12 jan 2018 20:10

12 jan 2018 20:10

Ljungblom sköt Sverige till JVM-final

ISHOCKEY: Blågul seger i semifinalen mot Ryssland

Sverige är klart för final i junior-VM efter seger med 2–1 mot Ryssland i semifinalen.
Svensk hjälte blev Skövdes Lina Ljungblom som avgjorde matchen i den tredje perioden och sköt Sverige till final mot USA.

Sverige tog sig överraskande direkt till semifinal genom att bli tvåa i gruppen och där ställdes man mot hemmanationen Ryssland som slog ut Finland i kvartsfinal. I gruppspelet så vann Sverige med 2–0 mot ryskorna som nu var ute efter revansch, men det var blågult som till slut gick segrande ur matchen efter en jämn kamp.

Efter en mållös första period spräckte Sverige nollan i mittenperioden och Ljungblom, som fick stort förtroende och spelade mycket i matchen, hade ett finger med i spelet.

Det svenska laget fick chansen att spela powerplay halvvägs in i perioden och då satte Josefin Bouveng pucken i mål efter att ha blivit framspelad av Ljungblom och Mina Waxin.

I den sista perioden jagade Ryssland för att komma i kapp och bland annat fick ryskorna chansen att spela fem mot tre sedan Sverige dragit på sig två utvisningar i tät följd. Svenskorna redde ut den stormen, men när Jenny Antonsson fick besöka utvisningsbåset för andra gången i perioden kvitterade Ryssland.

Lina Ljungblom såg dock till så att Sverige återtog ledningen strax därefter när de blågula fick chansen i powerplay. Den ryska målvakten räddade 16-åringens första skott, men Ljungblom tog sin egen retur och lyckades sätta pucken i mål.

Sverige fortsatte sedan att dra på sig utvisningar, bland annat fick Ljungblom sätta sig två gånger, men svenskorna lyckades ändå hålla tätt och ta sig till final. Hennes andra utvisning kom med 38 sekunder kvar av matchen och från utvisningsbåset fick hon se Sverige försvara sig väl tiden ut.

Finalen spelas lördag kväll och där ställs Sverige mot USA, som besegrade Kanada med 4–3 i sin semifinal.

Sverige tog sig överraskande direkt till semifinal genom att bli tvåa i gruppen och där ställdes man mot hemmanationen Ryssland som slog ut Finland i kvartsfinal. I gruppspelet så vann Sverige med 2–0 mot ryskorna som nu var ute efter revansch, men det var blågult som till slut gick segrande ur matchen efter en jämn kamp.

Efter en mållös första period spräckte Sverige nollan i mittenperioden och Ljungblom, som fick stort förtroende och spelade mycket i matchen, hade ett finger med i spelet.

Det svenska laget fick chansen att spela powerplay halvvägs in i perioden och då satte Josefin Bouveng pucken i mål efter att ha blivit framspelad av Ljungblom och Mina Waxin.

I den sista perioden jagade Ryssland för att komma i kapp och bland annat fick ryskorna chansen att spela fem mot tre sedan Sverige dragit på sig två utvisningar i tät följd. Svenskorna redde ut den stormen, men när Jenny Antonsson fick besöka utvisningsbåset för andra gången i perioden kvitterade Ryssland.

Lina Ljungblom såg dock till så att Sverige återtog ledningen strax därefter när de blågula fick chansen i powerplay. Den ryska målvakten räddade 16-åringens första skott, men Ljungblom tog sin egen retur och lyckades sätta pucken i mål.

Sverige fortsatte sedan att dra på sig utvisningar, bland annat fick Ljungblom sätta sig två gånger, men svenskorna lyckades ändå hålla tätt och ta sig till final. Hennes andra utvisning kom med 38 sekunder kvar av matchen och från utvisningsbåset fick hon se Sverige försvara sig väl tiden ut.

Finalen spelas lördag kväll och där ställs Sverige mot USA, som besegrade Kanada med 4–3 i sin semifinal.