10 okt 2017 17:14

10 okt 2017 17:14

Tränarvännerna mötte varandra i derbyt

FOTBOLL: Lukas och Johan är U19-tränare i var sin Stockholmsklubb

Vänner. Johan Palm och Lukas Syberyjski, som båda kommer från Skövde, tränar Djurgårdens respektive AIK:s U19-lag.
I helgen ställdes de mot varandra.
– Vi umgås vid sidan om och har hållit kontakten så det var lite speciellt, säger Johan.

De spelade tillsammans i IFK Skövde i mitten på 2000-talet, men sedan dess har båda två hamnat i Stockholm och satsar numera på karriärer som tränare i stället.

I helgens match ställdes de båda kompisarna och före detta Skövdeborna öga mot öga som tränare för var sitt lag. Johan leder Djurgårdens U19-lag medan Lukas har motsvarande roll i AIK.

– Vi hade inte så stort fokus på att det var Skövde mot Skövde utan det var mer en rolig detalj när matchen väl var över, säger Lukas.

– Jag tror inte att det var någon vidare prestige mellan mig och Lukas, däremot är det prestige mellan föreningarna. Det betyder mycket för spelarna och föreningarna att prestera bra i de matcherna, säger Johan, som gick segrande ur striden sedan Djurgården vunnit matchen med 3–1.

Även om de är engagerade i olika klubbar så håller de kontakten och träffas emellanåt. Att de båda vännerna från Skövde dessutom har blivit ungdomstränare i två av Sveriges främsta fotbollsföreningar är extra roligt.

– Det visar på något sätt att det kommer fram både spelare och tränare från Skövde. Vi båda är väldigt målmedvetna och vill bli bra på det vi gör, men det är en process att ta sig framåt som fotbollstränare, säger Johan.

Medan Lukas har varit i AIK:s U19-lag under några säsonger fick Johan Palm ta över Djurgårdens dito inför höstsäsongen i år när hans företrädare Christofer Augustsson lämnade föreningen för att bli förbundskapten för U15-landslaget.

Pluggar på GIH

Johan, som är 30 år gammal, har dock varit i Djurgården under sex säsonger och han kombinerar rollen som ungdomstränare i DIF med att plugga till idrottslärare och specialidrottslärare i fotboll på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH).

Om två år är han klar med utbildningen och drömmen är att jobba med fotboll.

– Det här är definitivt något som jag vill satsa på. Ambitionen är att få arbeta som fotbollstränare på heltid och gärna på så hög nivå som möjligt, fortsätter Johan, som inte kommer att vara kvar i Djurgårdens U19-lag nästa säsong.

– Jag kommer att jobba med U17 nästa år, men inte som huvudtränare då det kräver att jag kan vara tillgänglig för skolträningar på förmiddagarna. Detta var anledningen till att jag tackade nej till en heltidstjänst för U19 under hösten eftersom jag samtidigt pluggar 100 procent, vilket i längden inte är hållbart för att genomföra ett så bra arbete som möjligt. Jag vill bli klar med skolan vilket även föreningen vill då de uttryckt att de ser mig som ett långsiktigt alternativ, säger Johan.

Lukas Syberyjski vet inte riktigt vad som händer nästa år.

– Jag har ett utgående avtal så vi får se vad som händer efter säsongen, men det kommer att bli en fortsättning inom Stockholmsfotbollen på något sätt, säger 36-åringen.

Båda Johan och Lukas siktar uppåt i sina tränarkarriärer och eventuellt möts de igen – kanske som tränare för var sitt A-lag.

– Vem vet, men självklart är det ambitionen, avslutar Lukas.

De spelade tillsammans i IFK Skövde i mitten på 2000-talet, men sedan dess har båda två hamnat i Stockholm och satsar numera på karriärer som tränare i stället.

I helgens match ställdes de båda kompisarna och före detta Skövdeborna öga mot öga som tränare för var sitt lag. Johan leder Djurgårdens U19-lag medan Lukas har motsvarande roll i AIK.

– Vi hade inte så stort fokus på att det var Skövde mot Skövde utan det var mer en rolig detalj när matchen väl var över, säger Lukas.

– Jag tror inte att det var någon vidare prestige mellan mig och Lukas, däremot är det prestige mellan föreningarna. Det betyder mycket för spelarna och föreningarna att prestera bra i de matcherna, säger Johan, som gick segrande ur striden sedan Djurgården vunnit matchen med 3–1.

Även om de är engagerade i olika klubbar så håller de kontakten och träffas emellanåt. Att de båda vännerna från Skövde dessutom har blivit ungdomstränare i två av Sveriges främsta fotbollsföreningar är extra roligt.

– Det visar på något sätt att det kommer fram både spelare och tränare från Skövde. Vi båda är väldigt målmedvetna och vill bli bra på det vi gör, men det är en process att ta sig framåt som fotbollstränare, säger Johan.

Medan Lukas har varit i AIK:s U19-lag under några säsonger fick Johan Palm ta över Djurgårdens dito inför höstsäsongen i år när hans företrädare Christofer Augustsson lämnade föreningen för att bli förbundskapten för U15-landslaget.

Pluggar på GIH

Johan, som är 30 år gammal, har dock varit i Djurgården under sex säsonger och han kombinerar rollen som ungdomstränare i DIF med att plugga till idrottslärare och specialidrottslärare i fotboll på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH).

Om två år är han klar med utbildningen och drömmen är att jobba med fotboll.

– Det här är definitivt något som jag vill satsa på. Ambitionen är att få arbeta som fotbollstränare på heltid och gärna på så hög nivå som möjligt, fortsätter Johan, som inte kommer att vara kvar i Djurgårdens U19-lag nästa säsong.

– Jag kommer att jobba med U17 nästa år, men inte som huvudtränare då det kräver att jag kan vara tillgänglig för skolträningar på förmiddagarna. Detta var anledningen till att jag tackade nej till en heltidstjänst för U19 under hösten eftersom jag samtidigt pluggar 100 procent, vilket i längden inte är hållbart för att genomföra ett så bra arbete som möjligt. Jag vill bli klar med skolan vilket även föreningen vill då de uttryckt att de ser mig som ett långsiktigt alternativ, säger Johan.

Lukas Syberyjski vet inte riktigt vad som händer nästa år.

– Jag har ett utgående avtal så vi får se vad som händer efter säsongen, men det kommer att bli en fortsättning inom Stockholmsfotbollen på något sätt, säger 36-åringen.

Båda Johan och Lukas siktar uppåt i sina tränarkarriärer och eventuellt möts de igen – kanske som tränare för var sitt A-lag.

– Vem vet, men självklart är det ambitionen, avslutar Lukas.