06 feb 2014 19:22

23 jan 2015 15:38

Hallå där...

...Hans Örtlund, Tibro, volontär i Netanya i Israel från den 6 januari och till den 26 februari för att måla om ett niorumshotell ägt av organisationen ”Israels Vänner”.

Hur går det?

– Vi håller tidsplanen med råge. Jag ansvarar för måleriet och ett israeliskt företag vvs-delen och platschefen för kakel och klinkers.

Vad gör du nu?

– Jag började med ett av volontärernas rum och lägger i dag sista handen på matsalen. Men jag har även haft möjlighet att besöka Cesarea, Jerusalem och Tel Aviv. Avstånden är korta här i Israel, tre mil till Cesarea och två till Tel Aviv.

Har du upplevt nåt omskakande?

– I går hände det tragiska ett en ung soldat sköt sin kamrat i tron att han var terrorist. Han stannade inte på uppmaning och då sköt soldaten. Det visar den ständigt nervösa situationen som råder. Jag följer nyheterna genom BBC World och den engelskspråkiga tidningen Yhe Jerusalem Post (www.jpost.com ).

Hur är det med raketskjutningar?

– Här i Netanya vid kusten märker vi inte så mycket av vad som händer. Men raketer skjuts kontinueligt mot Israel. Framförallt från Gaza mot närliggande städer som exempelvis Askelom. Turligt nog ställer de inte till med så mycket förödelse eftersom det finns ett antiraketförsvar

Är ni många svenskar där?

– Nej, jag är ensam svensk här.

Till sist, hur är vädret?

– Jag gick ner till havet på lunchen, cirka 10 minuter att gå. Oftast är det en klarblå himmel, något som oroar israeliterna eftersom man måste fylla på dammar och reservoarer inför sommaren. Årets januari var den regnfattigaste i mannaminne.

Hur går det?

– Vi håller tidsplanen med råge. Jag ansvarar för måleriet och ett israeliskt företag vvs-delen och platschefen för kakel och klinkers.

Vad gör du nu?

– Jag började med ett av volontärernas rum och lägger i dag sista handen på matsalen. Men jag har även haft möjlighet att besöka Cesarea, Jerusalem och Tel Aviv. Avstånden är korta här i Israel, tre mil till Cesarea och två till Tel Aviv.

Har du upplevt nåt omskakande?

– I går hände det tragiska ett en ung soldat sköt sin kamrat i tron att han var terrorist. Han stannade inte på uppmaning och då sköt soldaten. Det visar den ständigt nervösa situationen som råder. Jag följer nyheterna genom BBC World och den engelskspråkiga tidningen Yhe Jerusalem Post (www.jpost.com ).

Hur är det med raketskjutningar?

– Här i Netanya vid kusten märker vi inte så mycket av vad som händer. Men raketer skjuts kontinueligt mot Israel. Framförallt från Gaza mot närliggande städer som exempelvis Askelom. Turligt nog ställer de inte till med så mycket förödelse eftersom det finns ett antiraketförsvar

Är ni många svenskar där?

– Nej, jag är ensam svensk här.

Till sist, hur är vädret?

– Jag gick ner till havet på lunchen, cirka 10 minuter att gå. Oftast är det en klarblå himmel, något som oroar israeliterna eftersom man måste fylla på dammar och reservoarer inför sommaren. Årets januari var den regnfattigaste i mannaminne.

  • Anita Enocksson