15 nov 2017 06:00

15 nov 2017 06:00

Visst kan detta kallas för bragd

JAN LARSSON

Att Sverige har lyckats gå till fotbolls-VM är inget annat en bragd. Jag var inne på det före playoffmatcherna mot Italien och nu är det verklighet.

Att ta sig till ett världsmästerskapslutspel genom att slå ut både Nederländerna och Italien borde vara omöjligt, men laget med Janne Andersson vid rodret gick i land med uppgiften och detta med ett uppträdande som sitter djupt i den svenska modellen. Alla jobbar stenhårt för varandra och sköter sina uppgifter till punkt och pricka. Ett starkt kollektiv där laget går före jaget. Det svenska stålet biter fortfarande, den saken är klar.

Det känns som om svensk fotboll under Janne Anderssons ledning har hittat tillbaka hem igen.

En grym insats av ett lag där det finns en hel del lokala poänger. Marcus Rohdén som byttes in och gjorde ett förtjänstfullt jobb i andra halvlek gjorde fyra matcher i Skövde AIK för några år sedan då han var utlånad från Elfsborg för att få speltid. Tror knappast då att han trodde att han några år senare skulle vara med i ett landslag som gick till VM efter att ha slagit ut Italien på självaste Giuseppe Meazza-stadion, eller San Siro som arenan i Milano populärt kallas.

Tror nog inte heller att målvakten Robin Olsen hade sådana tankar när han 2009 vaktade målet när hans lag Limhamn/Bunkeflo förlorade division 1-mötet mot Skövde AIK på Södermalms IP med 1-2.

Men så är idrotten och det är naturligtvis tjusningen.

Sedan tog det inte många minuter efter slutsignalen innan det började spekuleras i om att Zlatan Ibrahimovic skall göra comeback i landslaget lagom till VM.

Zlatan har slutat i blågult och så får det vara. För mig får han gärna fortsätta att sparka in mål på hög nivå när han blir spelklar igen efter sin knäskada, men landslaget är ett avslutat kapitel.

Nu är det själva laget som är den största stjärnan. För mig känns det självklart att det fortsätter så även vid VM i Ryssland nästa år. Vilken underbar VM-sommar det kommer att bli förresten.

Bragden i Milano kommer att sitta på närhinnan länge, men samtidigt är det också hög tid att blicka tillbaka på vår lokala fotbollssäsong och fundera på vilka spelare som signerat de bästa insatserna för sina respektive lag. Det handlar om att vi gärna vill ha hjälp från våra läsare att nominera till SLA:s Guldboll som delas ut till en dam och herrspelare verksam i tidningens spridningsområde. Nomineringsformulär kommer att finnas på sla.se. Gå in och lägg din röst!

Visst, inget går naturligtvis inte att mäta sig med det som hände i Milano, men nog finns det en rad starka insatser även av lokala spelare som är värda att lyfta fram.

Att ta sig till ett världsmästerskapslutspel genom att slå ut både Nederländerna och Italien borde vara omöjligt, men laget med Janne Andersson vid rodret gick i land med uppgiften och detta med ett uppträdande som sitter djupt i den svenska modellen. Alla jobbar stenhårt för varandra och sköter sina uppgifter till punkt och pricka. Ett starkt kollektiv där laget går före jaget. Det svenska stålet biter fortfarande, den saken är klar.

Det känns som om svensk fotboll under Janne Anderssons ledning har hittat tillbaka hem igen.

En grym insats av ett lag där det finns en hel del lokala poänger. Marcus Rohdén som byttes in och gjorde ett förtjänstfullt jobb i andra halvlek gjorde fyra matcher i Skövde AIK för några år sedan då han var utlånad från Elfsborg för att få speltid. Tror knappast då att han trodde att han några år senare skulle vara med i ett landslag som gick till VM efter att ha slagit ut Italien på självaste Giuseppe Meazza-stadion, eller San Siro som arenan i Milano populärt kallas.

Tror nog inte heller att målvakten Robin Olsen hade sådana tankar när han 2009 vaktade målet när hans lag Limhamn/Bunkeflo förlorade division 1-mötet mot Skövde AIK på Södermalms IP med 1-2.

Men så är idrotten och det är naturligtvis tjusningen.

Sedan tog det inte många minuter efter slutsignalen innan det började spekuleras i om att Zlatan Ibrahimovic skall göra comeback i landslaget lagom till VM.

Zlatan har slutat i blågult och så får det vara. För mig får han gärna fortsätta att sparka in mål på hög nivå när han blir spelklar igen efter sin knäskada, men landslaget är ett avslutat kapitel.

Nu är det själva laget som är den största stjärnan. För mig känns det självklart att det fortsätter så även vid VM i Ryssland nästa år. Vilken underbar VM-sommar det kommer att bli förresten.

Bragden i Milano kommer att sitta på närhinnan länge, men samtidigt är det också hög tid att blicka tillbaka på vår lokala fotbollssäsong och fundera på vilka spelare som signerat de bästa insatserna för sina respektive lag. Det handlar om att vi gärna vill ha hjälp från våra läsare att nominera till SLA:s Guldboll som delas ut till en dam och herrspelare verksam i tidningens spridningsområde. Nomineringsformulär kommer att finnas på sla.se. Gå in och lägg din röst!

Visst, inget går naturligtvis inte att mäta sig med det som hände i Milano, men nog finns det en rad starka insatser även av lokala spelare som är värda att lyfta fram.