08 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:56

Stöttar sjukvård i Nepal

Tibrobördiga Josefin Kirsch räddar liv i Nepal. Efter en framgångsrik insamling startar hon välgörenhetsorganisation för sjukvård och utbildning.

I somras skrev SLA om medicinstudenten Josefin Kirsch insamling till Nepal. Under en bröllopsresa med sin man Christian Kirsch slogs de av fattigdomen i landet. Tillsammans beslöt de sig för att starta en insamling. Under sitt andra besök i Nepal tog de beslut om vart pengarna gjorde störst nytta.

– När vi åkte dit hade vi ungefär 27000 kronor. Jag jobbade med barnkirurgi och vi investerade i utrustning till sjukhuset. Läkaren som arbetar där är i dag den enda i dag som jobbar med titthålsoperationer, det är ett exempel vad man kan göra med lite pengar, förklarar Josefin Kirsch.

Oavkortat

Både Josefin och Christian är noga med att pengarna ska gå oavkortat till de behövande. De bekostar alla resor själva och för att garantera 100 procentig utdelning från donationer skjuter de själva till en procent på varje skänkt krona.

– Vi är de enda personerna mellan de som skänker och de som tar emot, det tycker vi är väldigt viktigt, uttrycker Josefin.

Livsavgörande

Förutom barnkirurgin har de valt att stötta flickor på ett barnhem för föräldralösa. Strävan är att verka både direkt och på lång sikt.

– 70 procent av kvinnorna är analfabeter, vi tänkte att vi kunde bidra till att få upp flickorna till en annan position i samhället. Just nu skall vi betala för en tjejs universitetsutbildning, berättar Josefin.

Projektet fick en stor genomslagskraft och har i dag utvecklats till välgörenhetsorganisationen projectnepal.eu.

– Vi har fått in 70000 kronor fram till nu och våra läkare har gjort sju livsräddande operationer. Jag har varit med på två av dem, en var på en 19 dagar gammal bebis. Vi investerade 1500 kronor och med hjälp av våra donationer kunde vi rädda ett liv, det är en ganska stark motivation, menar Josefin.

Långsiktigt

Det äkta paret Kirsch bor för närvarande i Frankfurt, Tyskland där de fortsätter de sitt ideella arbete. I framtiden hoppas de att projektet skall fortsätta växa.

– Vi har ambassadörer i åtta olika länder och 30 personer som jobbar aktivt. VI har ett stort mål som kanske vi kan uppnå om 20 år och det är att vi kan hjälpa till att starta en klinik för barnkirurgi och gynekologi. Om vi kan hjälpa till på ett litet sätt så kan det förhoppningsvis bli bättre på lång sikt, uttrycker Josefin.

I somras skrev SLA om medicinstudenten Josefin Kirsch insamling till Nepal. Under en bröllopsresa med sin man Christian Kirsch slogs de av fattigdomen i landet. Tillsammans beslöt de sig för att starta en insamling. Under sitt andra besök i Nepal tog de beslut om vart pengarna gjorde störst nytta.

– När vi åkte dit hade vi ungefär 27000 kronor. Jag jobbade med barnkirurgi och vi investerade i utrustning till sjukhuset. Läkaren som arbetar där är i dag den enda i dag som jobbar med titthålsoperationer, det är ett exempel vad man kan göra med lite pengar, förklarar Josefin Kirsch.

Oavkortat

Både Josefin och Christian är noga med att pengarna ska gå oavkortat till de behövande. De bekostar alla resor själva och för att garantera 100 procentig utdelning från donationer skjuter de själva till en procent på varje skänkt krona.

– Vi är de enda personerna mellan de som skänker och de som tar emot, det tycker vi är väldigt viktigt, uttrycker Josefin.

Livsavgörande

Förutom barnkirurgin har de valt att stötta flickor på ett barnhem för föräldralösa. Strävan är att verka både direkt och på lång sikt.

– 70 procent av kvinnorna är analfabeter, vi tänkte att vi kunde bidra till att få upp flickorna till en annan position i samhället. Just nu skall vi betala för en tjejs universitetsutbildning, berättar Josefin.

Projektet fick en stor genomslagskraft och har i dag utvecklats till välgörenhetsorganisationen projectnepal.eu.

– Vi har fått in 70000 kronor fram till nu och våra läkare har gjort sju livsräddande operationer. Jag har varit med på två av dem, en var på en 19 dagar gammal bebis. Vi investerade 1500 kronor och med hjälp av våra donationer kunde vi rädda ett liv, det är en ganska stark motivation, menar Josefin.

Långsiktigt

Det äkta paret Kirsch bor för närvarande i Frankfurt, Tyskland där de fortsätter de sitt ideella arbete. I framtiden hoppas de att projektet skall fortsätta växa.

– Vi har ambassadörer i åtta olika länder och 30 personer som jobbar aktivt. VI har ett stort mål som kanske vi kan uppnå om 20 år och det är att vi kan hjälpa till att starta en klinik för barnkirurgi och gynekologi. Om vi kan hjälpa till på ett litet sätt så kan det förhoppningsvis bli bättre på lång sikt, uttrycker Josefin.

  • Frans Nilsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.