16 jul 2016 06:19

17 jul 2016 18:58

Militär statskupp i Turkiet

TURKIET

(UPPDATERAD) På fredagskvällen försökte en falang inom Turkiets militär ta makten över landet. På lördagsmorgonen uppges det att över 200 personer personer ska ha dödats. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan försöker att återta kontrollen över landet, skriver TT. 

– Presidenten som valts av folket har fortfarande makten. Vi kommer att stå starka, säger Erdogan till jublande anhängare i Istanbul, enligt al-Jazira, skriver TT.

Svenska UD avråder från resor till Turkiet. Avrådan gäller tills vidare.

Många resebolag har beslutat att ställa in planerade resor till landet, åtminstone under helgen. Resande ombeds höra av sig till researrangörer eller flygbolag för mer information.

Kuppen verkar av allt att döma vara misslyckad och många militärer har gripits. Många människor har också dödats.

"Inte vilket litet land som helst"

Många av världens ledare fördömer kuppen och står bakom Erdogan som president då han är demokratiskt vald, uppger många medier.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström menar att kuppförsöket kommer att få konsekvenser.

– Kuppförsöket påverkar maktbalansen och kommer att få konsekvenser både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt. Turkiet är inte vilket litet land som helst som saknar inflytande utan ett stort Nato-land. Om president Erdogan nu tappar förtroende för militären och förändrar konstitutionen påverkar det både relationen till USA, Syrienpolitiken och kampen mot PKK. Det som har hänt skapar ytterligare en nationell drivkraft i Turkiet som i slutänden drabbar kurderna, säger Margot Wallström till TT och fortsätter:

– Ingen hade kunnat förutspå en militär kupp av det slaget i Turkiet just nu men det som sker är inte förvånande. Vi har sett en polarisering och oroande tendenser i Turkiet under en längre tid. Militärkupper för att lösa politiska problem är inget som EU-gruppen förespråkar. Kuppen kan stärka president Erdogans kort och få honom att förändra konstitutionen och ytterligare begränsa yttrandefriheten.

Kontakta anhöriga

Statlig tv meddelar att det råder undantagstillstånd i hela landet och TT rapporterar att flygplatserna stängdes av under fredagen, men trafiken på exempelvis Atatürkflygplatsen i Istanbul ska nu vara i gång igen.

Sveriges Radio meddelar att UD råder svenskar i Turkiet att höra av sig till oroliga anhöriga. Om du inte kommer i kontakt med anhöriga på plats i Turkiet, eller om du befinner dig i Turkiet kan du ringa UD:s konsulära jour: 08-405 50 05.

Reseinformation från Sveriges ambassad.

– Presidenten som valts av folket har fortfarande makten. Vi kommer att stå starka, säger Erdogan till jublande anhängare i Istanbul, enligt al-Jazira, skriver TT.

Svenska UD avråder från resor till Turkiet. Avrådan gäller tills vidare.

Många resebolag har beslutat att ställa in planerade resor till landet, åtminstone under helgen. Resande ombeds höra av sig till researrangörer eller flygbolag för mer information.

Kuppen verkar av allt att döma vara misslyckad och många militärer har gripits. Många människor har också dödats.

"Inte vilket litet land som helst"

Många av världens ledare fördömer kuppen och står bakom Erdogan som president då han är demokratiskt vald, uppger många medier.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström menar att kuppförsöket kommer att få konsekvenser.

– Kuppförsöket påverkar maktbalansen och kommer att få konsekvenser både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt. Turkiet är inte vilket litet land som helst som saknar inflytande utan ett stort Nato-land. Om president Erdogan nu tappar förtroende för militären och förändrar konstitutionen påverkar det både relationen till USA, Syrienpolitiken och kampen mot PKK. Det som har hänt skapar ytterligare en nationell drivkraft i Turkiet som i slutänden drabbar kurderna, säger Margot Wallström till TT och fortsätter:

– Ingen hade kunnat förutspå en militär kupp av det slaget i Turkiet just nu men det som sker är inte förvånande. Vi har sett en polarisering och oroande tendenser i Turkiet under en längre tid. Militärkupper för att lösa politiska problem är inget som EU-gruppen förespråkar. Kuppen kan stärka president Erdogans kort och få honom att förändra konstitutionen och ytterligare begränsa yttrandefriheten.

Kontakta anhöriga

Statlig tv meddelar att det råder undantagstillstånd i hela landet och TT rapporterar att flygplatserna stängdes av under fredagen, men trafiken på exempelvis Atatürkflygplatsen i Istanbul ska nu vara i gång igen.

Sveriges Radio meddelar att UD råder svenskar i Turkiet att höra av sig till oroliga anhöriga. Om du inte kommer i kontakt med anhöriga på plats i Turkiet, eller om du befinner dig i Turkiet kan du ringa UD:s konsulära jour: 08-405 50 05.

Reseinformation från Sveriges ambassad.

Turkiet har en lång historia av militärkupper

Landet utropades som självständig republik i oktober 1923 och den militära eliten har varit framträdande i den turkiska politiken

1960: Den första kuppen i Turkiska republiken ägde rum i 1960 till följd av ökade spänningar mellan den turkiska regeringen och oppositionen

1971: Sex år senare var det på nytt oro i Turkiet som drabbats av ekonomisk kris och skenande inflation. Armén gick in och tvingade premiärminister Süleyman Demirel att avgå.

1980: I september genomför militären en kupp och inför undantagstillstånd och upplöser regeringen. 1983 återgick landet till civilt styre.

1997: Militären sätter hård press på premiärminister Necmettin Erbakan, som känner sig tvingad att acceptera en rad ”rekommendationer”. Hans koalition tvingas senare att avgå.

Källor: Al Jazira, BBC, NE (TT)