07 nov 2013 09:49

23 jan 2015 15:34

Populär underhållare blir pensionär

TIBRO MUSIK: Ulf började samla skivor 1958

Ulf Pettersson älskar musik och den glädjen förmedlar han till många i sin omgivning. I sex år har Ulf jobbat på Äldrecentrum där han har hand om den musikaliska biten. Men i februari går han i pension och kommer säkert att saknas av många. Flera av de populära programpunkterna på Äldrecentrum är Ulfs idéer.

Varje månad spelar han önskesånger då besökarna får önska 13 sånger som Ulf sedan spelar upp. Men han har också melodikryss och olika frågesporter. Musiken har alltid funnits i Ulfs liv och 1958 köpte han sin första skiva. Det var en stenkaka med Paul Ankas ”Diana” och den blev början till hans skivsamlande.

– Jag tog pengar ur spargrisen för att köpa den. Men vi hade ingen grammofon hemma så jag gick till farfar där jag spelade skivan på en vevgrammofon i lekstugan. Farmor spelade piano så till henne köpte jag noter på ”Buona sera” och andra av den tidens populära melodier, säger Ulf.

Splittrad tid

Då Ulf kom upp i mopedåldern var mopeden hans största intresse men sedan tog musiken över alltmer.

– Tonårstiden var en väldigt splittrad tid med mycket som lockade och skolan var inte det första som prioriterades. Och än värre blev det 1963 då grupper som Beatles, Animals och Spotnicks kom. Jag minns roliga timmen i skolan när jag tog med band och spelade på skolans bandspelare. Spotnicks ”Amapola” tog tag i mig fullständigt, säger Ulf.

En kompis till Ulf hade en stor radio där han skruvade in radio Luxembourg och han spelade in låtarna som sedan togs med till skolan. Musikläraren gillade bara klassisk musik men då hon fick höra countryartisterna Georg Hamilton IV och Bobby Bare blev hon också förtjust i musiken. Julen 1964 köpte han sin första grammofon, en Philips för 125 kronor.

Fackskola

Men Ulf kunde inte bara hänge sig åt musiken utan förstod att ”han måste bli något också”. Han började på fackskolans ekonomiska linje i Skövde och blev så småningom banktjänsteman. Efter 20 år på bank gick han över till radio Skaraborg där han skötte grammofonarkivet. I ett par år drev han en eldemonteringsfirma och kom sedan till kommunrehab i Tibro som tekniker. I dag är Ulf mest känd som den som fixar underhållningen på Äldrecentrum och han har blivit mycket populär bland de äldre. Ur sin stora skivsamling kan han plocka fram det mesta.

– Till önskesången är det mest religiöst som önskas. Jag gillar de sångerna, säger Ulf som har en mycket bred musiksmak, men det vore roligt om det kom in mer Elvis och Cash.

Men han förstår att de flesta som önskar tillhör den generation som inte kan engelska och därför helst vill ha svenska texter.

Musik direkt

Med datorns hjälp går det nu också att få fram önskelåtar direkt. Den programpunkten kallas följdriktigt ”Musik direkt”. Ulf inte bara spelar skivorna utan för att göra det mer intressant berättar han alltid en del personalia om artisterna. Melodikryssen har blivit mycket uppskattade och femton kryss har Ulf hunnit med att sätta ihop under åren. Överhuvudtaget är frågetävlingar något som Äldrecentrums besökare gillar. Tillsammans med diakon Ulrika Åshagen gör han en variant av på spåret med fyra tävlande lag.

– Det senaste är något som vi kallar ”Ring så spelar vi - på vårt sätt”.

Ulf Pettersson hoppas att han kan fortsätta med att åka ut och underhålla människor och han planerar att också göra bildspel med musik.

– Jag kommer nog att kunna sysselsätta mig även som pensionär, säger han.

Varje månad spelar han önskesånger då besökarna får önska 13 sånger som Ulf sedan spelar upp. Men han har också melodikryss och olika frågesporter. Musiken har alltid funnits i Ulfs liv och 1958 köpte han sin första skiva. Det var en stenkaka med Paul Ankas ”Diana” och den blev början till hans skivsamlande.

– Jag tog pengar ur spargrisen för att köpa den. Men vi hade ingen grammofon hemma så jag gick till farfar där jag spelade skivan på en vevgrammofon i lekstugan. Farmor spelade piano så till henne köpte jag noter på ”Buona sera” och andra av den tidens populära melodier, säger Ulf.

Splittrad tid

Då Ulf kom upp i mopedåldern var mopeden hans största intresse men sedan tog musiken över alltmer.

– Tonårstiden var en väldigt splittrad tid med mycket som lockade och skolan var inte det första som prioriterades. Och än värre blev det 1963 då grupper som Beatles, Animals och Spotnicks kom. Jag minns roliga timmen i skolan när jag tog med band och spelade på skolans bandspelare. Spotnicks ”Amapola” tog tag i mig fullständigt, säger Ulf.

En kompis till Ulf hade en stor radio där han skruvade in radio Luxembourg och han spelade in låtarna som sedan togs med till skolan. Musikläraren gillade bara klassisk musik men då hon fick höra countryartisterna Georg Hamilton IV och Bobby Bare blev hon också förtjust i musiken. Julen 1964 köpte han sin första grammofon, en Philips för 125 kronor.

Fackskola

Men Ulf kunde inte bara hänge sig åt musiken utan förstod att ”han måste bli något också”. Han började på fackskolans ekonomiska linje i Skövde och blev så småningom banktjänsteman. Efter 20 år på bank gick han över till radio Skaraborg där han skötte grammofonarkivet. I ett par år drev han en eldemonteringsfirma och kom sedan till kommunrehab i Tibro som tekniker. I dag är Ulf mest känd som den som fixar underhållningen på Äldrecentrum och han har blivit mycket populär bland de äldre. Ur sin stora skivsamling kan han plocka fram det mesta.

– Till önskesången är det mest religiöst som önskas. Jag gillar de sångerna, säger Ulf som har en mycket bred musiksmak, men det vore roligt om det kom in mer Elvis och Cash.

Men han förstår att de flesta som önskar tillhör den generation som inte kan engelska och därför helst vill ha svenska texter.

Musik direkt

Med datorns hjälp går det nu också att få fram önskelåtar direkt. Den programpunkten kallas följdriktigt ”Musik direkt”. Ulf inte bara spelar skivorna utan för att göra det mer intressant berättar han alltid en del personalia om artisterna. Melodikryssen har blivit mycket uppskattade och femton kryss har Ulf hunnit med att sätta ihop under åren. Överhuvudtaget är frågetävlingar något som Äldrecentrums besökare gillar. Tillsammans med diakon Ulrika Åshagen gör han en variant av på spåret med fyra tävlande lag.

– Det senaste är något som vi kallar ”Ring så spelar vi - på vårt sätt”.

Ulf Pettersson hoppas att han kan fortsätta med att åka ut och underhålla människor och han planerar att också göra bildspel med musik.

– Jag kommer nog att kunna sysselsätta mig även som pensionär, säger han.

  • Börje Sahlén