Skövde var det för att jobba inom spa- och hotellbranschen. Han var med och byggde upp verksamheter runt om i landet och en av dem var Varbergs Kusthotell. Där tog han hand om det holländska landslaget under en månads tid i samband med EM i Sverige 1992 och träffade stjärnor som Ronald Koeman, Ruud Gullit och Marco van Basten dagligen. Men det var en annan holländare som gjorde störst intryck.

– Framförallt var det förbundskaptenen Rinus Michels sätt att se på fotboll som gav mig en riktigt aha-uppplevelse. Vi satt alltid och diskuterade på morgonen och han sa att Christer vad du än gör så låt aldrig de mörka krafterna vinna utan låt vår typ av fotboll få segra. Och det finns bara ett sätt. Man ska aldrig snacka skit om dem som sparkar och springer utan ska bara se till att bli så bra att man slår dem sju dagar i veckan. Då är de tysta sedan.

Senare kom han i kontakt med Jonas Thern – en av de svenska bronshjältarna vid VM i USA 1994 – och så småningom såddes fröet till en egen fotbollsakademi. 2002 drog verksamheten i gång i Värnamo och Malmö.

Akademin växte

Calcio fotbollsakademi växte sedan till 17 olika städer och innehöll även andra sporter under en tid, men numera är akademin koncentrerad till fotboll i skånska Osby.

– Nu har vi åkt till ungarna i Sverige så länge så nu får de åka till oss, säger Christer och skrattar.

Han har länge brunnit för att hitta en fungerande samverkan mellan skola och idrott.

– Det är oerhört viktigt hur idrotten och skolan funkar tillsammans och jag byggde ett koncept som skulle innebära att man skulle få ut maximalt av fotbollen och maximalt av skolan, fortsätter han.

Spelare som Jiloan Hamad, Simon Thern, Niklas Hult och Viktor Claesson har passerat genom Calcios verksamhet.

– Victor Claesson är den som har varit absolut topp när det gäller skola och fotboll tillsammans. Han hade MVG i alla ämnen utom ett där han hade VG. Sedan gick han dessutom upp och var lagkapten i U21-landslaget under en period. Mer kan man nästan inte begära av killar i den åldern.

Numera har han dock dragit sig tillbaka från akademin, men några lata dagar som pensionär är det inte fråga om även om han har flyttat till Skövde.

– Jag vet ju att när de börjar kittla med någon uppgift så har jag svårt att sitta still. Och allt som har med skola och idrott att göra, där tror jag har en så stor kunskap att det inte är många i Sverige som slår mig på fingrarna.

Suppleant i SAIK

Nyligen valdes Christer in som suppleant i Skövde AIK:s styrelse och där lär hans digra kunskaper komma till nytta.

– Det är kanske inte så att jag kommer att stå i spetsen och driva det, men jag kommer att vara där och hjälpa dem som vill åstadkomma något kreativt och leda klubben framåt. Vill de använda sig av min kompetens så är de hjärtligt välkomna, menar Christer.

Trots att han har fyllt 70 år stänger han inga dörrar för nya projekt. Han ser ytterligare 20 aktiva år framför sig och är inte främmande för att ta sig an uppgifter framöver.

– Nu sitter vi stilla i båten och ser vart det blåser. Sedan när det väl kommer upp i varv vet man aldrig vad som kan hända. Jag är inte färdig än och det är för väl att man har kvar lite driv. Men jag kommer att välja mina tillfällen lite mer och kommer inte att rusa på i 200 knyck rätt fram.

Och var så säkra på att Christer Tonning lär dyka upp på fotbollsarenorna i Skövde.

– Det konstigaste är att hur många matcher man än ser så vill man bara se mer, avslutar han.

18 mar 2017 16:48

18 mar 2017 16:48