29 jun 2014 17:29

23 jan 2015 15:46

Massor av blommor från vår till höst

Trädgården på Ågatan 44 var en av tusen trädgårdar som öppnades för besökare i helgen.

Makalöst och enastående var några av de omdömen som gavs om Elsie Ekenstiernas och Reine Lundbergs trädgård. Det var den enda trädgård i trakten som deltog i riksarrangemanget Tusen trädgårdar som i år anordnades för tredje gången. Det var 1995 som Elsie och Reine började med att ta bort gräsmattorna och sedan dess har det minskat år efter år. I dag har de inget gräs kvar och de saknar inte arbetet med gräsklippningen.

– Nej, det är roligare att ordna med blommorna, säger Reine.

Men han vet inte hur mycket tid som han och sambon lägger ner på trädgårdsarbetet.

– Det blir ju så mycket som man själv vill men det är klart att det mesta av fritiden går åt till detta, säger han.

Fritt från ogräs

Sedan Reine blev pensionär för två år sedan har han fått mer tid för sin hobby och i år går även Elsie i pension. Något som förundrade flera av helgens besökare var avsaknaden av ogräs i rabatterna. Inte ett enda litet ogräs kunde de hitta.

– Nej, ogräs får det inte bli, det plockar vi bort så fort det kommer upp och det samma gör vi med grenar som ramlar ner. Men det är Elsie som är duktigast på det, säger Reine.

Från tidig vår till sen höst blommar det i parets trädgård. Vårblommorna är sedan länge vissnade men det kommer hela tiden nya arter. Clematis, blåklockor, rosor och en ovanlig variant av Johannesört är några av de växter som blommar för närvarande. Det finns också en del blad-och gräsväxter, till exempel rödbladig Ligularia.

Makalöst och enastående var några av de omdömen som gavs om Elsie Ekenstiernas och Reine Lundbergs trädgård. Det var den enda trädgård i trakten som deltog i riksarrangemanget Tusen trädgårdar som i år anordnades för tredje gången. Det var 1995 som Elsie och Reine började med att ta bort gräsmattorna och sedan dess har det minskat år efter år. I dag har de inget gräs kvar och de saknar inte arbetet med gräsklippningen.

– Nej, det är roligare att ordna med blommorna, säger Reine.

Men han vet inte hur mycket tid som han och sambon lägger ner på trädgårdsarbetet.

– Det blir ju så mycket som man själv vill men det är klart att det mesta av fritiden går åt till detta, säger han.

Fritt från ogräs

Sedan Reine blev pensionär för två år sedan har han fått mer tid för sin hobby och i år går även Elsie i pension. Något som förundrade flera av helgens besökare var avsaknaden av ogräs i rabatterna. Inte ett enda litet ogräs kunde de hitta.

– Nej, ogräs får det inte bli, det plockar vi bort så fort det kommer upp och det samma gör vi med grenar som ramlar ner. Men det är Elsie som är duktigast på det, säger Reine.

Från tidig vår till sen höst blommar det i parets trädgård. Vårblommorna är sedan länge vissnade men det kommer hela tiden nya arter. Clematis, blåklockor, rosor och en ovanlig variant av Johannesört är några av de växter som blommar för närvarande. Det finns också en del blad-och gräsväxter, till exempel rödbladig Ligularia.

  • Börje Sahlén