03 apr 2014 10:06

23 jan 2015 15:41

Hästar kan ha orsakat Sixtens skador

Skadorna på hästen Sixten kan ha orsakats av de två andra hästarna som också går i hagen.
– Vi tror inte i nuläget att skadorna är orsakade av någon människa, säger Magnus Karlsson vid Skövdepolisen till SLA.

Det var i lördags kväll som Linda Jennebo i Tibro upptäckte att tolvårige valacken Sixten hade rivsår på ryggen över hela bakdelen. Upptäckten gjorde hon när hon skulle ta in Sixten och två andra hästar för natten.

En viltvårdare som besökte gården i början av veckan kunde utesluta att det skulle varit ett rovdjur som orsakat skadorna, rivmärkena stämde inte överens med hur det ser ut efter en rovdjursattack. Det finns heller inget vasst på stängslet eller något annat i hagen som hästen skulle kunna ha skadat sig på.

Händelsen polisanmäldes med rubriceringen djurplågeri. I dagarna har en polisman, med stor erfarenhet av hästar, besökt gården.

– Enligt denna polisman är det ett dräktigt sto och en hingst som går tillsammans med Sixten i hagen. Det skulle kunna vara de som har gett sig på valacken, hästar kan tydligen göra så. Vi vet inte om det är vad som hänt men det är en teori vi har. Vi ska också diskutera med den veterinär som också har varit ute på platsen, säger Magnus Karlsson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

– Av det vi vet i dag tror vi inte att skadorna har orsakats av en människa. Men det här är svårt, vi kan ju inte helt säkert veta vad som hänt.

Det var i lördags kväll som Linda Jennebo i Tibro upptäckte att tolvårige valacken Sixten hade rivsår på ryggen över hela bakdelen. Upptäckten gjorde hon när hon skulle ta in Sixten och två andra hästar för natten.

En viltvårdare som besökte gården i början av veckan kunde utesluta att det skulle varit ett rovdjur som orsakat skadorna, rivmärkena stämde inte överens med hur det ser ut efter en rovdjursattack. Det finns heller inget vasst på stängslet eller något annat i hagen som hästen skulle kunna ha skadat sig på.

Händelsen polisanmäldes med rubriceringen djurplågeri. I dagarna har en polisman, med stor erfarenhet av hästar, besökt gården.

– Enligt denna polisman är det ett dräktigt sto och en hingst som går tillsammans med Sixten i hagen. Det skulle kunna vara de som har gett sig på valacken, hästar kan tydligen göra så. Vi vet inte om det är vad som hänt men det är en teori vi har. Vi ska också diskutera med den veterinär som också har varit ute på platsen, säger Magnus Karlsson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

– Av det vi vet i dag tror vi inte att skadorna har orsakats av en människa. Men det här är svårt, vi kan ju inte helt säkert veta vad som hänt.