10 okt 2017 21:29

10 okt 2017 21:29

Xanthis Brazil vann överlägset på Axevalla

TRAV: V5

Vinner man med halva upploppet trots att man fått det tyngsta löpningsförloppet råder det ingen tvekan om att man gjort sig förtjänt av en seger i ett travlopp.
Efter tio månader utan seger visade Xanthis Brazil att han åter blir han räkna med under hösten.

Det var svårt att förstå att det gått så lång tid sedan fyraåringen senast vann ett travlopp. Då gav han 25 gånger pengarna i ett dugligt sammanhang på Solvalla, nu var han jättefavorit i ett breddlopp på Axevalla.

Trots att Xanthis Brazil fick vandra utvändigt om ledaren Kayman Boy hade han tagit över taktpinnen redan 700 meter före mål.

Det försprång på 50 meter som direkt skapades höll han hela vägen hem.

– Vi har haft mycket problem med infektioner i stallet och man blir alltid lite osäker under en sådan period, men känslan var god på förhand. Jag litade på min häst; det fick bära eller brista idag. Det var skönt att det släppte med den här hästen för då kanske det rullar på även med de andra, sade Tobias Modig.

Louise Granstedt står som tränare på hästarna och tillsammans har de 24 hästar i sin vård.

– Men vi har inte så många starthästar. V75-hästen Sheriff Bi är vår främsta häst och nu väntar vi på att han ska komma igång igen. Det verkar tyvärr som att han trivs bäst på hösten och vintern, men samtidigt är det ju lika bra prispengar den tiden på året, sade Modig.

Den duktige lärlingen Fredrik Berg svepte fältet över sista bortre långsidan med Tinky Winky Laday. In mot upploppet såg det för en kort stund ut som att det började ta emot, men Berg fick henne på andra tankar.

– Det var tacksamt att vi fick rygg idag. Hon lugnar ner sig snabbare med det upplägget än om man laddar med henne från start, sade Fredrik Berg som därmed tog årets elfte kuskseger.

V5-omgångens största favorit Brosa Am såg ut att ha loppet i sin hand när Marcus Lindgren tidigt kunde forcera hästen till tät, men likväl så höll det inte hela vägen.

När det stod och vägde gentemot starkt avslutande Tire Bouchon 50 meter före mål svarade nämligen Brosa Am med galopp.

Harkeröds Mimmi avlade maiden i karriärens 27:e start. Johan L Sundgren bombade till tät med Thomas Dalborgs sto, ryckte vid utgången av slutkurvan och vann helt överlägset. Äntligen visade hon lite av den talang som gick att skönja när hon kvalade på 1.16,5 som ostartad treåring.

Niclas Stenquist var först i mål med Wirano Chip i V5-avslutningen, men blev diskvalificerad på grund av trängning. Istället gick segern till favoriten Vinder som gick en rejäl avslutning från andra utvändigt.

– Det fanns verkligen ingenting att fundera på för domarna. Det var en klockren diskningen för jag fick flytta ut ett helt spår i slutkurvan, sade Katarina Aurell Laursen.

Det var svårt att förstå att det gått så lång tid sedan fyraåringen senast vann ett travlopp. Då gav han 25 gånger pengarna i ett dugligt sammanhang på Solvalla, nu var han jättefavorit i ett breddlopp på Axevalla.

Trots att Xanthis Brazil fick vandra utvändigt om ledaren Kayman Boy hade han tagit över taktpinnen redan 700 meter före mål.

Det försprång på 50 meter som direkt skapades höll han hela vägen hem.

– Vi har haft mycket problem med infektioner i stallet och man blir alltid lite osäker under en sådan period, men känslan var god på förhand. Jag litade på min häst; det fick bära eller brista idag. Det var skönt att det släppte med den här hästen för då kanske det rullar på även med de andra, sade Tobias Modig.

Louise Granstedt står som tränare på hästarna och tillsammans har de 24 hästar i sin vård.

– Men vi har inte så många starthästar. V75-hästen Sheriff Bi är vår främsta häst och nu väntar vi på att han ska komma igång igen. Det verkar tyvärr som att han trivs bäst på hösten och vintern, men samtidigt är det ju lika bra prispengar den tiden på året, sade Modig.

Den duktige lärlingen Fredrik Berg svepte fältet över sista bortre långsidan med Tinky Winky Laday. In mot upploppet såg det för en kort stund ut som att det började ta emot, men Berg fick henne på andra tankar.

– Det var tacksamt att vi fick rygg idag. Hon lugnar ner sig snabbare med det upplägget än om man laddar med henne från start, sade Fredrik Berg som därmed tog årets elfte kuskseger.

V5-omgångens största favorit Brosa Am såg ut att ha loppet i sin hand när Marcus Lindgren tidigt kunde forcera hästen till tät, men likväl så höll det inte hela vägen.

När det stod och vägde gentemot starkt avslutande Tire Bouchon 50 meter före mål svarade nämligen Brosa Am med galopp.

Harkeröds Mimmi avlade maiden i karriärens 27:e start. Johan L Sundgren bombade till tät med Thomas Dalborgs sto, ryckte vid utgången av slutkurvan och vann helt överlägset. Äntligen visade hon lite av den talang som gick att skönja när hon kvalade på 1.16,5 som ostartad treåring.

Niclas Stenquist var först i mål med Wirano Chip i V5-avslutningen, men blev diskvalificerad på grund av trängning. Istället gick segern till favoriten Vinder som gick en rejäl avslutning från andra utvändigt.

– Det fanns verkligen ingenting att fundera på för domarna. Det var en klockren diskningen för jag fick flytta ut ett helt spår i slutkurvan, sade Katarina Aurell Laursen.

  • Emil Persson

Axevalla V5

Rätt rad: 2-6-10-7-3

5 rätt: 3 345 kr

Omsättning: 62 506 kr