12 nov 2013 14:00

23 jan 2015 15:34

Med gränslösa möjligheter

Strömmen går på i 70 000 volt. Kablar snurrar härs och tvärs genom dånande maskiner. Ytbehandlade mobilhållare hänger på rad. ”Det är allt från små volymer till stora. Vi har bred produktionskapacitet, inget jobb är för litet eller för stort för oss”, säger Flexflocks ägare Kaj Kosonen.

Företaget Flexflock som har hållit på i snart 20 år har funnits i Tibro sedan 2004. Produktionen kallas flockning och är en ytbehandlingsmetod som är relativt outforskad i Sverige. I processen sker först en förbehandling, sedan tillsätts limmet och slutligen flocket.

– Det är en gammal metod som är cirka 2 000 år gammal, men på 1950-talet började man använda elektronik. Strömmen får fibrerna att ställa sig upp, berättar Erkki Kosonen, en av företagets anställda.

Annorlunda färg

Syftet till flockning skiljer sig åt. Det kan vara dekorativt eller funktionellt, det ger annorlunda färg än lackering och förutom att det är slitstarkt kan det fungera både som friktionshöjande eller friktionshämmande. Kundkretsen och förfrågningarna är varierande.

– Gummiprofiler och diverse plastdetaljer är stort men även träindustrin och möbler. Några av de stora kunderna hos oss är GEJI som tillverkar transportband och Gislaved gummi för slangar till bilindustrin, berättar Flexflocks ägare Kaj Kosonen.

Stor potential

Totalt finns det fem firmor i Sverige och runt ett tiotal i hela Norden som sysslar med samma verksamhet.

– Vi håller på och jagar andra produktområden och nya användningssätt. Fabriken har kapacitet och satsar för en bredare produktion. Företaget vill få mer jobb och anställa mer folk. I november åker vi på underleverantörsmässa på Elmia, det kommer vara 1200 utställare från 30 olika länder där, berättar Kaj.

– Vi hoppas på fler kunder. Firman har fått ett stort stöd till mässan från Tibro kommun. Den hjälp vi fått är ovärderlig, det är vi jätte-tacksamma för. Det är också ett bra samarbete mellan företagen i Tibro, jag är mycket nöjd med att ha kommit hit, säger Kaj Kosonen.

Företaget Flexflock som har hållit på i snart 20 år har funnits i Tibro sedan 2004. Produktionen kallas flockning och är en ytbehandlingsmetod som är relativt outforskad i Sverige. I processen sker först en förbehandling, sedan tillsätts limmet och slutligen flocket.

– Det är en gammal metod som är cirka 2 000 år gammal, men på 1950-talet började man använda elektronik. Strömmen får fibrerna att ställa sig upp, berättar Erkki Kosonen, en av företagets anställda.

Annorlunda färg

Syftet till flockning skiljer sig åt. Det kan vara dekorativt eller funktionellt, det ger annorlunda färg än lackering och förutom att det är slitstarkt kan det fungera både som friktionshöjande eller friktionshämmande. Kundkretsen och förfrågningarna är varierande.

– Gummiprofiler och diverse plastdetaljer är stort men även träindustrin och möbler. Några av de stora kunderna hos oss är GEJI som tillverkar transportband och Gislaved gummi för slangar till bilindustrin, berättar Flexflocks ägare Kaj Kosonen.

Stor potential

Totalt finns det fem firmor i Sverige och runt ett tiotal i hela Norden som sysslar med samma verksamhet.

– Vi håller på och jagar andra produktområden och nya användningssätt. Fabriken har kapacitet och satsar för en bredare produktion. Företaget vill få mer jobb och anställa mer folk. I november åker vi på underleverantörsmässa på Elmia, det kommer vara 1200 utställare från 30 olika länder där, berättar Kaj.

– Vi hoppas på fler kunder. Firman har fått ett stort stöd till mässan från Tibro kommun. Den hjälp vi fått är ovärderlig, det är vi jätte-tacksamma för. Det är också ett bra samarbete mellan företagen i Tibro, jag är mycket nöjd med att ha kommit hit, säger Kaj Kosonen.

  • Frans Nilsson