11 apr 2015 06:00

11 apr 2015 06:00

Pedagogisk lunch på Nyboskolan

I veckan fick Nyboskolan grillade hamburgare till lunch.

Det är en del i Tibro kommuns satsning på att sprida såväl vetskap som intresse för närproducerad mat.

– Det är en medveten satsning, säger Niclas Elwing Saxius, enhetschef på kostenheten.

Köerna ringlade långt bland de lunchhungriga ungdomarna på Nyboskolan när det serverades grillade hamburgare i onsdags. I samarbete med Naturbordet från Sörgården, Spethult, Tibro, bjöds eleverna på närproducerat nötkött, en företeelse som inte är ny i Tibro där det har satsats en del på just sådana här aktiviteter.

Det här var exempelvis fjärde skolan som fick besök av Naturbordet.

– Det är ett led från förra året egentligen där vi hade den där veckan om närproducerad mat, säger Niclas Elwing Saxius.

– Vi vill satsa på närproducerad mat, vi tycker det är ganska viktigt och flaggar lite mer för det än ekologisk och kravmärkt mat.

Enhetschefen berättar att han gärna ser mer närproducerad mat inom kommunen och nu när en ny upphandling av kött och chark står för dörren får det gärna bli till ett avtal om mer lokalt kött.

– Nu har vi ju det inte på avtal, men vi vill in och ställa lite andra krav, vi vill ha samma som de djurskyddskrav som vi har i Sverige, de vill vi ställa på upphandlingen av kött, säger han.

God respons

Vad gäller grillningen i onsdags tycktes eleverna lämna god respons och det påtalades till och med önskemål om att få samma service på skolavslutningen fram mot sommaren.

Men förhoppningen är att de dessutom ska ha lärt sig något.

– Det blir en liten happening, och plus då att man kan tala om att det är närproducerad mat från våra hemtrakter, det blir en pedagogisk grej som skolan tar på sig.

Köerna ringlade långt bland de lunchhungriga ungdomarna på Nyboskolan när det serverades grillade hamburgare i onsdags. I samarbete med Naturbordet från Sörgården, Spethult, Tibro, bjöds eleverna på närproducerat nötkött, en företeelse som inte är ny i Tibro där det har satsats en del på just sådana här aktiviteter.

Det här var exempelvis fjärde skolan som fick besök av Naturbordet.

– Det är ett led från förra året egentligen där vi hade den där veckan om närproducerad mat, säger Niclas Elwing Saxius.

– Vi vill satsa på närproducerad mat, vi tycker det är ganska viktigt och flaggar lite mer för det än ekologisk och kravmärkt mat.

Enhetschefen berättar att han gärna ser mer närproducerad mat inom kommunen och nu när en ny upphandling av kött och chark står för dörren får det gärna bli till ett avtal om mer lokalt kött.

– Nu har vi ju det inte på avtal, men vi vill in och ställa lite andra krav, vi vill ha samma som de djurskyddskrav som vi har i Sverige, de vill vi ställa på upphandlingen av kött, säger han.

God respons

Vad gäller grillningen i onsdags tycktes eleverna lämna god respons och det påtalades till och med önskemål om att få samma service på skolavslutningen fram mot sommaren.

Men förhoppningen är att de dessutom ska ha lärt sig något.

– Det blir en liten happening, och plus då att man kan tala om att det är närproducerad mat från våra hemtrakter, det blir en pedagogisk grej som skolan tar på sig.