31 mar 2015 14:23

01 apr 2015 17:57

Har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år

Per-Anders och Marianne Freyhult från Tibro belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Paret tar emot medaljen ur prins Carl Philips hand vid en ceremoni i Stockholm 13 april.

I ett pressmeddelande från LRF Mjölk säger Per-Anders Freyhult på Kyrkefalla prästgård:

– Kor är intressanta och mjölkbranschen är spännande att arbeta i, säger

Per-Anders driver gården tillsammans med sin fru Marianne och sin bror Gunnar.

Han har varit bonde hela livet och tog över gården redan som 16-åring.

Gården har gått i arv sedan morfadern köpte den 1921 och nu finns det 100 mjölkkor och 300 köttkor på gården.

– Vi har utökat hela tiden sedan vi tog över. I början hade vi bara mellan 20 och 30 kor. Men från 1990-talets början har vi byggt ut i omgångar. Vi har gjort lösdrift, byggt för ungdjur och gjort nya stallar, berättar Per-Anders.

Kraven på mjölken är höga, inklusive djurhållningen.

Per-Anders ser bara fördelar med det, enligt pressmeddelandet, och trion försöker hela tiden utveckla nya rutiner för att hålla korna friska fortsätter han:

– Det finns en massa signaler som visar hur kon mår. Kröker hon rygg, har benen i kors, har en torr mule eller kalla öron så vet man att det är något som inte står rätt till.

Om man värnar god djuromsorg och öppna landskap ska man välja svensk mjölk och mjölkprodukter tycker Per-Anders.

– Jag har sett hur man producerar parmesanost i Italien. Den djurhållningen hade gett djurförbud i Sverige.

I ett pressmeddelande från LRF Mjölk säger Per-Anders Freyhult på Kyrkefalla prästgård:

– Kor är intressanta och mjölkbranschen är spännande att arbeta i, säger

Per-Anders driver gården tillsammans med sin fru Marianne och sin bror Gunnar.

Han har varit bonde hela livet och tog över gården redan som 16-åring.

Gården har gått i arv sedan morfadern köpte den 1921 och nu finns det 100 mjölkkor och 300 köttkor på gården.

– Vi har utökat hela tiden sedan vi tog över. I början hade vi bara mellan 20 och 30 kor. Men från 1990-talets början har vi byggt ut i omgångar. Vi har gjort lösdrift, byggt för ungdjur och gjort nya stallar, berättar Per-Anders.

Kraven på mjölken är höga, inklusive djurhållningen.

Per-Anders ser bara fördelar med det, enligt pressmeddelandet, och trion försöker hela tiden utveckla nya rutiner för att hålla korna friska fortsätter han:

– Det finns en massa signaler som visar hur kon mår. Kröker hon rygg, har benen i kors, har en torr mule eller kalla öron så vet man att det är något som inte står rätt till.

Om man värnar god djuromsorg och öppna landskap ska man välja svensk mjölk och mjölkprodukter tycker Per-Anders.

– Jag har sett hur man producerar parmesanost i Italien. Den djurhållningen hade gett djurförbud i Sverige.

Fakta om medaljen

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ändå sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Kungahuset. I år belönas 40 mjölkgårdar med Guldmedaljen.

Källa: www.lrf.se/guldmedaljen

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.