13 sep 2017 06:00

13 sep 2017 06:00

Tilda redo för mycket ansvar

HANDBOLL: Inför starten av SHE

Förra säsongen var hon ny i Skövde HF. Nu väntas Tilda Olsson få en bärande roll i laget som lagkapten.
– Jag vill ta mycket ansvar. Det tycker jag bara är roligt, säger den 21-åriga vänsternian som ser fram emot den stundande seriestarten.

För ett och ett halvt år sedan firade Tilda Olsson sitt andra raka SM-guld med IK Sävehof. Men redan då var det klart att hon skulle lämna mästarklubben för spel i Skövde HF. Anledningen var att mer speltid, samt spel på fler positioner stod på önskelistan.

– Jag fick stort förtroende av Sävehof och jag fick speltid, både i serien och i Champions League, så det var inte helt enkelt. Vid den tiden var det många som aspirerade på att spela centralt bakåt och på vänsternio framåt. Efter att ha pratat med klubben var vi båda överens om att en flytt var rätt för att få tillräckligt med speltid och därmed utvecklas, säger 21-åriga Tilda Olsson.

Men säsongen fick en delvis tuff start. Belastningsskador på hälsenor och vader hämmade Tilda under två månader innan hon fick fart på handbollsspelet igen.

Väl tillbaka på planen fick Tilda större förtroende desto längre säsongen gick. På sina 16 spelade matcher i grundserien noterades hon för 56 mål på 98 skott.

– Det kändes bättre och bättre ju längre säsongens gick och nu har man skapat sig en trygghet när man har gjort sitt första år.

Trivs i Skövde

Vid den här tidpunkten i fjol var Tilda ny i föreningen Skövde HF, i Magnus Frisks trupp, och samtidigt nyinflyttad till Skövde där hon under ett års tid nu har kombinerat handbollsspelet med studier på högskolan.

– Det var väldigt mycket intryck första året. Ny stad, ny skola och nytt lag, säger Tilda som i dag har hittat hem i Skövde.

– Jag trivs bra. När man väl har kommit in i det och landat så är Skövde en fin stad tycker jag.

Men det är inte bara i staden Skövde som Tilda har hittat hem. I Skövde HF kommer hon i år att få en än viktigare roll sedan flera etablerade spelare har lämnat Skövde HF. Bland tappen finns Malin Larsson, Sara Johansson, Sofia Berndtsson och Tilda Matthijs.

– Förhoppningsvis får jag mer speltid och jag kommer antagligen att få ta ett större ansvar, men det tycker jag bara är roligt. Att få spela mycket handboll och att få ta stort ansvar är det jag strävar efter och vill göra.

”Det man vill spela”

Förra säsongens seriespel nådde sitt slut när Skövde HF föll med 0–3 i kvartsfinalspelet mot Höörs HK H65. Hur årets säsong kommer att sluta är svårt att förutspå. Det menar åtminstone Tilda Olsson.

– Det är väldigt svårt att veta var vi står. Det känns som att serien kommer att vara mer jämn än någonsin i år. Det känns väldigt ovisst, men samtidigt är det väldigt roligt, säger Tilda som ändå inte sticker under stol med vad hon önskar.

– Ett slutspel är alltid roligt och det är det man vill spela, säger hon.

Framför sig har Skövde HF 22 grundspelsomgångar innan det är dags för ett eventuellt slutspel till våren. Hur långt SHF når återstår att se. Något som däremot är klart är att Skövde HF kommer till spel med en trupp som är på hugget.

– Laget är taggat och vi har god stämning i gruppen. Det känns som att alla är väldigt peppade för en ny säsong, konstaterar Tilda.

För ett och ett halvt år sedan firade Tilda Olsson sitt andra raka SM-guld med IK Sävehof. Men redan då var det klart att hon skulle lämna mästarklubben för spel i Skövde HF. Anledningen var att mer speltid, samt spel på fler positioner stod på önskelistan.

– Jag fick stort förtroende av Sävehof och jag fick speltid, både i serien och i Champions League, så det var inte helt enkelt. Vid den tiden var det många som aspirerade på att spela centralt bakåt och på vänsternio framåt. Efter att ha pratat med klubben var vi båda överens om att en flytt var rätt för att få tillräckligt med speltid och därmed utvecklas, säger 21-åriga Tilda Olsson.

Men säsongen fick en delvis tuff start. Belastningsskador på hälsenor och vader hämmade Tilda under två månader innan hon fick fart på handbollsspelet igen.

Väl tillbaka på planen fick Tilda större förtroende desto längre säsongen gick. På sina 16 spelade matcher i grundserien noterades hon för 56 mål på 98 skott.

– Det kändes bättre och bättre ju längre säsongens gick och nu har man skapat sig en trygghet när man har gjort sitt första år.

Trivs i Skövde

Vid den här tidpunkten i fjol var Tilda ny i föreningen Skövde HF, i Magnus Frisks trupp, och samtidigt nyinflyttad till Skövde där hon under ett års tid nu har kombinerat handbollsspelet med studier på högskolan.

– Det var väldigt mycket intryck första året. Ny stad, ny skola och nytt lag, säger Tilda som i dag har hittat hem i Skövde.

– Jag trivs bra. När man väl har kommit in i det och landat så är Skövde en fin stad tycker jag.

Men det är inte bara i staden Skövde som Tilda har hittat hem. I Skövde HF kommer hon i år att få en än viktigare roll sedan flera etablerade spelare har lämnat Skövde HF. Bland tappen finns Malin Larsson, Sara Johansson, Sofia Berndtsson och Tilda Matthijs.

– Förhoppningsvis får jag mer speltid och jag kommer antagligen att få ta ett större ansvar, men det tycker jag bara är roligt. Att få spela mycket handboll och att få ta stort ansvar är det jag strävar efter och vill göra.

”Det man vill spela”

Förra säsongens seriespel nådde sitt slut när Skövde HF föll med 0–3 i kvartsfinalspelet mot Höörs HK H65. Hur årets säsong kommer att sluta är svårt att förutspå. Det menar åtminstone Tilda Olsson.

– Det är väldigt svårt att veta var vi står. Det känns som att serien kommer att vara mer jämn än någonsin i år. Det känns väldigt ovisst, men samtidigt är det väldigt roligt, säger Tilda som ändå inte sticker under stol med vad hon önskar.

– Ett slutspel är alltid roligt och det är det man vill spela, säger hon.

Framför sig har Skövde HF 22 grundspelsomgångar innan det är dags för ett eventuellt slutspel till våren. Hur långt SHF når återstår att se. Något som däremot är klart är att Skövde HF kommer till spel med en trupp som är på hugget.

– Laget är taggat och vi har god stämning i gruppen. Det känns som att alla är väldigt peppade för en ny säsong, konstaterar Tilda.