29 jan 2016 08:27

29 jan 2016 13:17

Åldergräns införs för sociala medier

SVERIGE: Ska finnas inom två år

Snart blir det åldersgräns för sociala medier i Sverige. En gräns som kan komma att bli så hög som 16 år.
– Det är en demokratisk rättighet att kommunicera på nätet och det här lagförslaget är bara märkligt, säger Tarja Susi på Högskolan i Skövde.

Inom två år ska Sverige ha infört EU:s nya dataskyddsdirektiv. Med detta följer en åldersgräns för att få använda sociala medier.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så någonstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger konsumentminister Per Bolund till SVT Nyheter.

I praktiken innebär det att barn måste be sina föräldrar om lov för att få använda populära sociala medier som till exempel Facebook och Instagram.

Juridikprofessor Mårten Schultz är kritisk.

– Personligen är jag skeptisk till att man begränsar barns yttrandefrihet på det här sättet. Även om det är lämpligt att man är återhållsam att låta små barn använda sociala medier tror jag inte på ett förbud. Det är bättre att låta föräldrarna hjälpa barnen hantera det här, säger han till TT.

Tarja Susi som forskar inom informationsteknologi på Högskolan i Skövde delar hans åsikter.

– Det är en demokratisk rättighet att kommunicera på nätet och det här lagförslaget är bara märkligt, säger Tarja Susi.

– Det är allvarligt att barn och unga utestängs från samhället om den här vägen till kommunikation stängs ned, menar Tarja Susi. Unga har också rätt till en privat del i sitt liv, jag är tveksam till att det här förslaget får avsedd verkan.

"Kan ljuga"

Hon menar också att det hela är svårt att kontrollera.

– Sociala medier tillhör vardagen och hur ska man kontrollera att man uppgett rätt ålder, det kan ju ingen veta. Man kan ljuga om sin ålder helt enkelt, säger hon och fortsätter.

– Tanken bakom lagförslaget är ju att skydda unga från olika saker på nätet och man vill ha föräldrainsyn. Men det är en förlegad uppfattning att unga sitter hemma vid en dator där vuxna har insyn. Nu har de flesta unga en bärbar dator, padda eller mobil.

 

Inom två år ska Sverige ha infört EU:s nya dataskyddsdirektiv. Med detta följer en åldersgräns för att få använda sociala medier.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så någonstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger konsumentminister Per Bolund till SVT Nyheter.

I praktiken innebär det att barn måste be sina föräldrar om lov för att få använda populära sociala medier som till exempel Facebook och Instagram.

Juridikprofessor Mårten Schultz är kritisk.

– Personligen är jag skeptisk till att man begränsar barns yttrandefrihet på det här sättet. Även om det är lämpligt att man är återhållsam att låta små barn använda sociala medier tror jag inte på ett förbud. Det är bättre att låta föräldrarna hjälpa barnen hantera det här, säger han till TT.

Tarja Susi som forskar inom informationsteknologi på Högskolan i Skövde delar hans åsikter.

– Det är en demokratisk rättighet att kommunicera på nätet och det här lagförslaget är bara märkligt, säger Tarja Susi.

– Det är allvarligt att barn och unga utestängs från samhället om den här vägen till kommunikation stängs ned, menar Tarja Susi. Unga har också rätt till en privat del i sitt liv, jag är tveksam till att det här förslaget får avsedd verkan.

"Kan ljuga"

Hon menar också att det hela är svårt att kontrollera.

– Sociala medier tillhör vardagen och hur ska man kontrollera att man uppgett rätt ålder, det kan ju ingen veta. Man kan ljuga om sin ålder helt enkelt, säger hon och fortsätter.

– Tanken bakom lagförslaget är ju att skydda unga från olika saker på nätet och man vill ha föräldrainsyn. Men det är en förlegad uppfattning att unga sitter hemma vid en dator där vuxna har insyn. Nu har de flesta unga en bärbar dator, padda eller mobil.