04 aug 2017 06:00

04 aug 2017 06:00

Jesper laddar om hemma i Tibro

ENDURO: Sommar i Sverige efter ett halvår i USA

Drömmen om en heltidssatsning på enduron i USA har blivit Jesper Börjessons verklighet. Efter ett halvår på den amerikanska östkusten är 22-åringen nu hemma i Tibro och laddar om under sommaren.

I januari lämnade Jesper Börjesson Tibro med siktet inställt på Pittsburgh, USA. Där och då inleddes en heltidssatsning på enduron och de amerikanska serierna GNCC lites pro och Full gas sprint enduro.

Efter ett halvår hos teamet Rocky Mountain KR4 Performance på andra sidan Atlanten är Jesper Börjesson nöjd med tillvaron.

– Det är en fantastisk möjlighet jag har fått. Teamet fungerar superbra och jag trivs verkligen jättebra, säger 22-åringen.

Tävlingsmässigt har det börjat något kantigt för Tibroföraren som har störts av både skador, maskinproblem och sjukdom.

– Jag kan inte säga att det har varit perfekt. Det har börjat lite struligt, medger han och fortsätter:

– Samtidigt är det en helt annan typ av körning. Jag lär sig för varje deltävling, men det är väldigt annorlunda mot vad jag är van vid. Dels hur de kör, hur banorna ser ut och hur allting runtomkring fungerar. Men allting jag gör nu gör jag för att lära mig. Tanken och förhoppningen är att jag ska få till det bättre nästa år.

Bakom sig har Jesper hittills en sjundeplats som bäst i GNCC-serien medan han har levererat topptider i sprinten. Under de senaste sju veckorna har hjälmen dock fått ligga på hyllan efter att han slog axeln ur led under en sprinttävling.

Missar Six days

Axelskadan satte käppar i hjulet och fick Jesper att missa totalt fyra tävlingar i USA. Dessutom Six days, lag-VM i enduro som körs i Frankrike senare i höst.

Tillsammans med Albin Elowson och Mikael Persson var Jesper uttagen för att försvara fjolårets JVM-guld. På grund av skadan har han dock valt att avböja och därmed blir årets tävling den första på sex år där Jesper inte finns med för att representera de svenska färgerna.

– Det är jättetråkigt att jag inte kan köra. Jag hade verkligen sett fram emot det jättemycket, säger Jesper och menar att han inte vill riskera att axelskadan ska påverka resten av laget.

– Jag hade kanske kunnat chansa och köra, men om axeln skulle hoppa ur led under de första dagarna så skulle jag förstöra för resten av laget. Dessutom skulle jag förstöra resten av min egen säsong och även början av nästa. Det är för mycket att riskera, säger han.

Nu ligger fokuset i stället på att komma tillbaka hel och stark.

Under semestern hemma i Tibro agerar Jesper instruktör och i samband med en träning i veckan var han tillbaka på motorcykeln.

– Jag hade inte räknat med att kunna köra redan, men jag har rullat med lite nu under träningarna i veckan och det har gått bra. Sedan får jag se när jag börjar ordentligt.

Vill stanna i USA

Några veckors semester återstår nu innan Jesper beger sig tillbaka till Pittsburgh för att fortsätta att göra det som många drömmer om.

Vad som händer när kontraktet löper ut om ett och ett halvt år återstår att se. Men själv har han redan klart för sig vad han vill.

– Förhoppningen är att få stanna kvar längre och att få köra mer. Jag trivs jättebra och att leva i USA skulle jag inte ha några problem med. Men jag skulle alltid vilja komma hem på somrarna, säger han.

I januari lämnade Jesper Börjesson Tibro med siktet inställt på Pittsburgh, USA. Där och då inleddes en heltidssatsning på enduron och de amerikanska serierna GNCC lites pro och Full gas sprint enduro.

Efter ett halvår hos teamet Rocky Mountain KR4 Performance på andra sidan Atlanten är Jesper Börjesson nöjd med tillvaron.

– Det är en fantastisk möjlighet jag har fått. Teamet fungerar superbra och jag trivs verkligen jättebra, säger 22-åringen.

Tävlingsmässigt har det börjat något kantigt för Tibroföraren som har störts av både skador, maskinproblem och sjukdom.

– Jag kan inte säga att det har varit perfekt. Det har börjat lite struligt, medger han och fortsätter:

– Samtidigt är det en helt annan typ av körning. Jag lär sig för varje deltävling, men det är väldigt annorlunda mot vad jag är van vid. Dels hur de kör, hur banorna ser ut och hur allting runtomkring fungerar. Men allting jag gör nu gör jag för att lära mig. Tanken och förhoppningen är att jag ska få till det bättre nästa år.

Bakom sig har Jesper hittills en sjundeplats som bäst i GNCC-serien medan han har levererat topptider i sprinten. Under de senaste sju veckorna har hjälmen dock fått ligga på hyllan efter att han slog axeln ur led under en sprinttävling.

Missar Six days

Axelskadan satte käppar i hjulet och fick Jesper att missa totalt fyra tävlingar i USA. Dessutom Six days, lag-VM i enduro som körs i Frankrike senare i höst.

Tillsammans med Albin Elowson och Mikael Persson var Jesper uttagen för att försvara fjolårets JVM-guld. På grund av skadan har han dock valt att avböja och därmed blir årets tävling den första på sex år där Jesper inte finns med för att representera de svenska färgerna.

– Det är jättetråkigt att jag inte kan köra. Jag hade verkligen sett fram emot det jättemycket, säger Jesper och menar att han inte vill riskera att axelskadan ska påverka resten av laget.

– Jag hade kanske kunnat chansa och köra, men om axeln skulle hoppa ur led under de första dagarna så skulle jag förstöra för resten av laget. Dessutom skulle jag förstöra resten av min egen säsong och även början av nästa. Det är för mycket att riskera, säger han.

Nu ligger fokuset i stället på att komma tillbaka hel och stark.

Under semestern hemma i Tibro agerar Jesper instruktör och i samband med en träning i veckan var han tillbaka på motorcykeln.

– Jag hade inte räknat med att kunna köra redan, men jag har rullat med lite nu under träningarna i veckan och det har gått bra. Sedan får jag se när jag börjar ordentligt.

Vill stanna i USA

Några veckors semester återstår nu innan Jesper beger sig tillbaka till Pittsburgh för att fortsätta att göra det som många drömmer om.

Vad som händer när kontraktet löper ut om ett och ett halvt år återstår att se. Men själv har han redan klart för sig vad han vill.

– Förhoppningen är att få stanna kvar längre och att få köra mer. Jag trivs jättebra och att leva i USA skulle jag inte ha några problem med. Men jag skulle alltid vilja komma hem på somrarna, säger han.