08 dec 2013 18:47

23 jan 2015 15:36

45 år sedan första lussemässan

Tradition sedan 1968

SMU:s lussemässa i missionskyrkan samlade en stor publik som köpte lotter, tittade på lucia och bjöd på auktionen.

Lussemässan är en tradition sedan 1968, året innan den nuvarande missionskyrkan byggdes. SMU-mammorna och de olika SMU-grupperna är det som ansvarar för arrangemanget. På övervåningen i kyrkan är det lotterier och försäljning av sådant som SMU-mammorna arbetat med till mässan. De har stickat, virkat, sytt och tovat en massa fina saker. I år hade de satsat på ovanligt mycket stickat som vantar och sockar.

– I fjol lärde vi oss att tova och det har vi fortsatt med i år, berättar Barbro Almestål.

Änglar var det som tovats den här gången.

Långt luciatåg

Lussemässan inleddes som den brukar med ett långt luciatåg där Mathilda Brage var lucia. Med tärnor och stjärngossar blev man ett drygt 40-tal i tåget. Efter luciatablån var det tid för besökarna att gå runt till alla lotteristånd och annat intressant. Lego var temat för scouternas lotteri och de hade också en legobyggartävling. De som köpte en kak-eller honungsburk med lottnummer på kunde vinna en smörgåstårta. En stund in på eftermiddagen började auktionen där det fanns mycket att köpa. Annat som roade besökarna var chokladhjul, kuddkrig och kaffeservering. Pengarna som kommer in från lussemässan går till verksamheten bland barn och ungdomar i SMU.

Lussemässan är en tradition sedan 1968, året innan den nuvarande missionskyrkan byggdes. SMU-mammorna och de olika SMU-grupperna är det som ansvarar för arrangemanget. På övervåningen i kyrkan är det lotterier och försäljning av sådant som SMU-mammorna arbetat med till mässan. De har stickat, virkat, sytt och tovat en massa fina saker. I år hade de satsat på ovanligt mycket stickat som vantar och sockar.

– I fjol lärde vi oss att tova och det har vi fortsatt med i år, berättar Barbro Almestål.

Änglar var det som tovats den här gången.

Långt luciatåg

Lussemässan inleddes som den brukar med ett långt luciatåg där Mathilda Brage var lucia. Med tärnor och stjärngossar blev man ett drygt 40-tal i tåget. Efter luciatablån var det tid för besökarna att gå runt till alla lotteristånd och annat intressant. Lego var temat för scouternas lotteri och de hade också en legobyggartävling. De som köpte en kak-eller honungsburk med lottnummer på kunde vinna en smörgåstårta. En stund in på eftermiddagen började auktionen där det fanns mycket att köpa. Annat som roade besökarna var chokladhjul, kuddkrig och kaffeservering. Pengarna som kommer in från lussemässan går till verksamheten bland barn och ungdomar i SMU.

  • Börje Sahlén