20 okt 2014 18:30

23 jan 2015 15:52

Torbjörn och Mauricio spelar i Kyrkefalla kyrka

TIBRO MUSIK: Beethoven i fokus

På söndag kväll anordnas en musikandakt i Kyrkefalla kyrka med Torbjörn Rapp och Mauricio de Carvalho.

Cellisten Torbjörn Rapp kommer ursprungligen från Tibro och gör då och då gästspel i den före detta hemkommunen. Egentligen är han musiklärare på kulturskolan i Karlskoga men har just nu ett års tjänstledighet för att spela med Svenska kammarorkestern i Örebro.

– Det är jätteroligt att kunna ägna sig åt musiken på heltid, säger Torbjörn.

Samarbete

Pianisten Mauricio de Carvalho är välkänd för Tibroborna och har i många år jobbat som pianolärare på musikskolan. De båda musikerna har gjort flera konserter tillsammans och den på söndag blir den tredje i Tibro. På den senaste konserten spelade de verk av Brahms. Nu är det Beethoven som står i fokus.

– Vi ser det som en naturlig konsekvens att gå över till Beethoven. Brahms var väldigt influerad av Beethoven och dennes musik har påverkat honom mycket i hans sätt att skriva, säger Mauricio.

Lättlyssnad musik

En av Beethovens sonater är huvudverket i konserten, ett verk som han själv uruppförde tillsammans med en då världsberömde franske cellisten Duport. Men de kommer också att framföra kompositörens variationer över en Mozart-aria. De som lyssnat på Mozart känner säkert igen melodin, tror Mauricio och Torbjörn. Beethoven skrev de här båda verken i 25-årsåldern då han var ung och glad så det är lättlyssnad musik. Men det blir även musik av Rachmaninov och ett stycke av den brasilianske tonsättaren Villa-Lobos. Att hitta bra musik för cello och piano är inte svårt för de flesta kompositörer har skrivit något för dessa båda instrument. Ytterligare en konsert är planerad i november då Mauricio framför uteslutande musik av Beethoven.

Cellisten Torbjörn Rapp kommer ursprungligen från Tibro och gör då och då gästspel i den före detta hemkommunen. Egentligen är han musiklärare på kulturskolan i Karlskoga men har just nu ett års tjänstledighet för att spela med Svenska kammarorkestern i Örebro.

– Det är jätteroligt att kunna ägna sig åt musiken på heltid, säger Torbjörn.

Samarbete

Pianisten Mauricio de Carvalho är välkänd för Tibroborna och har i många år jobbat som pianolärare på musikskolan. De båda musikerna har gjort flera konserter tillsammans och den på söndag blir den tredje i Tibro. På den senaste konserten spelade de verk av Brahms. Nu är det Beethoven som står i fokus.

– Vi ser det som en naturlig konsekvens att gå över till Beethoven. Brahms var väldigt influerad av Beethoven och dennes musik har påverkat honom mycket i hans sätt att skriva, säger Mauricio.

Lättlyssnad musik

En av Beethovens sonater är huvudverket i konserten, ett verk som han själv uruppförde tillsammans med en då världsberömde franske cellisten Duport. Men de kommer också att framföra kompositörens variationer över en Mozart-aria. De som lyssnat på Mozart känner säkert igen melodin, tror Mauricio och Torbjörn. Beethoven skrev de här båda verken i 25-årsåldern då han var ung och glad så det är lättlyssnad musik. Men det blir även musik av Rachmaninov och ett stycke av den brasilianske tonsättaren Villa-Lobos. Att hitta bra musik för cello och piano är inte svårt för de flesta kompositörer har skrivit något för dessa båda instrument. Ytterligare en konsert är planerad i november då Mauricio framför uteslutande musik av Beethoven.

  • Börje Sahlén