30 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Vi har bråkat oss till varje timme på isen

TIBRO IDROTTSHISTORIA: Regina Jensen berättade

Konståkningstränare Regina Jensen gästade höstträffen med Idrottshistoriska sällskapet.

Ett 50-tal medlemmar kom till träffen i Blåbandsgården. Regina Jensen berättade om bakgrunden till Tibro konståkningsklubb och att det var hennes pappa som startade klubben 1967. Hon hade till och med tagit med sig den första protokollboken för att läsa om starten för klubben.

– Det var en grupp tjejer och även någon kille som var med från första början. Klubben fick snabbt duktiga åkare och uppmärksammades ute i landet. Pappa lärde ut sådant som han hade läst sig till och det räckte ett bra tag, sa Regina som tillsammans med Christina Helgesson tillhörde den första gruppen.

Ishallen invigdes

Men med tiden förstod han att han måste hitta andra tränare som kunde mera. 1976 invigdes ishallen och det var helt fantastiskt för åkarna att kliva in i en hall. Tidigare hade de åkt utomhus på den så kallade månskensrinken. Åkarna blev bättre och bättre. De deltog aktivt i olika tävlingar. Man anställde en tjeckisk tränare, Alexandra Gola, vilket gjorde att både bredden och toppen förbättrades. Klubben fortsatte att utvecklas även efter att Regina och Christina flyttat för att studera. 1989 kom de båda tjejerna tillbaka som utbildade idrottslärare.

– Sedan den dagen har vi gett allt och lite till som tränare för Tibro. Det har varit jättejobbigt men det som vi fått ut av jobbet är mycket mer än vad det har kostat. Målsättningen har varit att visa att det går att bli en bra konståkningsåkare i Tibro och det målet tycker jag att vi har nått. Men vi har fått bråka oss till varje timme på isen och jag undrar ibland om det gått lättare om vi varit män, sa Regina.

Ett 50-tal medlemmar kom till träffen i Blåbandsgården. Regina Jensen berättade om bakgrunden till Tibro konståkningsklubb och att det var hennes pappa som startade klubben 1967. Hon hade till och med tagit med sig den första protokollboken för att läsa om starten för klubben.

– Det var en grupp tjejer och även någon kille som var med från första början. Klubben fick snabbt duktiga åkare och uppmärksammades ute i landet. Pappa lärde ut sådant som han hade läst sig till och det räckte ett bra tag, sa Regina som tillsammans med Christina Helgesson tillhörde den första gruppen.

Ishallen invigdes

Men med tiden förstod han att han måste hitta andra tränare som kunde mera. 1976 invigdes ishallen och det var helt fantastiskt för åkarna att kliva in i en hall. Tidigare hade de åkt utomhus på den så kallade månskensrinken. Åkarna blev bättre och bättre. De deltog aktivt i olika tävlingar. Man anställde en tjeckisk tränare, Alexandra Gola, vilket gjorde att både bredden och toppen förbättrades. Klubben fortsatte att utvecklas även efter att Regina och Christina flyttat för att studera. 1989 kom de båda tjejerna tillbaka som utbildade idrottslärare.

– Sedan den dagen har vi gett allt och lite till som tränare för Tibro. Det har varit jättejobbigt men det som vi fått ut av jobbet är mycket mer än vad det har kostat. Målsättningen har varit att visa att det går att bli en bra konståkningsåkare i Tibro och det målet tycker jag att vi har nått. Men vi har fått bråka oss till varje timme på isen och jag undrar ibland om det gått lättare om vi varit män, sa Regina.

  • Börje Sahlén