14 jul 2014 14:25

23 jan 2015 15:47

Rofylld konsert i Högåskyrkan

Högåskyrkan: Musik i sommarkväll

Bröderna Erik Natanael och Elias Gustafsson är två unga begåvade musiker från Skövde. I söndags framförde de sin egen uppsättning ”Stig och lykta” vid musikgudstjänsten i Högåskyrkan.

Programmet är en musikalisk rofylld resa som manar till reflektion i våra stora livsfrågor. För att inte ta utrymme från själva upplevelsen väljer bröderna ett medvetet återhållsamt scenspråk och istället sätts musiken och texterna i centrum. Utgångspunkten är bibelns texter om Guds budskap om den rätta vägen, med citat från Ordspråksboken, Jesaja och Psaltaren. Växelvis klär de budskapen med bilder från Karin Boyes och Bruno K Öijers diktsamlingar varvat med egna komponerade musikstycken. Språket är vackert. Texterna är valda med omsorg och beskriver resan genom livet med kärlek och förhoppningar, men även vår oförmåga att se själen i människan när döden kommit.

Tolkningar

Karin Boye skriver i vårvisa, om födelsen. Längtan efter kärlek är uppenbar i Rune Lindströms ”När jag vandrar genom hagarna”. Boye tittar ut över livets slutskede med dikten ”Vandraren” men med ”Månsländan” spelar Erik Natanael Gustafsson upp en bild med framtidshopp trots att livet går mot sitt slut.

Trots sin ungdom agerar bröderna med stort självförtroende och de tvekar inte att växla mellan många instrument eller göra egna reflektioner om livets stora frågor vilka de klär de med egen komponerad musik.

Programmet är en musikalisk rofylld resa som manar till reflektion i våra stora livsfrågor. För att inte ta utrymme från själva upplevelsen väljer bröderna ett medvetet återhållsamt scenspråk och istället sätts musiken och texterna i centrum. Utgångspunkten är bibelns texter om Guds budskap om den rätta vägen, med citat från Ordspråksboken, Jesaja och Psaltaren. Växelvis klär de budskapen med bilder från Karin Boyes och Bruno K Öijers diktsamlingar varvat med egna komponerade musikstycken. Språket är vackert. Texterna är valda med omsorg och beskriver resan genom livet med kärlek och förhoppningar, men även vår oförmåga att se själen i människan när döden kommit.

Tolkningar

Karin Boye skriver i vårvisa, om födelsen. Längtan efter kärlek är uppenbar i Rune Lindströms ”När jag vandrar genom hagarna”. Boye tittar ut över livets slutskede med dikten ”Vandraren” men med ”Månsländan” spelar Erik Natanael Gustafsson upp en bild med framtidshopp trots att livet går mot sitt slut.

Trots sin ungdom agerar bröderna med stort självförtroende och de tvekar inte att växla mellan många instrument eller göra egna reflektioner om livets stora frågor vilka de klär de med egen komponerad musik.

  • Henrik Beck - Friis