06 jun 2014 15:39

23 jan 2015 15:45

Musik för alla

Munspel i världsklass, hårdrock och funkig duo. Under torsdagen drog årets Upp å ner- festival igång. En kavalkad av musik för alla smaker.

Första dagen på den nu traditionella Uppåner-festivalen innehöll en mängd konserter med olika inriktningar. Först ut på scen var munspelaren Filip Jers.

– Jag spelar en ganska varierad repertoar med alltifrån folkmusik till jazz och lite blues. Det är instrumentalt munspel, samtidigt spelar jag gitarr och dragspel. Det blir någon Evert Taube och lite egenskrivet, berättar han innan konserten.

Munspelsvirtuos

Efter Så skimrande var aldrig havet bjöd Filip Jers på internationellt kända låtar som Summertime och Somewhere over the rainbow. Han avslutade med vals av okänt ursprung och bjöd på extranummer i form av en blues han skrev som 14-åring.

I gröngräset satt Johan Söderberg och Sara klingvall tätt intill varandra, de avnjöt sommarpicknick och lyssnade på musiken.

– Vi väntar på Jill Johnson men det här är superbra, han är grym, uttrycker de tillsammans.

Funkig duo

Efter Filip äntrade The Martelli Tapes scenen. Gruppen är en duo bestående av Svante Lodén och Erik Hjärpe, medlemmar ur Timbuktus kompband Damn!

– Musiken är rytmisk och bygger på groove. Man kan säga att det är sing-songwriter musik fast på piano. Vi längtade efter klanger, förklarar Svante Lodén, sångare och gitarrist.

Bandet fick snabbt igång publiken med skratt och applåder. Välinövade covers av Cornelis Vreeswijk och Paul Simon blandades med improviserade texter och publiksnack. Egna alster om oändliga förälskelser och omöjlig kärlek avslutade spelningen med uppbackning av Filip Jers på munspel. Kvällen avslutades med hårdrockskonsert av Skövdebandet Mean Streak på Kruset Bar och Bowling.

Första dagen på den nu traditionella Uppåner-festivalen innehöll en mängd konserter med olika inriktningar. Först ut på scen var munspelaren Filip Jers.

– Jag spelar en ganska varierad repertoar med alltifrån folkmusik till jazz och lite blues. Det är instrumentalt munspel, samtidigt spelar jag gitarr och dragspel. Det blir någon Evert Taube och lite egenskrivet, berättar han innan konserten.

Munspelsvirtuos

Efter Så skimrande var aldrig havet bjöd Filip Jers på internationellt kända låtar som Summertime och Somewhere over the rainbow. Han avslutade med vals av okänt ursprung och bjöd på extranummer i form av en blues han skrev som 14-åring.

I gröngräset satt Johan Söderberg och Sara klingvall tätt intill varandra, de avnjöt sommarpicknick och lyssnade på musiken.

– Vi väntar på Jill Johnson men det här är superbra, han är grym, uttrycker de tillsammans.

Funkig duo

Efter Filip äntrade The Martelli Tapes scenen. Gruppen är en duo bestående av Svante Lodén och Erik Hjärpe, medlemmar ur Timbuktus kompband Damn!

– Musiken är rytmisk och bygger på groove. Man kan säga att det är sing-songwriter musik fast på piano. Vi längtade efter klanger, förklarar Svante Lodén, sångare och gitarrist.

Bandet fick snabbt igång publiken med skratt och applåder. Välinövade covers av Cornelis Vreeswijk och Paul Simon blandades med improviserade texter och publiksnack. Egna alster om oändliga förälskelser och omöjlig kärlek avslutade spelningen med uppbackning av Filip Jers på munspel. Kvällen avslutades med hårdrockskonsert av Skövdebandet Mean Streak på Kruset Bar och Bowling.

  • Frans Nilsson