06 jul 2014 18:29

23 jan 2015 15:46

Tusentals såg årets traktorpulling

TIBRO: Tät dieselrök över motorstadion

Ungefär 2 000 personer tog sig under lördagen till motorstadion utanför Tibro för att ta del av årets upplaga av traktorpulling. Ett 40-tal traktorförare var anmälda och vädrets makter stod på arrangörens sida.

I det gassande solskenet fick de tålmodigt vänta på sin tur, de 40-tal traktorer med som antagit utmaningen att ställa upp i lördagens traktorpulling. I tur och ordning fick de rulla fram till startlinjen för att få släden fastkopplad på draget. Många valde att låta dieselmotorernas hästkrafter mullra, många valde att låta röken bolma, många valde att låta dieseldofterna svepa över publiken innan de fick klartecken att ge sig av längs den 60 meter långa banan. Väl på banan var det bara att ge allt, avväga gasen mot kopplingen, beräkna däckens grepp mot marken och lyckas få traktorn att dra släden ända i mål.

Fyndig kommentator

Tävlingsledare för dagen var Erik Gustavsson som kommenterade varje lopp på bred västgötska med fyndiga reflexioner.

– Hej å hå, jösses, det var en redi start de, pöjkar å töser, sa han om en rejäl rivstart.

– Ja, bränsle fick den i alla fall, blev kommentaren efter ett lopp där traktorn bolmat ut tillräckligt med rök för att hindra solen att lysa upp hela motorstadion.

– I gaset här pumpar dieseln så det bara dröser in, Niagarafallet lär ingenting i jämförelse, berättade han för publiken om en ansträngd motor.

Evenemanget var ett samarrangemang av The Bonngäng, Tibro Motorklubb, Tibrobygdens LRF avdelning och Tibro Motorhistoriska Förening. Föreningarna har dock ännu inte bestämt om succén kommer få en fortsättning.

– Än så länge är vi i valet och kvalet om det blir traktorpulling nästa år också, men eftersom vi fick säga nej till ett 20-tal den här gången, så lutar det mot att vi får fortsätta, säger Erik Johansson som är en av de ansvariga.

I det gassande solskenet fick de tålmodigt vänta på sin tur, de 40-tal traktorer med som antagit utmaningen att ställa upp i lördagens traktorpulling. I tur och ordning fick de rulla fram till startlinjen för att få släden fastkopplad på draget. Många valde att låta dieselmotorernas hästkrafter mullra, många valde att låta röken bolma, många valde att låta dieseldofterna svepa över publiken innan de fick klartecken att ge sig av längs den 60 meter långa banan. Väl på banan var det bara att ge allt, avväga gasen mot kopplingen, beräkna däckens grepp mot marken och lyckas få traktorn att dra släden ända i mål.

Fyndig kommentator

Tävlingsledare för dagen var Erik Gustavsson som kommenterade varje lopp på bred västgötska med fyndiga reflexioner.

– Hej å hå, jösses, det var en redi start de, pöjkar å töser, sa han om en rejäl rivstart.

– Ja, bränsle fick den i alla fall, blev kommentaren efter ett lopp där traktorn bolmat ut tillräckligt med rök för att hindra solen att lysa upp hela motorstadion.

– I gaset här pumpar dieseln så det bara dröser in, Niagarafallet lär ingenting i jämförelse, berättade han för publiken om en ansträngd motor.

Evenemanget var ett samarrangemang av The Bonngäng, Tibro Motorklubb, Tibrobygdens LRF avdelning och Tibro Motorhistoriska Förening. Föreningarna har dock ännu inte bestämt om succén kommer få en fortsättning.

– Än så länge är vi i valet och kvalet om det blir traktorpulling nästa år också, men eftersom vi fick säga nej till ett 20-tal den här gången, så lutar det mot att vi får fortsätta, säger Erik Johansson som är en av de ansvariga.

  • Anna Leijon