09 jul 2014 16:06

23 jan 2015 15:46

Drop-in blåsning på Tibro Glasverkstad

TIBRO/GLASBLÅSNING:

Värmen trycker från den hettande ugnen och glaset formar sig efter snabba händer. På Tibro Glasverkstad är det öppet under hela sommaren för de som vill prova på att blåsa glas.
– Det var stressigt och spännande, säger besökare Elin Hanstorp.

Fram till mitten av augusti erbjuder Tibro Glasverkstad drop - in för alla som vill prova på att blåsa glas. Tillsammans med en erfaren glasblåsare som tar hand om arbetet runt den heta ugnen ges hjälp och instruktioner.

– Det är alla vardagar mellan 12- 16. Barn får välja om de skall göra ett smycke eller ett klot. Sedan väljer man färg och form på smycket. På klotet är formen given, då väljer man färg. När man är färdig hänger man upp det i en kylugn som håller 500 grader. Sedan får det vara där till dagen efter, annars spricker det. Smyckena kan man hämta efter två timmar, berättar Carina Löfgren, glasblåsare.

Ny erfarenhet

För dagen är Elin Hanstorp från Göteborg först ut att testa. Hon skrattar lite nervöst och tittar noga på Carinas grundliga instruktion. Arbetet är snabbt och intensivt. Hon påminner om vikten att hålla fokus. Inne i rummet är det hett från värmen av ugnen. Rösten är klar och tydlig.

– Skopa, doppa i hinken, skopa. Mindre luft, du är jätteduktig. Ta i för kung och fosterland. Du är skitbra!

Elin fokuserar och följer varje handrörelse. Efteråt spricker hon upp i ett leende.

– Det var kul att göra och att få en uppfattning i hur glas tillverkas. Jag ska flytta och plugga snart så den får vara i mitt studentrum, jag ska hänga den i mitt fönster, förklarar hon.

Bredvid stod mormor och tittade på, hon berättade att hon alltid tar med barnbarnen till glasverkstaden.

– Det är något av det första jag gör. Alla har tyckt att det varit väldigt roligt, sen har de klotet som ett minne, uttrycker Seija Szabo.

Fram till mitten av augusti erbjuder Tibro Glasverkstad drop - in för alla som vill prova på att blåsa glas. Tillsammans med en erfaren glasblåsare som tar hand om arbetet runt den heta ugnen ges hjälp och instruktioner.

– Det är alla vardagar mellan 12- 16. Barn får välja om de skall göra ett smycke eller ett klot. Sedan väljer man färg och form på smycket. På klotet är formen given, då väljer man färg. När man är färdig hänger man upp det i en kylugn som håller 500 grader. Sedan får det vara där till dagen efter, annars spricker det. Smyckena kan man hämta efter två timmar, berättar Carina Löfgren, glasblåsare.

Ny erfarenhet

För dagen är Elin Hanstorp från Göteborg först ut att testa. Hon skrattar lite nervöst och tittar noga på Carinas grundliga instruktion. Arbetet är snabbt och intensivt. Hon påminner om vikten att hålla fokus. Inne i rummet är det hett från värmen av ugnen. Rösten är klar och tydlig.

– Skopa, doppa i hinken, skopa. Mindre luft, du är jätteduktig. Ta i för kung och fosterland. Du är skitbra!

Elin fokuserar och följer varje handrörelse. Efteråt spricker hon upp i ett leende.

– Det var kul att göra och att få en uppfattning i hur glas tillverkas. Jag ska flytta och plugga snart så den får vara i mitt studentrum, jag ska hänga den i mitt fönster, förklarar hon.

Bredvid stod mormor och tittade på, hon berättade att hon alltid tar med barnbarnen till glasverkstaden.

– Det är något av det första jag gör. Alla har tyckt att det varit väldigt roligt, sen har de klotet som ett minne, uttrycker Seija Szabo.

  • Frans Nilsson