23 maj 2015 06:00

23 maj 2015 06:00

Nya svenskan Sumia vill göra avtryck

TIBRO: Ny ordförande

Nya svenskar i Skaraborg har valt ny ordförande. Sumia Haj Younes vill göra avtryck och skapa mötesplatser mellan alla människor i Tibro.

Föreningen Nya svenskar i Skaraborg har utsett Sumia Haj Younes från Tibro till ny ordförande. Genom engagemang vill hon inspirera och sprida en positiv anda.

– Vi hoppas att våra aktiviteter skall smitta andra föreningar i Skaraborg så att den rätta bilden av invandrare visas. Nu kan alla se att även en kvinna från Mellanöstern kunde bli vald till ordförande. Vi motverkar fördomar och inte bara hos svenskar, det finns hos alla, förklarar hon.

Bred verksamhet

Föreningen startades upp för ett år sedan och har sin bas i Tibro. Verksamheten berör allt från undervisning till publika arrangemang och hjälp med praktiska frågor. Sumias man Mohamad Eiad Alhorani som har varit i Sverige under en längre period hjälper till att berätta.

– Vi har även en del idrott som fotboll, pingis och judo. Med kommunen gjorde vi Tillsammans städar vi Tibro. Syftet var att nya och gamla svenskar skulle lära känna varandra. Vi försöker blanda oss lite här och där i det svenska samhället, uttrycker han.

Bjuder in

Under upp å ner- festivalen kommer Nya svenskar i Skaraborg att delta med barndans, matlagning och sång. Under sommaren är det planerat att anordna en aktivitet där besökare får smaka på rätter från deras hemland Syrien. Sumia och Mohamad välkomnar alla oavsett nationalitet eller religion att delta.

– Det är inte varifrån man kommer som är det viktiga, vi är alla människor som vill göra skillnad, säger de tillsammans.

 

 

 

 

Föreningen Nya svenskar i Skaraborg har utsett Sumia Haj Younes från Tibro till ny ordförande. Genom engagemang vill hon inspirera och sprida en positiv anda.

– Vi hoppas att våra aktiviteter skall smitta andra föreningar i Skaraborg så att den rätta bilden av invandrare visas. Nu kan alla se att även en kvinna från Mellanöstern kunde bli vald till ordförande. Vi motverkar fördomar och inte bara hos svenskar, det finns hos alla, förklarar hon.

Bred verksamhet

Föreningen startades upp för ett år sedan och har sin bas i Tibro. Verksamheten berör allt från undervisning till publika arrangemang och hjälp med praktiska frågor. Sumias man Mohamad Eiad Alhorani som har varit i Sverige under en längre period hjälper till att berätta.

– Vi har även en del idrott som fotboll, pingis och judo. Med kommunen gjorde vi Tillsammans städar vi Tibro. Syftet var att nya och gamla svenskar skulle lära känna varandra. Vi försöker blanda oss lite här och där i det svenska samhället, uttrycker han.

Bjuder in

Under upp å ner- festivalen kommer Nya svenskar i Skaraborg att delta med barndans, matlagning och sång. Under sommaren är det planerat att anordna en aktivitet där besökare får smaka på rätter från deras hemland Syrien. Sumia och Mohamad välkomnar alla oavsett nationalitet eller religion att delta.

– Det är inte varifrån man kommer som är det viktiga, vi är alla människor som vill göra skillnad, säger de tillsammans.