12 jan 2018 19:33

12 jan 2018 21:21

Med fokus på olika typer av försvarsspel

FOTBOLL: Björn Andersson bjöd på en intressant föreläsning

Konstruktivt och destruktivt försvarsspel.
På det temat höll den tidigare storspelaren Björn Andersson som numera är talangscout i Bayern München ett intressant föredrag.
– Min tes är att svensk fotboll behöver ett mer konstruktivt försvarsspel, fastslog han och levererade åtskilliga exempel.

”The Coaches Arena” var en nyhet på Västergötlands fotbollförbunds årliga symposium. Sex olika nischade fotbollsämnen belystes under fredagen i ett format där publiken involverades och där föreläsaren instruerade men hjälp av koner.

Björn Andersson ligger bakom mycket av Bayern Münchens framgångsrika akademi som har fostrat flera världsspelare. Den tidigare VM-spelaren i det svenska landslaget har själv spelat i den tyska storklubben men numera är han scout för Bundesligaklubben.

Om olika försvarsspel

Andersson höll en intressant föreläsning på temat ”Konstruktivt och destruktivt försvarsspel” och vilket han föredrog rådde det ingen tvekan om.

– Det viktigaste för mig är att väcka debatt. Vi säger att vi har en fotbollsdemokrati på förbundet. Vi har en fotbollsdemokrati överallt men ingen säger något. Ingen har några nya idéer. Jag tror att om en fotbollsverksamhet ska gå framåt så måste det vara lite konflikter. Man måste tycka någonting. Alla kan inte alltid springa efter samma boll. Men det verkar som om det är dött i fotbolls-Sverige. Man får inte säga något och man får inte ha någon åsikt. Det finns bara en väg. Det ska jag försöka kittla lite kring, inledde han.

– När jag gick på GIH på 1980-talet gjorde jag ett examensarbete om totalfotboll och jag var totalt köpt av holländsk fotboll och dess försvarsspel och hur man kunde vinna boll. De hade allt i sitt försvarsspel och det tycker jag är fantastiskt fortfarande, fortsätter Björn Andersson.

Resonerade kring svensk fotboll

Han tog upp flera exempel och resonerade också kring tillståndet i svensk fotboll.

– Vi slår Italien i ett VM-kval. Det räcker ju. Då kan man ju hålla tyst för allt är ju ok. Då har man ju ingenting att säga. Men har man lite innanför pannbenet så vet man att det ger resultat men det kommer ju aldrig att leda till framgångar på sikt att parkera tio eller nio spelare i straffområdet och sedan skjuta upp bollen och säga: Lycka till, eventuellt, säger Andersson och fortsätter:

– Historien i vårt land är att vi är bra på att försvara oss och att vi är bra på att organisera oss. Vi har olika spelsystem. Jag kallar det för olika telefonnummer med alla formationer. Det viktigaste för mig är hur vi agerar på planen. Min tes är att svensk fotboll behöver ett mer konstruktivt försvarsspel.

Akademichefer på plats

Det bjöds på många spännande föreläsningar under fredagen i Arena Skövde. Akademichefer i flera europeiska toppklubbar såsom Sebastian Dremmler i Bayern München, Jonathan Hill som har varit verksam i flera engelska storklubbar, Flemming Pedersen i danska FC Nordsjälland och Paul McGuinness som i dag arbetar på engelska fotbollförbundet, fanns på plats och de höll i såväl praktiska som teoretiska pass.

Den sistnämnde har tidigare varit akademichef i Manchester United och jobbat tillsammans med Sir Alex Ferguson i många år. McGuinness höll ett intressant föredrag som var minst lika mycket en historiebeskrivning över United och han levererade också flera anekdoter från sina år i den brittiska storklubben.

”The Coaches Arena” var en nyhet på Västergötlands fotbollförbunds årliga symposium. Sex olika nischade fotbollsämnen belystes under fredagen i ett format där publiken involverades och där föreläsaren instruerade men hjälp av koner.

Björn Andersson ligger bakom mycket av Bayern Münchens framgångsrika akademi som har fostrat flera världsspelare. Den tidigare VM-spelaren i det svenska landslaget har själv spelat i den tyska storklubben men numera är han scout för Bundesligaklubben.

Om olika försvarsspel

Andersson höll en intressant föreläsning på temat ”Konstruktivt och destruktivt försvarsspel” och vilket han föredrog rådde det ingen tvekan om.

– Det viktigaste för mig är att väcka debatt. Vi säger att vi har en fotbollsdemokrati på förbundet. Vi har en fotbollsdemokrati överallt men ingen säger något. Ingen har några nya idéer. Jag tror att om en fotbollsverksamhet ska gå framåt så måste det vara lite konflikter. Man måste tycka någonting. Alla kan inte alltid springa efter samma boll. Men det verkar som om det är dött i fotbolls-Sverige. Man får inte säga något och man får inte ha någon åsikt. Det finns bara en väg. Det ska jag försöka kittla lite kring, inledde han.

– När jag gick på GIH på 1980-talet gjorde jag ett examensarbete om totalfotboll och jag var totalt köpt av holländsk fotboll och dess försvarsspel och hur man kunde vinna boll. De hade allt i sitt försvarsspel och det tycker jag är fantastiskt fortfarande, fortsätter Björn Andersson.

Resonerade kring svensk fotboll

Han tog upp flera exempel och resonerade också kring tillståndet i svensk fotboll.

– Vi slår Italien i ett VM-kval. Det räcker ju. Då kan man ju hålla tyst för allt är ju ok. Då har man ju ingenting att säga. Men har man lite innanför pannbenet så vet man att det ger resultat men det kommer ju aldrig att leda till framgångar på sikt att parkera tio eller nio spelare i straffområdet och sedan skjuta upp bollen och säga: Lycka till, eventuellt, säger Andersson och fortsätter:

– Historien i vårt land är att vi är bra på att försvara oss och att vi är bra på att organisera oss. Vi har olika spelsystem. Jag kallar det för olika telefonnummer med alla formationer. Det viktigaste för mig är hur vi agerar på planen. Min tes är att svensk fotboll behöver ett mer konstruktivt försvarsspel.

Akademichefer på plats

Det bjöds på många spännande föreläsningar under fredagen i Arena Skövde. Akademichefer i flera europeiska toppklubbar såsom Sebastian Dremmler i Bayern München, Jonathan Hill som har varit verksam i flera engelska storklubbar, Flemming Pedersen i danska FC Nordsjälland och Paul McGuinness som i dag arbetar på engelska fotbollförbundet, fanns på plats och de höll i såväl praktiska som teoretiska pass.

Den sistnämnde har tidigare varit akademichef i Manchester United och jobbat tillsammans med Sir Alex Ferguson i många år. McGuinness höll ett intressant föredrag som var minst lika mycket en historiebeskrivning över United och han levererade också flera anekdoter från sina år i den brittiska storklubben.