10 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Linda och Günther tog fyra medaljer

Vid öppna SM i mathantverk arrangerat av Eldrimner vann Lilla Spännefalla fyra medaljer. Guld för lufttorkad korv, silver för salami och värmebehandlat nötkött och brons för lammchilikorv.

Lilla Spännefalla drivs av paret Linda och Hans-Günther Samuelsson och Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk.

Linda om alla medaljerna:

– Vi är extra glada den här gången dels för att vi fick så pass många medaljer naturligtvis, dels också för att det var en del produkter där allt köttet kommer från vår egen gård.

Som lammkorven med feta, oliver och tomat:

– Lammen är uppfödda, slaktade och förädlade här. Vi har full kontroll genom hela produktionskedjan. Även nötköttet är från vår egen uppfödning av rasen limousin.

– Salamin är av nöt och gris och grisköttet kommer från Håkan Gustafssons grisar här i Tibro. Det vill säga bara närproducerade produkter.

Guldet i klassen lufttorkad korv för ”Bondens salami” fick detta utlåtande:

”En välmogen rökt salami av hög internationell standard. En välbalanserad smak mellan kött, kryddor och rök som passar de svenska smakerna mycket bra.”

Bronset i samma klass för lammchilikorv fick detta omdöme:

Att göra en ren lammprodukt är en svår utmaning som producenten tar sig an på ett modigt och välbalanserat sätt. Kryddningen med toner av chili, curry och muskot matchar lammets smaker och erbjuder en spännande smakupplevelse.”

För silvret i klassen värmebehandlat nötkött med örter löd motiveringen:

Kryddblandningen kommer fint till sin rätt. Mycket fint utseende och smak.”

För silvret i klassen färskkorv med lammkorv med feta, oliver och tomat var omdömet:

Fin, vacker korv med en god konsistens. Välbalanserade smaker”.

Lilla Spännefalla drivs av paret Linda och Hans-Günther Samuelsson och Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk.

Linda om alla medaljerna:

– Vi är extra glada den här gången dels för att vi fick så pass många medaljer naturligtvis, dels också för att det var en del produkter där allt köttet kommer från vår egen gård.

Som lammkorven med feta, oliver och tomat:

– Lammen är uppfödda, slaktade och förädlade här. Vi har full kontroll genom hela produktionskedjan. Även nötköttet är från vår egen uppfödning av rasen limousin.

– Salamin är av nöt och gris och grisköttet kommer från Håkan Gustafssons grisar här i Tibro. Det vill säga bara närproducerade produkter.

Guldet i klassen lufttorkad korv för ”Bondens salami” fick detta utlåtande:

”En välmogen rökt salami av hög internationell standard. En välbalanserad smak mellan kött, kryddor och rök som passar de svenska smakerna mycket bra.”

Bronset i samma klass för lammchilikorv fick detta omdöme:

Att göra en ren lammprodukt är en svår utmaning som producenten tar sig an på ett modigt och välbalanserat sätt. Kryddningen med toner av chili, curry och muskot matchar lammets smaker och erbjuder en spännande smakupplevelse.”

För silvret i klassen värmebehandlat nötkött med örter löd motiveringen:

Kryddblandningen kommer fint till sin rätt. Mycket fint utseende och smak.”

För silvret i klassen färskkorv med lammkorv med feta, oliver och tomat var omdömet:

Fin, vacker korv med en god konsistens. Välbalanserade smaker”.

  • Anita Enocksson

SM i mathantverk

SM i mathantverk är öppen för producenter i Sverige och Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Eldrimner definierar mathantverk/hantverksmässig livsmedelsförädling som: ”En varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården.

Källa: Eldrimner