25 mar 2016 07:12

25 mar 2016 07:12

Ny IT-attack mot svenska medier

SVERIGE

Svenska medier har drabbats av ännu en överbelastningsattack mot ett flertal webbsajter under natten till långfredagen.

Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet var bland de drabbade, men några av sajterna klarade sig med mindre störningar.

– Delar av expressen.se drabbades tidvis av störningar, men nyhetsförmedlingen fortsatte på olika andra plattformar och för nästan alla besökare fanns nästan hela expressen.se uppe även om vi inte kunde uppdatera så snabbt som vanligt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tidningens sajt sedan den började fungera som vanligt igen.

Tidigare på kvällen hade några av tidningarnas sajter kommit i gång.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme. Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, sade Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.

 

TT

Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet var bland de drabbade, men några av sajterna klarade sig med mindre störningar.

– Delar av expressen.se drabbades tidvis av störningar, men nyhetsförmedlingen fortsatte på olika andra plattformar och för nästan alla besökare fanns nästan hela expressen.se uppe även om vi inte kunde uppdatera så snabbt som vanligt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tidningens sajt sedan den började fungera som vanligt igen.

Tidigare på kvällen hade några av tidningarnas sajter kommit i gång.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme. Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, sade Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.

 

TT