17 aug 2014 19:44

23 jan 2015 15:48

Jazz hela dagen på åttonde festivalen

Den åttonde tradjazzfestivalen blev som de tidigare mycket välbesökt. Tre konserter med olika typer av jazz förnöjde publiken.

Dagen började på Inredia där en stor publik samlats. Swing Brothers från Göteborgstrakten stod på scenen och det var småbandsswing som de här herrarna bjöd på. Under det här namnet har bandet spelat i tio år. Men herrarna har tidigare spelat i flera andra band. Magnus Bylund, trombonisten och Börje Moberg, basisten, spelade ihop redan i 15-årsåldern.

– Innan vi bytte namn till Swing Brothers hette vi Mystos jazzorkester och vann då rikstävlingen i klassisk jazz två gånger, berättar Magnus Bylund.

De är det enda band som lyckats vinna tävlingen två gånger.

Husband hos Oldsberg

I TV och radio har de också varit med, bland annat som husband i ett program med Ingvar Oldsberg. Småbandsswing är jazz som den lät på 30- och 40-talen och den är betydligt roligare att spela än den vanliga tradjazzen menar medlemmarna.

– Vi väljer också lite udda låtar på våra konserter, säger trummisen Hans Skoog som påpekar att han ursprungligen kommer från Borlänge.

Till jazzens rötter

Konsert nummer två ägde rum bara en liten bit från Inredia, nämligen på Millners där Fader Bergs New Orleans Band spelade. Göteborg är hemorten också för den här gruppen. Deras konsert tog publiken med tillbaka till jazzens rötter och blev en kontrast till swingmusiken tidigare.

– Det är vårt första besök i Tibro, säger Bengt Kalin och berättar att gruppen spelat ihop i tio år i den nuvarande konstellationen. Men bandet har funnits i ett 30-tal år.

Det är inte så vanligt med kvinnliga medlemmar i ett jazzband men Fader Bergs New Orleans Band har en kvinnlig pianist. Det är Dearly Berg vars make startade bandet som då bestod av dessa två plus deras söner.

40-talisternas musik

Tradjazzfestivalen lockar många intresserade till Tibro.

– Men ungdomarna kommer inte på sådana här arrangemang, säger Bengt Kalin. Det är 40-talisterna och åldrarna däromkring som vurmar för jazzen. Men jag tror trots det på en framtid för tradjazzen och om den inte finns så skapar vi den.

Festivalen avslutades på Ingelsby gård med musik av Stockholmsgruppen Swingsters.

Dagen började på Inredia där en stor publik samlats. Swing Brothers från Göteborgstrakten stod på scenen och det var småbandsswing som de här herrarna bjöd på. Under det här namnet har bandet spelat i tio år. Men herrarna har tidigare spelat i flera andra band. Magnus Bylund, trombonisten och Börje Moberg, basisten, spelade ihop redan i 15-årsåldern.

– Innan vi bytte namn till Swing Brothers hette vi Mystos jazzorkester och vann då rikstävlingen i klassisk jazz två gånger, berättar Magnus Bylund.

De är det enda band som lyckats vinna tävlingen två gånger.

Husband hos Oldsberg

I TV och radio har de också varit med, bland annat som husband i ett program med Ingvar Oldsberg. Småbandsswing är jazz som den lät på 30- och 40-talen och den är betydligt roligare att spela än den vanliga tradjazzen menar medlemmarna.

– Vi väljer också lite udda låtar på våra konserter, säger trummisen Hans Skoog som påpekar att han ursprungligen kommer från Borlänge.

Till jazzens rötter

Konsert nummer två ägde rum bara en liten bit från Inredia, nämligen på Millners där Fader Bergs New Orleans Band spelade. Göteborg är hemorten också för den här gruppen. Deras konsert tog publiken med tillbaka till jazzens rötter och blev en kontrast till swingmusiken tidigare.

– Det är vårt första besök i Tibro, säger Bengt Kalin och berättar att gruppen spelat ihop i tio år i den nuvarande konstellationen. Men bandet har funnits i ett 30-tal år.

Det är inte så vanligt med kvinnliga medlemmar i ett jazzband men Fader Bergs New Orleans Band har en kvinnlig pianist. Det är Dearly Berg vars make startade bandet som då bestod av dessa två plus deras söner.

40-talisternas musik

Tradjazzfestivalen lockar många intresserade till Tibro.

– Men ungdomarna kommer inte på sådana här arrangemang, säger Bengt Kalin. Det är 40-talisterna och åldrarna däromkring som vurmar för jazzen. Men jag tror trots det på en framtid för tradjazzen och om den inte finns så skapar vi den.

Festivalen avslutades på Ingelsby gård med musik av Stockholmsgruppen Swingsters.

  • Börje Sahlén