21 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Västvind ger konsert och släpper cd-skiva

TIBRO MUSIK: Bygger mycket på gitarr

Västvind är en relativt ny musikgrupp som strax efter julhelgen släpper sin första cd-skiva

Samtliga medlemmar har tidigare spelat i andra sammanhang men det var i januari i år som de bildade gruppen Västvind. Tomas Blomqvist, som skrivit låtar sedan 1970-talet, upptäckte att han hade en del musik liggande som han gärna ville få ut.

– Av en slump träffade jag Tomas på ICA. Vi kände inte varandra speciellt väl men jag visste att Tomas höll på med musik och jag hade just köpt mig en basgitarr, säger Roger Svensson.

Ett stänk av progg

Då hade de en basist och en gitarrist och de beslutade att bilda en grupp. Men det behövdes ytterligare en gitarrist eftersom Tomas kompositioner bygger mycket på gitarr. Anders Hellberg kontaktades och tackade ja. Därmed saknades endast en person på keyboard och en trummis. Moa Andersson och Jonas Blomqvist blev de resterande medlemmarna i Västvind som gruppen kom att kallas.

– Vår musik bottnar i blues och folkmusik med ett stänk av progg, säger Tomas.

Musik för alla åldrar

Den nyinspelade skivan släpps i samband med en konsert på Inredia den 27 december och den innehåller tio låtar. Tomas har gjort nästan allt av materialet. På en av melodierna är det Anders Hellberg som skrivit texten. Låtarna på skivan sträcker sig från 70-talet och framåt. Äldst är ”Rankåsmarschen” som första gången spelades på en visafton i Rankåsstugan 1975. Musiken som Västvind framför passar alla åldrar och gruppen har spelat på en del tillställningar redan, bland annat på en båtkryssning.

– Då körde vi bara instrumentalt men efter önskemål har vi textsatt några melodier, säger Tomas.

Samtliga medlemmar har tidigare spelat i andra sammanhang men det var i januari i år som de bildade gruppen Västvind. Tomas Blomqvist, som skrivit låtar sedan 1970-talet, upptäckte att han hade en del musik liggande som han gärna ville få ut.

– Av en slump träffade jag Tomas på ICA. Vi kände inte varandra speciellt väl men jag visste att Tomas höll på med musik och jag hade just köpt mig en basgitarr, säger Roger Svensson.

Ett stänk av progg

Då hade de en basist och en gitarrist och de beslutade att bilda en grupp. Men det behövdes ytterligare en gitarrist eftersom Tomas kompositioner bygger mycket på gitarr. Anders Hellberg kontaktades och tackade ja. Därmed saknades endast en person på keyboard och en trummis. Moa Andersson och Jonas Blomqvist blev de resterande medlemmarna i Västvind som gruppen kom att kallas.

– Vår musik bottnar i blues och folkmusik med ett stänk av progg, säger Tomas.

Musik för alla åldrar

Den nyinspelade skivan släpps i samband med en konsert på Inredia den 27 december och den innehåller tio låtar. Tomas har gjort nästan allt av materialet. På en av melodierna är det Anders Hellberg som skrivit texten. Låtarna på skivan sträcker sig från 70-talet och framåt. Äldst är ”Rankåsmarschen” som första gången spelades på en visafton i Rankåsstugan 1975. Musiken som Västvind framför passar alla åldrar och gruppen har spelat på en del tillställningar redan, bland annat på en båtkryssning.

– Då körde vi bara instrumentalt men efter önskemål har vi textsatt några melodier, säger Tomas.

  • Börje Sahlén