Country till allsvenskan

HANDBOLL: Seriesegern säkrades mot Bolton

Efter 25–16 mot Bolton i Skanstullshallen i Stockholm kunde HK Country fira den allsvenska platsen.

– Det känns otroligt skönt och det har varit en tuff resa, säger tränaren Henrik Schneider.

När Country trillade ur allsvenskan förra säsongen tappade man väldigt många spelare.

– Vi räknade till att det var så många som 15 som försvann. I det läget kanske man inte direkt funderade på en allsvensk comeback, säger Schneider.

Viktigt med ”Gummi”

Undan för undan började man bygga upp ett nytt lag. Att Niklas Gudmundsson valde att skriva på för sin moderförening när flyttlasset gick till Skövde från Lugi i Lund var en viktig pusselbit.

– Absolut, att klubben gjorde klart med ”Gummi” gjorde att optimismen växte och att vi lyckades knyta fler spelare till oss.

Främst handlade det om killar födda 1996 från IFK Skövde och när sedan Jonatan Eriksson inte fick nytt kontrakt med IFK blev det naturligt för honom att återvända till Country.

Laget formades och när målvakten Joakim Svensson, som egentligen hade tänkt att lägga av, fick tillbaka suget växte man ytterligare.

– ”Jocke” har gjort det fantastiskt bra. Han är seriens bästa målvakt, berömmer Countrys tränare.

Försvaret är nyckeln

Country har legat i toppen hela säsongen och många spelare har utvecklats. Henrik Schneider framhåller försvarsspelet som nyckeln till framgången.

– Vi släppte bara in 16 mål mot Bolton och har släppt in lite mål hela säsongen. Ett bra försvarsspel har också öppnat för vårt varierade och finessrika anfall.

Matchen mot Bolton var jämn under den första kvarten. Sedan gick Country från 6–5 till 11–5 på några minuter och greppet om matchen var kopplat.

Det stod 13–8 i paus och sedan växte ledningen i andra halvlek till en seger med nio bollar.

När samtidigt Silwing/Troja stökade till det för serietvåan Mantorp så förstod man att seriesegern var på väg att säkras.

Silwing hade 17–11 i paus. Ledningen krympte i andra halvlek, men Mantorp var inte i kapp förrän i slutminuten. Med 24 sekunder kvitterade de till 30–30, men kom inte närmare.

Den matchen började kvarten före Countrys så vid slutsignalen kunde man jubla rejält.

– Jodå, vi kändes till läget, säger Schneider.

Nu säkrades den allsvenska platsen på bortaplan, men nu hoppas Schneider på att det blir en handbollsfest i Idrottshallen på lördag då sista omgången skall avgöras med Sollentuna kommer på besök.

– Vi hoppas verkligen att det kommer mycket publik, det är killarna värda.

Jobb väntar

Med avancemanget klart kan klubben börja jobba för att få ihop det så bra som möjligt inför den allsvenska comebacken.

– Vi skall sätta oss ner inom kort och gå igenom läget. Just nu finns inte så mycket att kommentera, men vi vet hur vi vill ha det och sedan vet man ju aldrig vad som händer, säger sportchefen Tommy Leo.

Bland annat har Niklas Gudmundsson flaggat för att han avrundar karriären.

– Visst och sedan finns det säkert spelare som är attraktiva för andra klubbar.

 

Matchfakta

Division 1 norra

IK BOLTON–HK COUNTRY

15–26 (8–13)

Mål: C: Max Skog 7, Jonatan Eriksson 5, Viktor Kjellén 3, Jakob Thuvesson Lundin 2, Niklas Gudmundsson 2, Mattias Obermüller, Sebastian Johansson, Christoffer Eriskson, Kristoffer Otter, Jacob Sundelius, Jakob Odh.

Källa:

19 mar 2017 17:13

19 mar 2017 18:49